Companiile de utilitati trebuie sa isi schimbe modelul de afaceri daca vor sa reziste pe piata, fiind concurate tot mai puternic de producatorii descentralizati de energie din surse regenerabile, potrivit unui sondaj realizat de compania de audit si consultanta PwC.

"Capacitatile descentralizate de productie a energiei pun deja presiune pe veniturile companiilor de utilitati si ridica semne de intrebare asupra viabilitatii structurilor conventionale de energie. Este posibil ca, in viitor, producatorii conventionali sa asigure numai servicii de sistem. In Europa Occidentala, acolo unde schimbarile sunt cele mai avansate, companiile de utilitati se confrunta cu dificultati fara precedent", a declarat, intr-un comunicat, Vasile Iuga, country managing partner in PwC Romania.

PwC a realizat sondajul in perioada martie-iulie si a inclus 53 de companii de utilitati si energie din 35 de tari din America, regiunea Asia Pacific, Orientul Mijlociu, Africa si Europa. La sondaj au participat si companii din Romania. Potrivit sondajului, 94% dintre companiile de utilitati anticipeaza o transformare completa sau schimbari importante ale modelului lor de afaceri, in timp ce 57% dintre acestea sustin ca exista o probabilitate foarte mare ca productia descentralizata de energie, pe baza capacitatilor din surse regenerabile, sa determine companiile de profil sa-si regandeasca modelul de afaceri.

Totusi, 82% dintre companiile chestionate vad sursele regenerabile de energie ca pe o oportunitate si doar 18% le considera o amenintare. Modelul de afaceri al companiilor de utilitati este amenintat, pe langa productia descentralizata de energie, in special in unitati regenerabile, si de schimbarile tehnologice si de modificarile comportamentului consumatorilor. "Sondajul arata ca foarte multi jucatori din industrie se asteapta ca actualul model de afaceri sa se transforme fundamental pana in 2030. Cresterea distributiei si productiei descentralizate de energie, din surse regenerabile, depinde insa de evolutiile tehnologiilor moderne de generare si de costul acestora. In Europa, capacitatile regenerabile au fost puternic sustinute de subventii, iar costurile ridicate ale acestor tehnologii fac ca proliferarea lor sa nu tina cont strict de regula cererii si ofertei", se arata in comunicat.

Europa este regiunea cea mai avansata in privinta capacitatilor regenerabile de generare de electricitate si modelul lor descentralizat de distributie a energiei, iar acest lucru pune mari probleme marilor companii de utilitati. Stocurile de gaze naturale din depozite au scazut aproape de nivelurile critice, iar riscul unor pene de curent este in crestere, in vreme ce subventiile pentru energia regenerabila duc la cresterea costurilor pentru consumatori, arata PwC.

Unitatile descentralizate de productie a energiei din surse regenerabile pot duce la transformari fundamentale in sectorul energetic, fiind nevoie de imbunatatirea eficientei energetice, scaderea preturilor panourilor solare, managementul cererii si de retele electrice inteligente. De asemenea, noile surse de combustibili fosili ar putea avea un impact major asupra pietei, gazele si petrolul de sist putand schimba datele jocului in industria energetica. "Deloc surprinzator, impactul gazelor de sist este resimtit cel mai tare de catre respondentii din Americi, atat cei din Statele Unite care sunt deja avansati in acest domeniu, dar si cei sud-americani, un continent despre care ar putea deveni de asemenea un important producator. In acelasi timp, 38% dintre respondentii din Europa considera ca gazele de sist vor avea un impact major, iar opiniile in randul oficialilor din sector nu exclud posibilitatea deschiderii unei noi ere a abundentei energetice", mai arata PwC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri