14 fotojurnalisti au contribuit cu imagini de la protestul din 27-10-2010 pentru a relata prin viziune proprie evenimentul in forma reala, neasociat cu titlurile din ziare sau stirile de la televizor. Imaginile sunt ampalsate pe gardul palatului Sutu timp de o saptamana incepand cu data 08-11-2010, iar alaturat imaginilor se va afla si panoul de opinii, pentru cei ce vor sa-si exprime parerea.
Evenimentul vrea sa sublinieze importanta fotojurnalistilor pe teren si in mijlocul actiunii.


„Totul s-a nascut dintr-un impuls, o dorinta interioara,nu a fost practic o idee, mai mult o viziune. Imi amintesc cum din spatele jandarmilor care faceau cordon in fata protestatarilor, am simtit privirile umede si nedumerite ale oamenilor obositi si dezamagiti care parca imi sopteau, "tu ce faci acolo si de ce nu esti aici?", "de ce ma pozezi, nu vezi cum ma umilesc?". Am simtit o puternica tristete si mi-am dat seama ca intre cordonul de jandarmi se afla doua grupuri de oameni perceputi gresit sau subiectiv. Acei oameni (si ma refer la cei veritabili) veniti sa isi ceara drepturile ne priveau ca pe niste oameni rai, care au venit sa suplineasca raul daja facut”, marturiseste pentru wall-street.ro initiatorul proiectului, fotojurnalistul Ovidiu Micsik, colaborator Mediafax.

Iar apoi au urmat titlurile din ziare si emisiunile la TV, care deformau realitatea sau relatau punctual cu adaugiri rafinate, in functie de audienta si rating, tot acest vacarm de informatie ii afectau motivatia in teren si l-au determinat sa isi ceara drepturile de cetatean si de om al muncii pe care o indrageste.

„Am simtit atunci nevoia sa strig, sa le spun, "nu, eu nu am fost trimis aici ca sa fac rau, nu am fost trimis sa fac o poza pentru o prima pagina de ziar, ci, eu am venit sa captez realitatea, sa imortalizez si sa spun lumii prin ochii mei ce vad eu ca se intampla. Simteam ca trebuie relatata versiunea noastra, cea adevarata, si stiam ca am fost multi fotojurnalisiti la evenimet. Asa s-a nascut expozitia, am numit-o Contrast, 30000 de cuvinte mute despre protestul din 27-10-2010”, spune Micsik.


Din cunostintele sale, astfel de evenimente nu se organizeaza atat de des incat sa fie si vizibile si considera ca vocea fotojurnalistului paleste. Ultimele de care isi aminteste insa au fost, "Expozitie Mediafax Foto -- Best Of 2008/2009" si "Copiii Razboiului -- Afganistan" de Florin Ghioca.

Mai mult decat atat crede ca fotojurnalismul a devenit mult prea timid si a cedat amabil locul fotografiei de nunta, a celei turistice si a celor amator-abstracte, iar un alt motiv care l-a determinat sa conceapa expozitia a fost generalizarea si asocierea fotojurnalismului cu aceste forme si activitati fotografice.

„In ceea ce priveste strainatatea, expozitiile de fotojurnalism sunt tratate cu interes si respect, apreciate si incurajate. In afara tarii noastre delimitarea dintre fotografie si fotojurnalism a fost bine conturata de-a lungul timpului, iar importanta fotojurnalismului a fost justificata si rasplatita prin feedback pozitiv”, incheie Micsik, care adauga ca fotografiile nu vor fi vandute, intrucat tema expozitiei este informala, nu comerciala.


Fotojurnalistii care au participat la acest proiect, (in ordine alfabetica):

Adriana Neagoe / MEDIAFAX

Alexandra Radu / ROMANIA LIBERA

Andrei Alex Moise / MEDIAFAX

Angelo Brezoianu / AGERPRES

Bogdan Chesaru / INTACT IMAGES

Cristian Nistor / AGERPRES

Mihai Barbu / ROMANIA LIBERA

Mihai Stetcu / ANTENA1.RO

Mircea Paun / ADEVARUL

Octav Ganea / GANDUL

Ovidiu Micsik / Inquam PHOTOS

Radu Sigheti / REUTERS

+ Anonim

Fotografiile pot fi vazute aici

Foto: Christian Silva, Jurnalul National

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri