Zona euro a avut un excedent comercial extern de 4,5 miliarde euro in luna martie, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar s-a inregistrat un deficit comercial extern de 7,1 miliarde euro, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, Eurostat.
Zona euro a inregistrat o crestere a excedentului comercial extern, de la 1,6 miliarde euro in martie 2009, la 4,5 miliarde de euro in martie 2010, arata Eurostat, potrivit NewsIn. Bilantul pe februarie arata o crestere semnificativa a comertului zonei euro cu statele lumii de la un deficit de 1,2 miliarde de euro in 2009, la un excedent de 2,4 miliarde de euro in 2010. In luna martie, exporturile zonei euro au crescut cu 7,5%, iar importurile cu 10,3%, la un nivel ajustat sezonier, fata de luna februarie 2010.

La nivelul blocului comunitar, primele estimari ale Eurostat arata un deficit de 7,1 miliarde de euro cu celelalte tari ale lumii inregistrat in martie, fata de 9,2 miliarde de euro in martie 2009. In februarie 2010, deficitul comercial extern al Uniunii Europene a scazut la 6,5 miliarde euro, de la 10,8 miliarde euro, in februarie 2009. In luna martie, exporturile ajustate la un nivel sezonier ale blocului comunitar au crescut cu 7%, iar importurile au crescut cu 10,4% fata de luna precedenta.

Deficitul blocului comunitar s-a adincit in sectorul energetic, de la 38,9 miliarde de euro in perioada ianuarie-februarie 2009, la 43,1 miliarde de euro in aceeasi perioada a acestui an, in timp ce excedentul comercial extern al UE din sectorul bunurilor industriale a crescut de la 7,9 miliarde de euro in perioada ianuarie-februarie 2009 , la 18 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2010.

Exporturile dinspre blocul comunitar catre principalii sai parteneri externi au crescut in perioada ianuarie-februarie 2010, fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai putin in cazul Statelor Unite si al Rusiei, unde s-a inregistrat o scadere de 1%. Cresteri notabile s-au inregistrat in exporturile catre China (47%), Turcia (37%) si India (36%). In ceea ce priveste importurile blocului comunitar din tarile partenere,in perioada mai sus mentionata, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la importurile dinspre Rusia (30%), India (14%) si Turcia (12%), in timp ce o reducere a importurilor s-a inregistrat in cazul Statelor Unite (-14%), Japoniei si Braziliei (ambele cu -5%).

In ceea ce priveste comertul total al tarilor membre, in perioada ianuarie-februarie 2010, un excedent semnificativ a fost inregistrat in Germania (20,6 miliarde euro), urmata de Olanda (6,7 miliarde euro) si Irlanda (6,2 miliarde euro). Cele mai mari deficite au fost inregistrate de Marea Britanie (16,3 miliarde euro), Franta (9 miliarde euro), Spania (8 miliarde euro), Italia (5,7 miliarde euro) si Grecia (4,3 miliarde euro).

In Romania, in perioada ianuarie-februarie 2010, s-a inregistrat un deficit de 1,1 miliarde euro, dupa ce exporturile au crescut cu 23%, iar importurile au crescut cu 8%.

In perioada ianuarie-februarie 2010, Romania a exportat bunuri in valoare de 4,9 miliarde euro, cu 900 milioane euro mai mult decat in ianuarie-februarie 2009. Importurile s-au cifrat la 6 miliarde euro, in crestere cu 500 milioane euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor publicate de Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri