Doi romani au fost prezentati ieri in fata unui tribunal din Sidney, Australia, dupa ce acestia au fost acuzati de fraude la bancomate, scrie The Sidney Morning Herald.
Ei se alatura altor 25 de romani care au fost arestati pentru acelasi tip de infractiuni operate in regiunea New South Wales din Australia, potrivit informatiilor politiei locale.

Cei doi romani au fost arestati pe 13 decembrie in sucursala unei banci din localitatea Rozelle, avand asupra lor 3.500 de dolari, carduri de credit si debit false, dar si diferite aparate specifice fraudei la bancomate.

Pentru a frauda bancomatele, acestia au folosit un cititor de carduri (skimmer – n.r.) si unul de citire a codului PIN.

„Aceste infractiuni sunt, in principal, comise de persoane din Romania. Am vazut romani si bulgari care cunosc foarte bine activitatile de skimming. Acestia calatoresc in jurul lumii operand astfel de infractiuni”, a precizat Col Dyson, comandantul Departamentului Antifrauda de la politia din Sidney.

Conform The Sidney Morning Herald, au mai fost romani arestati pentru operatiuni de skimming si in alte state australiene, dar si in tari precum Statele Unite sau Thailanda.

Ethan Burger, profesor la Universitatea din Wollongong la Centrul pentru Prevenirea Criminalitatii transnationale, a declarat ca dominatia acestui tip de frauda de catre retelele romanesti reflecta profesionalizarea crimei organizate.

Detectivul Brian Hay, seful brigazii Antifrauda din Queensland, a spus ca istoria comunista a Romaniei explica partial specializarea romanilor in astfel de fraude, noteaza The Sidney Morning Herald.

Romania a fost inainte de caderea regimului lui Ceausescu un centru specializat in informatica si matematica. Aceste competente au fost exploatate de grupurile de crima organizata din Estul Europei”, aratat Brian Hay

Profesorul Ethan Burger a adaugat ca bandele de skimming sunt compuse in mare parte din cetateni romani, deoarece faptul ca vorbesc aceeasi limba constituie un element de incredere.

Ce este skimming-ul

Skimming-ul la bancomate se realizeaza prin fixarea unui dispozitiv de copiere pe fanta de introducere a cardului, in vederea copierii informatiilor de pe banda magnetica si a unei tastaturi false sau a unei mini camere video pentru inregistrarea PIN-ului.

Daca aveti suspiciuni ca un astfel de dispozitiv a fost instalat la bancomatul de unde ati vrea sa retrageti niste bani, verificati daca ATM-ul prezinta aspecte neobisnuite (zgarieturi, urme de banda adeziva), in mod special pe tastatura si pe partea dreapta a dispozitivului ce contine fanta de introducere a cardului.

In caz de suspiciune anuntati banca care detine bancomatul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri