Estrella Stefanescu, sefa Serviciului Urmarire Transporturi din CFR, si omul de afaceri Iorgu Ganea au fost arestati preventiv, prin decizia Tribunalului Bucuresti, in dosarul privind favorizarea la licitatii a unor firme de transportul feroviar, printre care si Regiotrans.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi contestata la Curtea de Apel. Procurorii DNA au retinut-o miercuri pe Estrella Stefanescu, sef serviciu Urmarire Transporturi in cadrul companiei CFR SA, pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea conform legii a respectarii destinatiei subventiilor, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii unor foloase pentru altul (doua acte elemente materiale) si luare de mita in forma continuata (noua acte materiale).

Omul de afaceri Iorgu Ganea, reprezentant al SC Regiotrans, a fost retinut joi, pentru doua infractiuni de dare de mita, dintre care una in forma continuata (noua acte materiale), folosirea in mod direct si indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii unor foloase pentru sine sau pentru altul si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

In aceeasi cauza se fac acte de urmarire penala si fata de SC Regiotrans SRL Brasov, pentru utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, Florin Hadarean directorul firmei, pentru complicitate la dare de mita, si Gheorghe Valentin Ciapraz, pentru complicitate la dare de mita.

De asemenea, sunt urmariti penal Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Directiei Feroviare din cadrul Directiei Generale Transport si Infrastructura - Ministerul Transporturilor, pentru luare de mita si trafic de influenta, si Costache Nicolau, director general al Regionalei Cai Ferate Brasov, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii unor foloase pentru altul (doua acte materiale) si luare de mita in forma continuata (trei acte materiale).

Procurorii au facut miercuri perchezitii la Ministerul Transporturilor, Compania Nationala CFR, Regionala CFR din Brasov si mai multe firme, fiind dusi la DNA pentru a fi audiati Iorgu Ganea, Costache Nicolau, Claudiu Dumitrescu, Florin Hadarean si Estrella Stefanescu. Acestia au fost audiati mai multe ore, iar in final procurorii le-au prezentat acuzatiile si i-au retinut pe Ganea si Stefanescu.

Anchetatorii arata, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale, ca SC Regiotrans SRL este o societate privata care desfasoara activitati sociale de transport calatori si beneficiaza de subventii de la bugetul statului in baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferentei dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de calatori si costurile reale de transport.

"Desi operatorul national SNTFC «CFR Calatori» a renuntat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivatia nerentabilitatii, acestea au fost preluate imediat de SC Regiotrans SRL, care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasa (cu acceptul decizionalilor guvernamentali mentionati si sub pretextul necesitatii cresterii numarului de curse - perechi de trenuri - folosind argumente de ordin «social», desi traficul de calatori este redus) exclusiv pentru a obtine un cuantum al subventiei cat mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar daca garniturile introduse circula in 80% din situatii cu o acoperire a capacitatii de transport de numai 5-10%", au scris procurorii in documentul citat.

Sefii companiilor de transport, acuzati pentru favorizarea de interese

Estrella Stefanescu este acuzata ca, in calitate de sef serviciu Urmarire Transporturi in compania CFR, "a actionat, in mod neintrerupt, pentru favorizarea intereselor a doi oameni de afaceri, Ganea Iorgu si o alta persoana, contra unor foloase necuvenite".

Procurorii sustin ca, in schimbul sprijinului constant si continuu acordat companiei feroviare brasovene Regiotrans si altei societati, Estrella Stefanescu a primit foloase necuvenite. Astfel, in 18 august 2011, respectiv in perioadele 26 aprilie - 6 mai 2011 si 22-25 noiembrie 2011 (imediat dupa castigarea sectiilor neinteroperabile de pe raza RCF Timisoara de catre una din societatile private favorizate), la solicitarea Estrellei Stefanescu, Florin Hadarean s-a ocupat de efectuarea reviziei la autoturismul proprietate personala a acesteia, marca Audi.

De asemenea, in 31 august 2011, Estrella Stefanescu i-a solicitat lui Florin Hadarean sa-i alimenteze cardul de combustibil pus la dispozitie de Regiotrans SRL, pentru a plati carburantul necesar parcurgerii unei distante de 2.000 de kilometri pe traseul Brasov-Bicaz-Iasi-Targu Mures-Cluj-Transalpina. In data de 1 septembrie 2011, de pe acest card, Estrella Stefanescu a alimentat 46,17 litri de combustibil, sustin anchetatorii. In aceeasi perioada, Estrella Stefanescu a beneficiat, impreuna cu fiica sa, de cazare gratuita la o pensiune detinuta de Iorgu Ganea in Poiana Brasov si, de asemenea, a solicitat si a obtinut decontarea sejurului turistic in statiunea Gura Humorului, judetul Suceava, in perioada 31 august - 10 septembrie 2011.

"Pentru a o recompensa disimulat pe Stefanescu Estrella, Ganea Iorgu si alt om de afaceri au angajat formal doua persoane din familia acesteia, pe perioada de vara, in calitate de controlori bilete pe ruta Bucuresti-Constanta, trasa efectuata de Regiotrans SRL; desi cei doi angajati au fost retrasi dupa doua zile de activitate, Regiotrans SRL a efectuat plata pentru intreaga perioada de vara. La data de 04.07.2011, Stefanescu Estrella a primit si un telefon mobil de la aceeasi firma", se mai arata in documentul citat.

Citeste si:

    Procurorii au mai stabilit ca, in 5 octombrie 2011, Estrella Stefanescu ar fi solicitat, printr-un interpus al oamenilor de afaceri, un set de anvelope de vara, in valoare de aproximativ 1.600 lei, pentru autoturismul sau. La aceeasi data, Stefanescu ar fi solicitat si o bicicleta pentru uz personal, sugerand ca aceasta sa fie considerata un "cadou" de Craciun si indicand modelul dorit. Estrella Stefanescu ar mai fi primit, la inceputul lunii mai 2010, de la unul din oamenii de afaceri, o suma de bani pentru a participa la o nunta in familie.

    "In perioada 08–13.06.2010, Stefanescu Estrella a solicitat si primit de la cei doi oameni de afaceri un laptop performant si un telefon mobil cu abonament inregistrat pe firmele celor doi. Obiectele au fost achizitionate de Hadarean Florin conform parametrilor tehnici indicati explicit de Stefanescu Estrella. Laptopul a fost primit la data de 14.06.2010. Stefanescu Estrella le-a permis celor doi oameni de afaceri sa scoata din circulatie cate trenuri doresc. Simultan aceasta a actionat pentru eliminarea de pe trei trasee din nordul Moldovei a unui alt operator privat, competitor al celor doi oameni de afaceri favorizati", au mai scris procurorii in documentul citat.

    Citeste si:

      Sursa foto: cfr.stfp.net

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri