In urma cu doua seri, la ora 21.15, ora Romaniei, cand multi dintre dumneavoastra se asezau linistiti in fata televizorului, oracolul de pe Wall Street a vorbit. A spus « Sa se ridice pietele». Din pacate, nici o televiziune nu l-a prezentat in direct.
Oracolul de pe Wall Street nu apare in carne si oase si el nu vorbeste decat prin declaratii. Si cu toate astea, oracolul de pe Wall Street are o influenta asupra majoritatii pamantenilor. Oracolul de pe Wall Street nu numai ca prezice viitorul, el il face. Oracolul nu numai ca ne anunta ce ne asteapta, el decide ce ne asteapta.

The Fed, banca centrala a Statelor Unite ale Americii, este oracolul de pe Wall Street. The Fed, avand numele oficial The Federal Reserve, este condus de un grup de sapte guvernatori ai bancilor federale regionale, condusi de presedintele Ben Bernanke. Cei 7 guvernatori impreuna cu 5 alti reprezentanti din sistemul financiar american formeaza comitetul FOMC de 12 persoane care decide politica monetara a statului american.

Cei 12 se intalnesc la fiecare 2 luni sau ori de cate ori e nevoie si decid rata de referinta a dobanzilor, cunoscuta sub numele de Fed Funds rate. Toate celelalte dobanzi din sistemul financiar sunt direct dependente de aceasta dobanda cheie. Ultima intalnire pe 2008 a comitetului FOMC s-a incheiat aseara odata cu publicarea anuntului de la ora 21.15.

Anuntul facut de banca centrala a avut un impact asupra pietelor pe cat de asteptat, pe atat de spectaculos. Indicele Dow Jones a crescut cu peste 4%, apropiindu-se din nou de nivelul psihologic de 9.000 de puncte. Acest lucru s-a intamplat deoarece declaratiile FOMC au fost percepute ca fiind categorice si decisive.

De la o rata de 1%, dobanda cheie a fost coborata la o marja de fluctuatie intre 0% si 0.25%</a>, un nivel nemaintalnit dinainte de anii ’50.

Trebuie retinut ca, prin aceasta masura, comitetul FOMC a epuizat unealta de manevrare a politicii monetare prin intermediul ratei dobanzilor, deoarece aceasta nu poate fi redusa sub 0%.

Ratele reale ale dobanzilor sunt stabilite prin mecanismele de cerere si oferta ale pietei, iar aceste mecanisme pozitionasera deja rata de referinta in ultimele zile cu putin deasupra valorii de 0%. Prin declaratia oferita presei, comitetul FOMC nu a facut altceva decat sa declare in mod public tinta avuta in vedere de catre banca centrala.

Astfel de declaratii de tintire a dobanzii la un nivel sau altul sunt ulterior puse in aplicare prin cumpararea de catre banca centrala a unor cantitati insemnate de obligatiuni ale statului american.

De exemplu, cumpararea de catre banca a unor obligatiuni va pune mai multi bani in circulatie in timp ce vanzarea acestora va duce la retragerea banilor din circulatie. O oferta mai mare de bani pe piata inseamna ca pretul banilor (cunoscut sub numele de dobanda) va scade.

Prin urmare, atunci cand doreste scaderea dobanzilor banca centrala trebuie sa cumpere obligatiuni guvernmentale. Iar atunci cand doreste ca dobanda de pe piata sa atinga nivelul tintit de FOMC, banca va continua sa vanda sau sa cumpere astfel de obligatiuni pana la momentul la care dobanda devine cea declarata in mod oficial.

Spuneam mai sus ca impactul asupra pietelor a fost spectaculos. In ciuda temerilor din ultimele zile legate de repercursiunile fraudei lui Bernard Madoff, piata a avut o reactie entuziasmata la anuntul comitetului FOMC. Textul original al acestei declaratii poate fi accesat aici.

Printre declaratiile din comunicatul de presa care au fost primite foarte pozitiv pe Wall Street, se afla si urmatoarea: „Federal Reserve va angaja toate resursele care ii sunt la dispozitie pentru a promova reluarea cresterii economice si pentru a asigura stabilitatea preturilor.” Alte declaratii se refereau la decizia bancii centrale de a cumpara imprumuturi ipotecare de la diverse banci precum si la decizia de a cumpara obligatiuni cu scadenta pe termen lung, o decizie destul de rar intalnita. In final, comunicatul Fed-ului mentioneaza ca banca centrala va continua sa ia in calcul orice metode noi de impulsionare a activitatii economice si de sustinere a pietelor de credit.

Un lucru si mai important pe care comunicatul mentionat nu il specifica este faptul ca banca centrala a tiparit de curand aproape 2 trilioane de dolari pe care apoi i-a impins peste tot in economia americana si indirect cea globala. Singurul fragment din comunicat care aminteste de departe acest lucru este: "stimulate the economy through [...] other measures that sustain the size of the Federal Reserve's balance sheet at a high level".

Chiar si dupa atingerea pragului minim de 0% pentru dobanda cheie, the Fed continua sa aiba suficiente unelte de interventie in politica monetara. Unele dintre ele au fost mentionate explicit in comunicatul de presa. Altele vor face subiectul unor declaratii viitoare.

Ce stim cu siguranta este ca importanta acestei politici monetare depaseste cu mult granitele nationale ale Americii. Aceasta politica monetara ii afecteaza nu numai pe americani, ci intr-o mare masura si pe cei din alte tari al caror job e dependent fie si partial de pietele financiare.

In viitorul apropiat, voi analiza in amanunt efectul deciziilor Fed-ului asupra economiei romanesti.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri