Polonia nu are nevoie de ajutorul Fondului Monetar International (FMI) si ar putea chiar sa imprumute organizatia cu 1,5 miliarde de dolari, ca parte a unei contributii mai ample, de 75-100 miliarde dolari, de la Uniunea Europeana (UE).
Anterior, premierul polonez Donald Tusk spunea ca Polonia vrea sa inceapa negocieri cu FMI despre deschiderea unor linii de credit pentru a-si sustine credibilitatea pe pietele financiare, dar ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a clarificat ca Polonia vrea sa imprumute ea Fondul, nu sa ia un credit de la institutie, informeaza NewsIn.

"Este foarte probabil ca va exista cel putin o contributie de 75 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru FMI", a declarat oficialul polonez, la un summit in cadrul caruia liderii UE ar putea sprijini dublarea fondurilor FMI la 500 miliarde dolari si stabili o contributie proprie a UE cuprinsa intre 75 miliarde si 100 miliarde de dolari.

"Contributia Poloniei ar putea fi de 1,5 miliarde dolari", a spus Rostowski, adaugand ca "un ajutor al FMI pentru Polonia este exclus. Polonia nu are nevoie de un astfel de ajutor".

Tusk declarase anterior ca Polonia vrea sa inceapa negocieri cu FMI pentru deschiderea unor linii de creditare pentru a-si consolida credibilitatea pe pietele financiare.

"Vom discuta despre cooperare, nu despre ajutor, ci mai degraba despre deschiderea unor linii de finantare", a spus Tusk.

"Nu asteptam Fondul in acelasi fel in care il asteapta alte tari care sunt intr-o situatie financiara dificila. Polonia nu are nevoie de ajutor, ci de un martor al credibilitatii sale. FMI este un astfel de martor", a spus premierul polonez.

Rostowski a spus ca declaratiile lui Tusk inseamna ca "exista o diferenta intre tari ca Ucraina, care au nevoie de un astfel de ajutor, si state ca Polonia, care nu au nevoie de un astfel de sprijin".

FMI a acordat finantare de urgenta de miliarde de dolari pentru Ucraina, Ungaria si Letonia si negociaza cu Romania cu privire la un credit, dupa ce criza economica si financiara a creat presiuni asupra finantelor unor state.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri