Recesiunea pare sa se fi incheiat, sustine comisarul european pentru politici monetare si economice Joaquin Almunia, insa economia UE si a zonei euro ar urma sa scada cu aproape 4% in acest an. In 2010, PIB-ul zonei euro ar urma sa creasca cu 0,7% si cu aproape 1,5% in 2011, insa cu toate acestea se mentine inca nesiguranta in ce priveste intensitatea si sustenabilitatea redresarii economice.


In acest context, adoptarea monedei europene nu trebuie vazuta ca o modalitate rapida de redresare a economiilor vulnerabile si s-ar putea dovedi chiar o masura nepotrivita pentru o tara daca nu se incadreaza intr-o strategie pe termen lung, sustine Joaquin Almunia (foto), potrivit agentiei NewsIn.

"Adoptarea euro nu trebuie vazuta ca o metoda rapida pentru rezolvarea vulnerabilitatilor economice. Ar trebui, mai degraba, sa fie parte a unei politici strategice pe termen lung. (...) De aceea, noii intrati (in zona euro) trebuie sa se pregateasca atent pentru acest moment, astfel incat sa obtina performanta in zona euro", a declarat, Joaquin Almunia.

El a adaugat ca greutatile pentru adoptarea euro nu trebuie subestimate, deoarece in unele cazuri acestea implica schimbari ale cadrului fiscal si reforme structurale.

"Adoptarea euro ramane o ancora cheie pentru politicile pe termen mediu. Totusi, o extindere accelerata a zonei euro care ar necesita relaxarea criteriilor specifice din tratat nu este o optiune. Fara o convergenta sustenabila, adoptarea euro se poate dovedi o strategie suboptima pentru tara respectiva", a subliniat Almunia.

Comisarul european a mai spus ca indeplinirea criteriilor de convergenta intr-un mod sustenabil este in interesul atat al actualilor membri ai zonei euro, cat si ai celor care doresc sa devina membri, deoarece subliniaza angajamentul si abilitatea acestora pentru un mediu macroeconomic stabil dupa renuntarea la politica monetara proprie si la moneda nationala.

Pentru a raspunde nevoilor financiare ale statelor din Uniunea Europeana, afectate de criza economica si financiara mondiala, Comisia Europeana si Consiliul au dezvoltat principii si obiective pentru o abordare coordonata. Din octombrie 2008, CE a aprobat peste 3.500 miliarde euro (aproape o treime din produsul intern brut al UE) sub forma de ajutoare de stat pentru institutiile financiare. Pana in prezent, peste 1.500 miliarde euro au fost folosite efectiv pentru patru domenii, respectiv garantarea datoriilor, recapitalizare, sustinerea lichiditatii si tratamentul activelor depreciate.

Potrivit calendarului stabilit, Romania trebuie sa intre in zona euro in 2014, una dintre conditiile pentru aderare fiind reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri