Grecia, confruntata cu o grava criza economica ce a afectat sistemul financiar global, cheltuieste peste un miliard de euro cu doua submarine pe care le-a cumparat de la Germania, tara care a ridicat cele mai mari exigente inainte de a fi de acord sa participe la planul de salvare a natiunii elene.
Mai mult, Grecia se gandeste sa-si mai ia si sase fregate si 15 elicoptere de la Franta. In ultimii ani, Grecia a cumparat peste 24 de avioane F-16 de la Statele Unite, pentru care a platit peste 1,5 miliarde de euro, potrivit NewsIn.

In timp ce pensiile au fost scazute cu 5% si toate sectoarele economice ale Greciei sunt afectate de drastice reduceri de cheltuieli, necesare pentru a evita falimentul, guvernul de la Atena nu a umblat la bugetul apararii, scrie The Wall Street Journal.

Grecia, cu o populatie de numai 11 milioane de locuitori, este cel mai mare importator de arme conventionale din Europa si pe locul al cincilea in lume, dupa state precum China, India, Emiratele Arabe si Coreea de Sud. Cheltuielile militare ale Greciei sunt cele mai mari din Uniunea Europeana raportat la Produsul Intern Brut. Aceste cheltuieli au fost unul dintre factorii care au dus la acumularea datoriei nationale uriase a Greciei.

Printre cheltuielile Greciei asupra carora planeaza mari semne de intrebare se numara insa achizitionarea a doua submarine noi a caror valoare depaseste un miliard de euro. Grecia mai are insa opt submarine.

Acordul de achizitionare a submarinelor germane a fost anuntat in martie, cand era clar ca tara se indreapta catre faliment, si prevede in total de sase submarine, care vor fi achizitionate printr-o tranzactie complicata, ce a inceput in urma cu zece ani, cu firme germane.

In ceea ce priveste achizitiile de armament din Franta, Ministerul Apararii din aceasta tara a confirmat, in luna mai, ca autoritatile elene doresc sa continue negocierile.

Vicepremierul elen Theodore Pangalos ar fi declarat in mai ca "s-a simtit obligat sa cumpere arme de care tara nu are nevoie", iar aceste acorduri militare il fac acum sa simta "o rusine nationala".

Unii oficiali europeni au acuzat Franta si Germania ca fac din intelegerile lor militare cu Grecia o conditie pentru participarea la salvarea financiara a acestei tari, acuzatie, evident, negata. Germania a spus ca tranzactia cu submarine era punctul culminant al unui contract mai vechi, semnat cu mult inainte de criza din Grecia.

Germania este, pe de alta parte, tara care suporta cel mai mult povara planului de salvare a Greciei, insa a fost, totodata, si cea mai vocala in a condamna Atena pentru modul nechibzuit de a se administra financiar. Cancelarul german Angela Merkel a cerut pe un ton foarte ferm guvernului elen "sa-si faca temele" in ceea ce priveste reducerea indatorarii. Insa acordurile militare arata cum Germania si alti creditori au beneficiat, intr-un fel, de pe urma risipei de care a dat dovada Grecia si cum aceste intelegeri se intorc acum impotriva lor, comenteaza WSJ.

In luna mai, unitatea pentru investigarea criminalitatii economice a inceput sa analizeze toate acordurile de armament din ultimii zece ani - in valoare totala de aproape 16 miliarde de euro - pentru a determina daca Grecia a cumparat la suprapret sau a facut achizitii militare nenecesare.

Procurorii germani investigheaza, pe de alta parte, daca oficialii greci au fost mituiti cu milioane de euro pentru a incheia tranzactia cu submarine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri