Volkswagen si Nokia sunt singurele companii din Uniunea Europeana care s-au clasat anul trecut intre primele zece din lume dupa nivelul investitiilor facute in cercetare-dezvoltare, pe primul loc fiind grupul japonez Toyota Motor, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeana.
Astfel, Volkswagen a investit anul trecut 5,9 miliarde euro pentru activitati de cercetare-dezvoltare, fiind pe pozitia a treia in topul mondial, iar Nokia a folosit ceva mai putin de 5,5 miliarde euro in acelasi scop, ceea ce a situat-o pe pozitia a opta. In schimb, compania aflata pe primul loc in acest clasament a facut investitii in cercetare-dezvoltare de 7,6 miliarde euro in 2008, potrivit agentiei NewsIn.

In top 10 al investitiilor in cercetare-dezvoltare se mai gasesc cinci companii din SUA (Microsoft, General Motors, Pfizer, Johnson&Johnson si Ford Motor) si doua din Elvetia (Roche si Novartis). In top 50 se regasesc 18 companii din SUA, 16 din UE, 13 din Japonia, doua din Elvetia si una din Coreea de Sud.

Renault se afla pe locul 44, cu investitii in cercetare-dezvoltare realizate anul trecut de 2,2 miliarde euro.

"Este o veste buna ca firmele din UE si-au mentinut in 2008 investitiile in cercetare-dezvoltare, in pofida crizei economice. Este cea mai buna strategie pentru a iesi mai puternic din criza. Trebuie sa sustinem eforturile companiilor din UE si sa oferim stimulente pentru intarirea cercetarii in UE. (...) Incurajam, de asemenea, cresterea investitiilor in cercetare-dezvoltare de tehnologii care emit mai putin CO2, care reprezinta surse noi de crestere si locuri de munca", a precizat comisarul european pentru stiinta si cercetare, Janez Potocnik.

Investitiile companiilor in cercetare-dezvoltare au crescut anul trecut cu 6,9% la nivel mondial, in pofida crizei economice fata de 2007, potrivit unui raport publicat luni, care mai arata ca firmele din Uniunea Europeana au investit cu 8,1% mai mult decat in 2007. Astfel, companiile cu sediul in UE au investit pentru cercetare-dezvoltare mai mult decat cele din SUA, pentru al doilea an la rand.

Investitiile in cercetare-dezvoltare ale companiilor din SUA au sporit in 2008 cu 5,7% fata de 2007, iar cele din Japonia, cu 4,4%.
Companiile cu sediul in tarile emergente au avut cea mai semnificativa crestere a investitiilor in cercetare-dezvoltare, pe primul loc fiind China, cu un avans de 40%, urmata de India, cu 27,3%, Taiwan, cu 25,1%, si Brazilia, cu 18,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri