Una dintre cele mai mari tranzactii private care trebuia sa se incheie pe 11 decembrie a esuat dupa ce cumparatorii gigantului canadian de telecomunicatii BCE au retras oferta de 50 miliarde dolari, scrie presa internationala.
Consortiul format din Ontario Teachers Pension Plan si trei companii americane de investitii, Providence Equity Partners, Madison Dearborn Partners si Merill Lynch Private Equity, a anuntat ca tranzactia nu a trecut testul de solvabilitate ce reprezinta o conditie vitala in procesul de preluare. Firma de contabilitate a grupului KPMG a precizat in raportul sau ca afacerea ar lasa compania canadiana insolventa.

KPMG a avertizat in raportul de luna trecuta ca prea multe datorii au fost adaugate in bilantul BCE, ceea ce a impiedicat finantarea cu succes a tranzactiei. Consortiul a marit miza cu aproximativ 25 miliarde dolari, sau 92% din pretul initial pentru a achizitiona BCE, detinatorul grupului telecom Bell Canada. Totusi, patru trimestre succesive de vanzari slabe ale BCE au afectat profiturile si au ridicat semne de intrebare daca va avea capacitatea sa isi plateasca datoriile.

BCE a declarat in comunicatul de presa ca urmareste o despagubire de scindare de 1 miliard dolari de la consortiu, care deja declarase ca nu considera ca datoreaza firmei de telecomunicatii vreo plata. “Toate conditiile de inchidere au fost satisfacute de BCE, pe langa estimarea solvabilitatii. In aceste circumstante, intelegerea presupune ca taxa de scindare sa fie datorata de catre cumparator“.

Caderea tranzactiei reprezinta o usurare pentru bancile ce au sustinut finantarea datoriilor: Royal Bank of Scotland si Citigroup. Ambele au primit sprijin din partea guvernelor si erau nevoite sa se straduiasca sa scape de imprumuturi, dupa cum sustin analistii. Bancile afectate de criza financiara au stat ca pe ace, deoarece s-a obligat sa imprumute 34 miliarde de dolari pentru derularea tranzactiei. Acum, salvarea lor vine din faptul ca KPMG declara afacerea drept insolventa, ceea ce le scuteste de a da banii si deci de a raporta alte posibile pierderi.

Acum tranzactia intra in istorie Canadei ca fiind cea mai mare preluare anulata vreodata, potrivit presei internationale. De asemenea, este a doua mare tranzactie anulata in acest an, dupa anularea tranzactiei Rio Tinto in urma cu doua saptamani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri