Moscova a mai facut un pas catre realizarea gazoductului ce ar aduce gaz rusesc in sudul Europei, ocolind Ucraina, odata cu semnarea unui acord cu Grecia pentru construirea conductei considerate o rivala a proiectului european Nabucco, relateaza Wall Street Journal.
Aceasta noua mutare a Rusiei, noteaza cotidianul economic american, ar putea pune presiune pe proiectul Nabucco, in care este implicata si Romania si prin care Uniunea Europeana doreste sa-si diminueze dependenta de resursele rusesti.

Proiectul South Stream - dezvoltat de Gazprom si compania italiana Eni SpA - va transporta pe sub Marea Neagra gazul din Rusia si Asia Centrala catre pietele europene, potrivit NewsIn.

Monopolul de stat OAO Gazprom si operatorul sistemului de transport al gazului din Grecia, DESFA S.A, vor crea o companie comuna, in care cele doua grupuri detin cate jumatate din actiuni. Joint-venture-ul se va ocupa de proiectarea, finantarea, construirea si folosirea conductei South Stream pe teritoriul Greciei.

Rusia deja a incheiat acorduri bilaterale cu Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croatia, Slovenia si Austria pentru proiectul South Stream, gazoductul fiind proiectat sa transporte intre 31 de miliarde si 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Anul trecut, Rusia a intrerupt furnizarea de gaze catre Ucraina, in urma unui diferend legat de pret, ceea ce a afectat alimentarea Europei Occidentale, in conditiile in care cea mai mare parte a gazului importat din Rusia tranziteaza conductele Ucrainei in drumul catre Europa.

Razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina a starnit ingrijorare in legatura cu dependenta Europei de gazul rusesec si a dat avant proiectului Nabucco, sprijinit de UE, care ar ocoli Rusia. Gazoductul intampina insa probleme nereusind sa gaseasca pentru alimentare suficiente volume de gaz din Asia Centrala si Orientul Mijlociu.

Conducta Nabucco, avand o lungime proiectata de aproape 3.300 de kilometri, urmeaza sa lege campurile de gaz din Asia Centrala de Europa, tranzitand teritoriul Turciei si al Europei de Sud-Est, inclusiv al Romaniei, dar ocolind Rusia. Costul constructiei este estimat la circa 7,9 miliarde de euro, dar traseul nu a fost decis definitiv. Consortiul international Nabucco vizeaza 2014 ca data pentru intrarea in functiune a gazoductului.

Comisia Europeana a alocat 200 de milioane de euro pentru a comanda conductele pentru viitorul gazoduct. Dar banii europeni vor fi virati numai daca proiectul va fi definit clar pana in toamna, in special prin contracte de aprovizionare cu gaz incheiate cu tarile furnizoare, care se negociaza pe cinci ani in avans.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri