Preturile la petrol si gaze naturale vor creste pe termen lung din cauza investitiilor amanate in sectorul energetic, in special pe segmentul de explorare si cel de productie, potrivit analistilor bancii austriece Erste.
Totodata, potrivit analistilor Erste, companiile de utilitati sunt considerate a fi sigure datorita dezvoltarii operationale solide, a fluxurilor de numerar stabile si a ratingurilor de credit foarte bune din acest sector.

"Ne asteptam ca oferta sa prevaleze in evolutia viitoare a preturilor pentru sursele primare de energie si, astfel, in evolutia preturilor electricitatii. Companiile de utilitati care au o structura mai buna a costurilor sau ale caror costuri nu depind de evolutia preturilor surselor primare de energie ar trebui sa poata genera marje mai mari pe viitor, precum Verbund si Fortum", a declarat analistul pentru cercetare credite in cadrul Erste Group, Alihan Karadagoglu, citat de NewsIn.

Desi in acest context companiile de utilitati devin candidati pentru achizitii, reprezentantii bancii austriece considera ca acele grupuri care doresc sa investeasca ar trebui sa fie selective.

"Ne asteptam ca managementul grupurilor sa fie mai selectiv privind deciziile de investitii decat in anii anteriori. In caz contrar, o extindere mult prea agresiva ar pune in pericol ratingurile companiilor," a declarat Alihan Karadagoglu.

De asemenea, potrivit analistilor Erste, companiile precum GDF Suez, Verbund, Fortum si CEZ sunt sigure, deoarece au rate de solvabilitate solide si profil financiar puternic.

„Pentru investitorii 'buy-and-hold', companiile de utilitati reprezinta o investitie de baza. Evaluate in functie de marjele EBITDA, CEZ, Fortum si Verbund sunt foarte profitabile. Abia atunci cand pietele se vor linisti pe termen lung, companiile de utilitati ar putea avea rezultate sub nivelul altor industrii ciclice", a declarat analistul Elena Statelov.

Potrivit Erste, sectorul de utilitati este o industrie care necesita numeroase investitii datorita cresterii cererii de electricitate la nivel global. In plus, se preconizeaza o crestere probabila de 27% a cererii generale de electricitate pana in 2020, cea mai puternica fiind prevazuta pentru tarile din Europa de Sud si Est.

Majoritatea companiilor de utilitati au emis un volum de 26 de miliarde de euro in primul trimestru al anului curent, in conditiile in care nevoile de finantare a industriei s-au ridicat la aproximativ 16 miliarde de euro.
Erste Group este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est, avand peste 53.000 de angajati in peste 3.000 de sucursale din opt tari.

In Romania, Erste este actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca dupa active.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri