Romanii au platit anul trecut 29,4 milioane de euro pentru a vedea filme la cinema anul trecut, de aproape de trei ori mai mult fata de 2007, arata datele Centrului National al Cinematografiei (CNC).
Cu toate ca romanii cheltuiesc tot mai multi bani pentru a merge la cinematograf, numarul de cinematografe a ramas relativ constant in ultimii cinci ani. Practic, daca in 2007 erau 72 de locatii, anul trecut numarul crescuse la 75.

Insa, in prezent tot mai multe cinematografe sunt de tip multiplex (au mai multe sali/ecrane), iar, astfel, numarul de locuri disponibile a crescut cu aproape o treime la circa 57.000.

Un nou lider de piata

In 2007, liderul pietei de cinema era reteaua Hollywood Multiplex, compania care cuprinde Hollywood Multiplex Bucuresti Mall (primul cinematograf de tip de multiplex din Romania), Hollywood Multiplex Lotus Oradea si CinemaPRO, cu circa 1,1 spectactori si incasari de 4,7 milioane de euro.

Pe de alta parte, in prezent cel mai mare jucator este reteaua Cinema City Romania, lant care in urma cu cinci ani era abia pe locul patru in topul cinematografelor cu cele mai mari incasari. In acel an, lantul avea doar doua cinematografe cu opt sali si incasari de circa 0,2 milioane de euro. Comparativ, la finalul anului trecut, compania detinuta de olandezii de la Cinema City International avea 12 cinematografe cu 114 sali. Acestea au generat vanzari de circa 3,7 milioane de bilete in valoare de 15,5 milioane de euro anul trecut. Reteaua s-a lansat pe piata locala in noiembrie 2007, iar conducerea companiei isi doreste ca in urmatorii ani sa isi tripleze capacitatea la 36 de cinematografe si 344 de sali.

Vezi si: Ce cinematografe vand cele mai multe bilete in Romania

Printre factorii principali care au dus la aceasta crestere a pietei locale de cinema se numara extinderea centrelor comerciale, tot mai multi romani petrecandu-si timpul liber in malluri, pentru divertisment si cumparaturi.

Romanii s-au inghesuit la Piratii din Caraibe

Numarul de bilete vandute a crescut de 2,5 ori in ultimii cinci ani, romanii cumparand anul trecut circa 7,23 milioane de bilete. Astfel, s-a majorat si frecventa cu care mergem la cinema, aceasta crescand de la 0,14 bilete vandute pe cap de locuitori in 2007 la circa 0,38 anul trecut.

Filmele pentru care s-au inghesuit romanii in 2011 au fost Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi (cu 304.307 bilete vandute), Saga Amurg: Zori de zi (204.614 de spectatori) si Marea Mahmureala (200.232 de bilete).

Romania este printre cele mai mici piete de cinema din Europa, tara noastra aflandu-se pe locul 20 din 27 de tari, conform The European Audiovisual Observatory.

Cele mai mari piete europene in privinta biletelor vandute sunt Franta (215,6 milioane de spectatori), Marea Britanie (171,6) si Germania (129,6), iar cele mai mici sunt Luxemburg (1,3 milioane de spectatori) Letonia (2,1 milioane), Estonia (2,5), Slovenia (2,9) si Lituania (3).

Europenii au cheltuit anul trecut circa 6,4 miliarde de euro pentru a merge la cinema, mai mult cu 0,7% fata de anul anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri