Preluarea de catre compania ruseasca Surgutneftgas, apropiata lui Vladimir Putin, a peste 20% din gigantul energetic ungar MOL face parte dintr-un plan strategic al Moscovei de a obtine controlul unor piete est-europene cheie si de a impiedica construirea gazoductului Nabucco, scrie EurActiv.
Experti in domeniul energiei, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, au deplans, intr-o discutie cu EurActiv, "orbirea" Occidentului fata de ceea ce ei au descris ca fiind incercarea Kremlinului de a interveni in planurile UE de a pune la punct o politica energetica. Austria, Germania si Italia au fost indicate drept tari ai caror lideri "credeau ca fac afaceri" cu Rusia, dar, de fapt, au fost manipulati de Kremlin. Avertismentele au venit in contextul in care UE si Rusia se pregatesc pentru un summit bilateral la 21-22 mai, a carui agenda va fi dominata de chestiuni energetice.

Potrivit expertilor, motivatiile politice ale Kremlinului au fos dezvaluite cand compania petroliera ruseasca Surgutneftgas a preluat controlul a 21,2% din gigantul petrochimic ungar MOL. Surgutneftgas, o companie petroliera despre care exista putine informatii, dar despre care se stie ca este apropiata de premierul Vladimir Putin, a cheltuit 1,4 miliarde de euro pentru a incheia aceasta afacere, suma ce reprezinta mai mult decat dublul valorii de piata a achizitiei, au subliniat expertii, care indica insa valoarea strategica a miscarii.

Intelegerea a avut loc la 29-30 martie, in mijlocul unei crize politice care s-a incheiat cu demisia fostului premier ungar Ferenc Gyurcsany. Gordon Bajnai, care l-a inlocuit pe Gyurcsany, a criticat miscarea. "Problema afacerii MOL este ca nu stim cine se afla in spatele ei", a declarat ministrul de externe Peter Balazs. "Metodele Rusiei sunt bazate pe traditii bizantine si nu pe etica protestanta. Este foarte greu sa negociezi cu aceasta cultura", a declarat acesta intr-un interviu pentru EurActiv.

Alti oficiali ungari au sugerat ca Rusia opereaza, de fapt, prin intermediul OMV, grupul austriac de petrol si gaz a carui oferta de a cumpara MOL in 2007 a fost respinsa de companie. Comisia Europeana a avut, de asemenea, obiectii privind aceasta preluare ostila, invocand preocupari legate de legea concurentei. Preluarea esuata a condus la faptul ca OMV si-a vandut partea sa de 21% din MOL catre compania ruseasca Surgutneftgas. Acordul, semnat in martie 2009, ar fi fost calificat de MOL drept "inamical".

Compania austriaca neaga acuzatiile legate de faptul ca ar fi manipulata de Moscova. Purtatorul de cuvant al OMV, Thomas Huemer, a reamintit de o declaratie din 2007 a presedintelui MOL, Zsolt Hernadi, care a spus ca prefera sa fie preluat de o companie ruseasca decat sa cedeze controlul catre OMV. "Aceasta dorinta a devenit acum realitate", a declarat Huemer.

Surgutneft este acum cel mai mare actionar din MOL, dar nu a obtinut inca acordul oficial al autoritatilor ungare de a fi inregistrat ca atare. O reuniune a actionarilor tinuta imediat dupa preluare a luat masuri "de mentinere a independentei".

Expertii spun ca Surgutneftgas ar putea exercita acum presiuni pentru a elimina conducerea ungara a MOL si pentru a o inlocui cu una mai apropiata de Rusia. Strategia este, potrivit expertilor, de a obstructiona constructia gazoductului Nabucco.
Ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko, a negat ca Surgutneftgas ar intentiona sa blocheze Nabucco.

"Miza nu este blocarea pachetului. Interesul Surgutneftgas pentru cumpararea actiunilor MOL este cresterea capacitatilor de procesare, care sunt insuficiente in Rusia", a spus el.

La randul sau, europarlamentarul András Gyürk (PPE-DE) a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene, dorind sa stie daca vanzarea actiunilor MOL catre Surgutneftgas este in concordanta cu principiile UE de transparenta. Acesta a amintit ca legislatia europeana privind piata interna de electricitate si gaz permite ca CE sa monitorizeze preluarile externe ale companiilor energetice din UE.

"Potrivit legislatiei, care asteapta sa fie adoptata, autoritatile nationale pot refuza sa aprobe tranzactia in cazul in care Comisia ridica anumite obiectii. Este aceasta prevedere aplicabila in cazul vanzarii actiunilor MOL?", a intrebat Gyürk. El a mai vrut sa stie daca CE are vreun instrument prin care sa tina sub supraveghere incercarile de cumparare a corporatiilor de catre tari terte si ce actiuni va intreprinde Comisia pentru a preveni viitoare incercari de cumparare.

De asemenea, potrivit unui expert croat in domeniul energiei, intrarea Surgutneftgas in structura companiei MOL este punctul culminant a 10 ani de eforturi ale companiilor rusesti de a cuceri pietele din sud-estul Europei. "Rusii au deja un rol dominant in multe dintre aceste piete, dar nu reusisera niciodata sa patrunda in Croatia sau Ungaria. Acum, ca Surgutneft a intrat in MOL, avand astfel acces si la compania croata INA, compania ruseasca a pregatit preluarea pietelor din Europa de Sud-Est, din Slovenia pana in Bulgaria. O asemenea dominatie este unul dintre obiectivele strategice pe termen lung ale Rusiei, putand astfel sa creasca presiunea politica asupra guvernelor Ungariei si Croatiei. Rusii sunt constienti ca dominatia lor asupra acestor piete le permite sa creasca dependenta Europei de resursele energetice rusesti si vor face cu siguranta orice pentru a-si atinge obiectivul", a subliniat expertul.

Surgutneftgas este a cincea cea mai mare companie din Rusia si a doua companie energetica a tarii, producand 35,2 milioane de tone de petrol in 2008. De asemenea, produce 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Anul trecut, analistul politic rus Stanislav Belkovski declarase pentru Die Welt ca Putin detine 37% din actiunile Surgutneftgaz, a caror valoare este estimata la 20 de miliarde de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri