Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat joi ca, daca va fi intrebat, va comunica Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa ia o decizie privind noile redevente la petrol si gaze dupa alegerile prezidentiale.

"In privinta redeventelor, daca o sa fiu intrebat ce parere am, voi comunica ANRM si MFP sa ia o decizie dupa alegerile prezidentiale din decembrie, iar procesul sa fie transparent, cu consultarea celor peste 40 de concesionari de acorduri petroliere", a afirmat Razvan Nicolescu, citat de Mediafax.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Redeventele au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluata de grupul austriac OMV.

Premierul Victor Ponta declara in vara anului trecut ca Romania va avea in 2014 redevente pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeana. El a aratat ca noile revedente ar putea fi aplicate mai devreme si companiei Petrom, "in functie de negocieri" si daca va exista "un regim stimulativ".

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de 1 miliard de lei.

Nicolescu si-ar dori ca ANRM sa organizeze noi licitatii pentru concesionarea de perimetre petroliere si sa faca o analiza a indeplinirii obligatiilor contractuale asumate de companiile care au concesiuni petroliere.

Cea mai recenta licitatie in vederea concesionarii pentru explorare si exploatare a unor perimetre de hidrocarburi a avut loc in 2010.
ANRM anunta in urma cu un an ca va scoate la licitatie 30-35 de perimetre petroliere, din care 8 in Marea Neagra. Licitatia nu a avut inca loc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri