Week-end-ul acesta loc a cincea editie a evenimentului urban de arhitectura si arte - Street Delivery. Organizat si finantat in mare parte de Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania, Street Delivery isi propune sa transforme strada Arthur Verona intr-un traseu cultural pietonal ce va uni Gradina Icoanei si Gradina Cismigiu intr-o promenada de 12 minute.
Astfel, pe o strada din centru, in Bucuresti si Timisoara, se experimenteaza timp de trei zile pe an un mod inedit de a revendica spatiul public printr-o abordare constienta din punct de vedere urbanistic, arhitectural, civic si artistic.

Proiectul prevede largirea trotuarelor destinate in mod normal pietonilor si crearea unei promenade inverzite, plantarea de copaci si pavarea cu piatra cubica a unor portiuni de strada, inlesnirea circulatiei auto in zona strazii Jean L. Calderon, parcaje subterane si un pasaj pietonal, noi edificabile in zona Gradina Icoanei, parcul Filipescu si restaurarea istorica si amenajarea Gradinei Icoanei.

Atelierele si proiectele culturale care se desfasoara pe strada sunt bazate pe inscrieri deschise tuturor organizatiilor si persoanelor fizice preocupate de oras si de locuitorii sai, iar la editia a V-a s-au inscris peste 200 de proiecte si idei in Bucuresti si peste 50 in Timisoara.

Street Delivery este in acelasi timp un demers pentru recastigarea dreptului la promenada si la un oras in care sa se poata respira. In acest scop, organizatorii preseaza autoritatile sa conserve si revitalizeze 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal (dintre care doar 12 sunt deocamdata listate). Scoala Centrala, Blocul ARO, Biserica Anglicana, Casa Universitarilor, Casa Dimitrie Sturdza, Casa Ion Mincu, Hotel Ambasador sunt printre cele mai cunoscute.

In ultimii cinci ani, Street Delivery s-a dezvoltat, lasand in urma monumente si imbunatatiri vizibile ale strazii in vederea recuceririi treptate a spatiului public. Dincolo de aceasta, evenimentul a fost un factor important de coeziune a comunitatii de pe strada Arthur Verona.

Street Delivery reinventeaza si intareste rolul structural pe care spatiul public l-a jucat in toate orasele europene, incurajeaza gradarea complexa intre spatiul public si privat, propune un mediu urban care sa inspire viata de zi cu zi si converteste peisajul dezolant in spatiu viu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri