Fondul Monetar International (FMI) a alimentat in 2009 criza economica in Europa Centrala si de Est, prin crearea unei situatii care a fortat statele din regiune sa-i solicite ajutorul, a declarat Mojmir Hampl viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei,intr-un interviu acordat ziarului austriac Der Standard.
Hampl a spus ca FMI a interpretat gresit datele in scopul asigurarii unui obiectiv de indeplinit si cresterii importantei sale, scrie NewsIn.

FMI este implicat in pachete de sustinere financiara pentru trei state din UE - Romania, Ungaria si Letonia -, carara le-a impus conditii stricte, legate in special de deficitul bugetar si de restructurarea sectorului public, pentru a le acorda bani.

"Ridicolul situatiei este ca FMI este cel care a accelerat criza. Se pare ca a fost o tentativa pentru a declansa o implicare cu fonduri intr-o intreaga regiune a lumii. Inainte de criza, (FMI) nu avea practic niciun client; cu aceasta criza, si sub tutela lui Dominique Strauss-Kahn, Fondul si-a gasit un nou job si a facut rost de mai multi bani", a afirmat Mojmir Hampl.

Hampl a explicat ca FMI, ca si alte organizatii, a scos in evidenta date care exagerau expunerea bancilor din Europa Occidentala pe tarile din estul continentului, ascunzand faptul ca imprumuturile acordate de filialele locale ale acestor banci erau in mare masura acoperite de depozitele atrase de la clienti.

"Aceasta interpretare gresita a FMI a fost foarte neplacuta si Fondul a fost nevoit sa corecteze datele dupa ce am intervenit", a subliniat bancherul central ceh.

In mai 2009, FMI a recunoscut ca a supraevaluat nevoile de finantare externa ale unor tari din Europa de Est, intre care si Cehia, dand vina pe "erori de calcul".

Ulterior, Fondul a acceptat sa corecteze datele. Eroarea fusese dezvaluita de analistii de la ING.

In legatura cu intrarea in zona euro, Hampl considera ca un astfel de pas nu ofera nicio garantie de stabilitate pentru statele din centrul si estul Europei. "Unii cred ca, odata ce adopta euro, pot in sfarsit sa-si traga rasuflarea; asa se ajunge in situatia Greciei", a avertizat bancherul central ceh.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri