Etichetele "Made in" ar putea deveni obligatorii pentru produsele textile in Europa, dupa ce deputatii au adoptat modificarea sistemului UE de etichetare a textilelor, acestia considerand ca in viitorul apropiat va fi nevoie de cerinte obligatorii si armonizate in acest domeniu.
Potrivit comunicatului transmis de Parlamentul European, obligativitatea indicarii prin etichetare a tarii de origine va fi necesara pentru a asigura consumatorii ca nu sunt indusi in eroare de etichete care sugereaza ca produsele textile ar fi produse intr-un stat membru si nu intr-o tara terta, scrie NewsIn.

In prezent, etichetarea "Made in" este voluntara in UE si este utilizata in functie de legislatia nationala, spre deosebire de SUA, Canada sau Japonia de exemplu, unde etichetarea tarii de origine este reglementata in mod strict.

Legislatia UE actuala pentru produsele textile se aplica doar asupra armonizarii denumirii fibrelor textile (exista 48 de fibre, dintre care 18 sunt naturale si 30 sintetice) care se comercializeaza pe piata unica.

Chiar daca initial Parlamentul a fost consultat doar in ceea ce priveste o propunere tehnica a Comisiei, care prevedea reducerea perioadei de timp pentru plasarea pe piata a noilor fibre, deputatii au decis elaborarea unei propuneri mai politice, si anume introducerea in noul regulament a obligativitatii indicarii prin etichetarea tarii de origine.

Pentru a ajuta consumatorii sa faca o alegere in deplina cunostinta de cauza, deputatii solicita Comisiei sa prezinte un raport in urmatorii doi ani si, daca este necesar, chiar o propunere legislativa in vederea impunerii noilor prevederi in materie de etichetare. Acest raport ar trebui sa contina cerinte armonizate referitoare la etichetarea cu privire la intretinere, marimile pentru imbracaminte si incaltaminte, precum si avertismente legate de siguranta si sanatate (inflamabilitate, posibile substante alergenice) si la etichetarea sociala, acordata pe baza unor criterii cum ar fi respectarea standardelor de munca esentiale, a drepturilor sociale, pregatirea profesionala a angajatilor si tratamentul egal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri