Pentru Ungaria, unul dintre statele din Europa de Est cel mai grav lovite de criza financiara mondiala, perioada cea mai dificila ar putea incepe in perioada ce va urma, cu repercusiuni asupra economiei reale si consecinte ale masurilor de austeritate, sunt de parere analistii, citati de AFP.
"Nu stiu cum vom trece de aceasta criza", a declarat Levente Benedekfi, promotor imobiliar, pentru AFP, aflat in dificultate inca de anul trecut, cand criza economica mondiala a atins Ungaria, scrie NewsIn.

"In mod normal vindem intre 10 si 15 apartamente pe luna, insa in ultimele noua nu am putut vinde decat doua", a precizat acesta, subliniind ca este momentan proprietar a 480 de apartamente goale.

"In plus, compania noastra este indatorata in franci elvetieni, totalul datoriilor ridicandu-se la 10,7 milioane euro, iar datoria ar trebui achitata prin vanzarea de apartamente", a precizat acesta.

Ungaria, tara aflata aproape de a intra in incapacitate de plata in octombrie 2008, a obtinut sprijin financiar din partea Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene (UE) si Bancii Centrale Europene (BCU), in cuantum de 20 miliarde euro, conform AFP.
Pentru a obtine acest ajutor, Ungaria a trebuit sa promita reducerea drastica a deficitului public.

Acordul a adus cu sine doua consecinte - stabilizarea pietelor financiare si a cursului monedei ungare, evitandu-se astfel falimentul, relateaza AFP.

Insa, pe de alta parte, guvernul a fost obligat sa puna in vigoare o serie de masuri de austeritate, incepand cu luna iulie 2009, care vor reduce drastic veniturile ungarilor.

Pentru sectorul constructiilor, care a inregistrat in primul trimestru din 2009 o scadere de 4,2% fata de perioada similara din 2008, eliminarea subventiilor acordate familiilor interesate sa cumpere prima casa (ridicandu-se la 14 mii euro pentru o familie cu trei copii), aceste masuri pot avea consecinte grave.

"Politica de austeritate a guvernului ungar nu va fi decat in folosul FMI, al investitorilor si al analistilor", a declarat politologul Péter Tölgyessy.

"Cetatenii nu au simtit inca adevaratul impact al crizei. Efectele vor fi devastatoare incepand cu data de 1 iulie. Consumul se va reduce cu 8-9%, mai ales in a doua parte a anului", a adaugat acesta referindu-se la taxa pe valoarea adaugata (TVA), ce va urca de la 20% la 25%, scrie AFP.

Actualul acord cu FMI expira in martie 2010, iar premierul Gordon Bajnai a declarat marti ca Ungaria ar putea sa nu fie nevoita sa cheltuiasca tot pachetul de ajutor obtinut de la FMI in luna octombrie, toti banii nefolositi fiind destinati majorarii rezervelor.

Economia Ungariei s-a comprimat cu o rata anuala de 6,7% in primul trimestru, peste estimarile preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 6,4%.

De asemenea, Ungaria a raportat marti un excedent comercial de 429,7 milioane euro in aprilie, dupa ce in martie acesta a ajuns la 502,6 milioane euro, potrivit unor statistici preliminare. In aprilie 2008, Ungaria inregistrase un excedent comerical de 48,9 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri