Ministrii de finante ai tarilor din grupul G20, reuniti sambata la Londra, au propus intr-un proiect ca masurile anticriza sa fie mentinute, iar bonusurile acordate bancherilor sa nu fie limitate, ci mai degraba conditionate de evolutia pe termen lung a afacerilor, transmite BBC News, citat de NewsIn.
Ministrii au mai spus ca vor continua sa acorde stimulente fiscale economiei la nivel mondial, in ciuda unor semne de revenire a acesteia si au convenit sa acorde tarilor emergente o mai mare putere de decizie la nivel global.

Oricum, toate aceste planuri vor trebui analizate si aprobate in summit-ul liderilor G20 ce va avea loc la Pittsburgh, in statul Pennsylvania din SUA, in cursul acestei luni.

Ministrii au fost de acord, in principiu, ca bonusurile pentru bancheri sa fie acordate pe termen lung, fara vreun avans in numerar, precum si cu o transparenta mai mare a platilor.

Astfel, bonusurile acordate bancherilor ar trebui modificate asa incat sa stimuleze succesul pe termen lung, in loc sa conduca la asumarea unor riscuri exagerate pe termen scurt, au sugerat ministrii de finante din G20.

In propunerea de proiect convenita la Londra, ministrii au sprijinit aceasta idee a Marii Britanii, ca alternativa la limitarea bonusurilor acordate, asa cum cerusera unele tari.

Proiectul prevede ca bonusurile sa fie acordate mai tarziu, chiar si dupa cinci ani, astfel incat actiunile pe termen lung ale bancherilor sa aiba timp sa se resimta.

De asemenea, ministrii au propus introducerea unor clauze care sa permita recuperarera banilor in cazul in care deciziile care pareau de bun augur au avut efecte negative in cele din urma.

Bonusurile ar urma sa fie primite si sub forma de actiuni, nu in numerar, asa incat personalul sa castige numai daca si companiei ii merge bine.

Tarile din G20 vor continua sa ia masuri anticriza

Unele tari, printre care Franta si Germania, doreau sa demareze strategii de diminuare a stimulentelor fiscale, intrucat incep sa scape de criza si sustin ca daca ar continua aceste cheltuieli ar creste periculos de mult datoriile de stat.

Premierul britanic, Gordon Brown, a avertizat, insa, ca orice incercare de limitare a masurilor anticriza ar fi "o greseala majora" si ar risca sa atraga un nou pericol de prabusire a economiei mondiale.

Potrivit acordului de principiu, ministrii au fost de acord sa continue sa acorde ajutoare, pana cand economia va da dovezi ferme de revenire la nivel global.

Tarile emergente - cu puteri sporite de decizie in FMI si Banca Mondiala

Cel de-al treilea aspect al proiectului citat de BBC News se refera la drepturile de reprezentare si vot ale tarilor emergente in cadrul Fondului Monetar international (FMI) si al Bancii Mondiale (BM).

In prezent, de exemplu, China are aceleasi drepturi ca Olanda, in ciuda diferentei enorme dintre dimensiunile economiilor lor.
Astfel, ministrii au convenit sa majoreze "semnificativ" puterea de decizie a tarilor emergente la nivel global.

Proiectul ministrilor de finante din G20 va fi transformat in linii directoare de Consiliul de Stabilitate Financiara, care este alcatuit din reprezentanti ai bancilor centrale si ai autoritatilor de reglementare din intreaga lume.

Aceste linii directoare vor fi discutate si votate la Pittsburgh, dar va ramane la latitudinea fiecarui guvern in parte sa hotarasca daca le transforma sau nu in legi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri