Reprezentantii Gazprom, Naftogaz, ai guvernelor ucrainean si rus si ai UE s-au reunit joi la Bruxelles, pentru a discuta modalitatile pentru relurea livrarilor de gaz catre Europa, a caror sistare a afectat cel putin 11 tari, in plina iarna.
La reuniunea de astazi au participat presedintii Gazprom si Naftogaz, Aleksei Miller si Oleg Dubina, ministrul ceh al comertului si industriei Martin Riman si comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Vicepremierul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, a carui tara asigura presedintia UE, a declarat joi ca este optimist, in limite rezonabile, in ceea ce priveste o reluare a livrarilor de gaz rusesc catre Europa dupa negocierile prevazute sa aiba loc la Bruxelles, relateaza AFP.

"Se poarta negocieri in paralel la Moscova si la Bruxelles si cred ca putem fi optimisti, in limite rezonabile, privind revenirea situatiei la normal", le-a spus el jurnalistilor, la sosirea la o reuniune a ministrilor de externe europeni, la Praga.

"Trebuie sa raspundem nevoii urgente" creata prin intreruperea livrarilor de gaz rusesc catre Europa via Ucraina, din cauza unui conflict privind pretul gazului intre Moscova si Kiev, a precizat viceministrul. Cele doua tari "trebuie sa isi indeplineasca obligatiile fata de consumatorii europeni", a adaugat el.

Reprezentanti ai Uniunii Europene l-au primit joi pe presedintele companiei ruse Gazprom, pentru a discuta despre o solutie la aceasta criza: trimiterea de observatori internationali in Rusia si in Ucraina, pentru a controla starea reala a livrarilor de gaz rusesc care tranziteaza fosta republica sovietica.

Inainte de negocierile de la Bruxelles, presedintii Gazprom si Naftogaz s-au intalnit in cursul noptii de miercuri spre joi la Moscova, pentru prima oara dupa 31 decembrie.

Vondra a pledat din nou pentru ca implicarea UE in diferendul ruso-ucrainean, pe care a vrut sa o evite initial, sa fie limitata. La fel ca si presedintele Comisiei Europene, Vondra a repetat joi, la Praga, ca nu exista o nevoie imediata ca europenii sa se implice in problemele aflate la originea conflictului.

Pe de alta parte, ministrul lituanian de externe, Vygaudas Usackas, sustine un angajament european mai puternic pe plan politic, pentru solutionarea crizei.

"Imi imaginez cu greu ca Rusia si Ucraina isi pot rezolva problema fara o implicare puternica din partea UE", a spus el, cerand blocului european si sa isi intensifice eforturile pentru diversificarea surselor de aprovizionare energetica.

Ministrul german pentru afaceri europene, Günther Gloser , a avertizat ca "cele doua parti sa isi respecte angajamentele" privind livrarea de gaz si ca aceasta este "o chestiune de incredere".

Grupul Gazprom a suspendat in 1 ianuarie livrarile de gaz catre Ucraina, in lipsa unui acord privind pretul pentru anul 2009 si datoriile acesteia. Diferendul a dus miercuri la sistarea completa a livrarilor de gaz rusesc catre Europa via Ucraina.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri