Comisia Europeana a estimat la 3.000 miliarde euro costul maxim al ajutoarelor guvernamentale pentru sectorul financiar european, pe care le-a autorizat de la inceptulul crizei, relateaza AFP.
O parte importanta a imprumutului, sau 2.300 de miliarde euro, corespunde sistemului de garantii, in care autoritatile publice intervin numai in cazul in care asiguratorul sau banca intra in incapacitate de plata.

Oficialii de la Bruxelles au autorizat recapitalizari de aproape 300 miliarde euro si alte masuri de salvare si restructurare, de aproximativ 400 de miliarde euro.

"Totul depinde acum de institutiile financiare, care trebuie sa isi consolideze bilanturile si sa se restructureze", a spus comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes.

Kroes a fost criticata de mai multe guverne europene pentru inflexibilitate in aplicarea regulilor pentru competitie, in contextul actualei crize financiare.

"Ultimele sase luni au demonstrat ca este esential sa monitorizam cresterea ajutoarelor de stat, intr-o maniera coordonata, in contextul implicarilor aduse de criza economica in Europa", a declarat comisarul.

Kroes a spus marti ca bancile sprijinite financiar de guvernele europene ar trebui sa isi micsoreze operatiunile si sa se intoarca la afacerile lor de baza.

Oficialul a spus ca bancile au inca probleme legate de activele toxice, insa Uniunea Europeana nu va putea sa le sprijine la nesfarsit. Fondul Monetar International a estimat ca la nivel global, bancile au active toxice de 2.300 miliarde dolari.

De la inceputul crizei financiare, in septembrie 2008, guvernele UE au sarit in sprijinul bancilor nationale cu injectii de capital si garantii.

CE este deschisa la preluari de banci de catre guverne, doar daca o astfel de masura este temporara, a subliniat Kroes.

Declaratiile oficialului vin in contextul in care activele toxice acumulate de banci si de grupurile de asigurari s-ar putea ridica la 4.000 miliarde dolari, in cadrul noilor previziuni ce urmeaza sa fie publicate de FMI, conform Times Online.

Bancile si asiguratorii, ce au detinut pana in prezent active toxice de 1.290 miliarde dolari, se confrunta cu pierderi tot mai mari, in contextul adancirii recesiunii, pierderi ce se adauga la datoriile acumulate din creditele ipotecare cu grad de risc ridicat.

Noile previziuni FMI, ce ar putea fi revizuite din nou pana la sfarsitul lunii, vor fi o lovitura pentru guvernele ce au injectat deja miliarde dolari in cadrul sistemului bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri