“Anul nu se mai imparte in anotimpuri, se imparte in trimestre financiare. Asta s-a schimbat cel mai mult dupa deal-ul cu Tiger”, spune Liviu Dumitrascu, CEO eJobs. Ultimul an a adus insa multe schimbari si pentru Internet Corp, cealalta afacere in care Dumitrascu e actionar, cu procente egale alaturi de Mihai Seceleanu si Daniel Tatar. Internet Corp, cel mai mare publisher online independent, si-a marit portofoliul de la patru site-uri, cat avea la inceputul lui 2007, la 19, in prezent. Echipa a crescut de la 16 la aproape 60 de oameni. Iar afacerile au sporit de aproape sase ori in 2007, pana la 820.000 de euro. Anul acesta, Internet Corp isi propune sa atraga intre 13-16% din bugetele de publicitate destinate online-ului.

O asemenea crestere, alimentata de internalizarea vanzarii de publicitate in martie anul trecut, a facut ca trustul de presa online sa aiba nevoie de un suflu nou in zona manageriala. “Ne-am dat seama ca nu putem cu aceleasi principii de management cu care organizam cinci proiecte, zece oameni si o cifra de afaceri aproape inexistenta, sa administram 60-70 de oameni si aproape 20 de branduri, fara sa ne oprim din a creste pe toate categoriile si din a acapara market share”, spune Liviu Dumitrascu. Altfel spus, Internet Corp avea nevoie de un om care sa preia coordonarea editoriala si de marketing a tuturor proiectelor trustului: un publisher.

Cei trei actionari au inceput sa sondeze piata, intocmind o lista finala de patru-cinci potentiali publisheri. S-au intalnit cu trei dintre ei, dar nici unul nu li se parea potrivit pentru post. Solutia era sa mai caute. Dar nu neaparat in afara companiei. In ultimul an, Liviu Dumitrascu se implicase tot mai mult in dezvoltarea Internet Corp – o contributie discreta, facuta din curiozitate si pasiune pentru presa, si care nu se simtea la nivel executiv. De aici pana la decizia de a accepta postul de publisher a fost un singur pas.

“Cred ca la 31 de ani jumate si la peste un an de zile dupa ce am facut deal-ul cu Tiger pot sa spun ca am capatat o anumita experienta care imi permite sa accept aceasta provocare. Si eJobs si Internet Corp deja au realizat foarte multe lucruri, ceea ce inseamna ca, in ciuda slabiciunilor, am intuit lucruri care s-au dovedit a fi corecte. Dar cel mai important este faptul ca asta este pasiunea mea. Deci presa, media sub orice forma, este pasiunea mea de cand ma stiu, de cand eram mic”, povesteste Dumitrascu.

Momentul zero

De la 1 iunie, Liviu Dumitrascu coordoneaza productia, distributia si impachetarea continutului celor 19 site-uri din portofoliul Internet Corp. A preluat toate aceste atributii de la Mihai Seceleanu, CEO Internet Corp, care se va ocupa de acum inainte doar de dezvoltare si vanzari. Dumitrascu isi va pastra functia de CEO al eJobs, iar Seceleanu va ramane CEO Internet Corp. Publisherul si-a impus singur un mandat de 365 de zile, in care trebuie sa indeplineasca niste obiective clare.

“Unu: obiectivul meu este sa creez si sa conceptualizez acea structura de organizare prin care productia si distributia de continut pentru toate categoriile in care suntem implicati sa fie cea mai eficienta posibil si sa produca constant un continut de calitate scalabil”. Primul pas in aceasta directie a fost orientarea produselor Internet Corp in categorii bine definite: business, cu proiectele Wall-Street, CorporateNews, YourMoney si recent lansatul MoneyBox; stiri generaliste, cu 9AM; categoria femei, cu proiectele Kudika, Garbo, Envy, Healthy, Grace, Kidz; categoria barbati, cu Yuppy, Sotto si PlugIn si categoria de lifestyle, cu Condo, Lazy, Delly, MovieBox si Top10Music.

Fiecare categorie e impartita, la randu-i, in mai multe subcategorii, care tintesc segmente specifice de public. De exemplu, in categoria business, MoneyBox se adreseaza investitorilor pe pietele financiare asa cum, in categoria pentru femei, Grace se adreseaza viitoarelor mirese iar Kidz e dedicat mamicilor.

Intreg trustul e cladit in jurul unor branduri-ancora: Wall-Street, Kudika si 9AM, cele mai profitabile trei site-uri din portofoliu, care ocupa, fiecare, locul al doilea ca numar de vizitatori pe nisa sa. Pozitia buna pe nisa este una din cerintele pe care Liviu Dumitrascu le va impune proiectelor Internet Corp, acesta fiind si cel de-al doilea obiectiv al mandatului sau. “Noi nu vom ramane decat in acele categorii sau subcategorii in care suntem sau putem sa fim numarul unu sau numarul doi. Acolo unde nu vom putea fi macar numarul doi, vom iesi din categoria respectiva”.

In al treilea rand, noul publisher al Internet Corp se va ocupa de partea de marketing, avand grija ca fiecare brand sa fie bine pozitionat pe nisa sa. “Trebuie ca fiecare brand sa aiba o identitate exacta, o identitate supertransparenta in categoria sa. CorporateNews, de exemplu, sa aiba identitatea lui fata de Wall-Street”, spune managerul.

Liviu Dumitrascu incearca sa se gandeasca mai putin la evolutia Internet Corp din cei aproape patru ani de la lansare si sa fixeze in iunie 2008 un moment zero. “Ce am realizat pana acum poate sa nu valoreze absolut nimic peste doi sau trei ani de zile. Putem sa devenim complet irelevanti pe anumite categorii sau sa ramanem doar cu doua-trei branduri cu adevarat relevante sau putem sa construim lideri in toate categoriile in care evoluam”. Totul, in functie de standardul calitativ la care vor functiona proiectele Internet Corp de acum incolo si care va trebui ridicat in permanenta.

Deschis la parteneriate

La un an dupa ce a devenit, alaturi de Daniel Tatar, primul milionar din Internetul romanesc, Liviu Dumitrascu spune ca deal-ul cu Tiger ar putea fi replicat si in cazul Internet Corp. Imediat dupa tranzactia cu fondul american de investitii, anuntata in iunie anul trecut, au inceput sa apara petitori si pentru trustul de presa online. Actionarii sunt deschisi negocierilor cu investitori financiari, purtand discutii cu ei aproape lunar. Singurii ofertanti care vor fi refuzati din start sunt eventualele companii de publishing interesate sa cumpere participatii in Internet Corp. Pentru cel putin doi ani de acum incolo, Dumitrascu nu vrea sa-si lege compania de un alt organsim de presa, fie el romanesc sau strain, cladit pe Internet sau in media traditionale.

Citeste si:

“Ramanem independenti 100% din acest punct de vedere. Fata de investitorii financiari, investitorii de tip Tiger, nu putem spune niciodata nu. Nu suntem interesati, eJobs este ultra «cash happy», Internet Corp este «cash happy», suntem intr-o crestere extraordinara, in nici un caz nu este momentul sa ne gandim sa vindem nici macar 5%. Dar nu putem sa zicem nu direct unui investitor financiar”, spune Dumitrascu.

La capitolul parteneriate, publisherul Internet Corp se arata deschis tuturor oportunitatilor, mai cu seama celor venite tot din online. “Cunosc cativa oameni din Internetul romanesc cu care as face parteneriate in orice moment: Orlando, Fusu, Vlad Stan. Chiar ii admir pe acesti trei oameni fara de care Internetul era cu cativa ani de zile in urma. Oameni exceptionali, care vor fi relevanti pe Internet si peste zece ani”.

Internet Corp, o poveste nascuta pe terasa la Green Hours

In 2004, proaspat intors din strainatate, Mihai Seceleanu voia sa-si deschida o cafenea. Pana si-ar fi pus afacerea pe picioare, Liviu Dumitrascu l-a convins sa-l ajute sa dezvolte divizia de head-hunting specializat pe domeniul bancar a eJobs, proiect lansat de Dumitrascu si Daniel Tatar in 1999.

Seceleanu si Dumitrascu lucrau impreuna de cateva luni cand, la o intalnire la terasa bucuresteana Green Hours, le-a venit ideea sa lanseze un proiect online de revista presei, pe modelul revistapresei.ro (in prezent, Hotnews.ro). Aveau trei studii de piata: primul arata ca utilizatorii de Internet petrec, dupa mail si chat, cel mai mult timp in compania site-urilor de stiri. Al doilea era un studiu despre piata de publicitate online din Polonia, iar al treilea spunea ca cele mai vizitate site-uri sunt cele de stiri.

“Cu aceste trei studii si cu modelul revistapresei.ro, care parea la acea vreme un site usor de depasit, am creat 9AM in toamna lui 2004”, povesteste Mihai Seceleanu. In prima luna, la 9AM lucrau alternativ Seceleanu si Dumitrascu, fiecare cate o noapte. Apoi a aparut primul angajat.

In ianuarie 2005 a fost lansat Wall-Street, ca o replica a 9AM pe nisa de business. Kudika si Yuppy, destinate segmentului feminin, respectiv celui masculin, erau proiecte cerute pe piata la acea vreme. Cifra de afaceri a tinerei companii s-a ridicat, in 2005, la 20.000 de euro.

Anul 2006 a fost dedicat consolidarii. Nu s-a lansat nici un site nou, iar cifra de afaceri a crescut pana la 140.000 de euro. La fel ca in 2007, intreg profitul a fost reinvestit. 2007 a fost anul expansiunii, in care portofoliul Internet Corp s-a largit cu 12 branduri. Alte trei au fost adaugate la inceputul lui 2008. Trustul intra acum intr-o perioada de consolidare, in care accentul va cadea pe imbunatatirea calitatii produselor. Acesta este si principalul obiectiv pe care si l-a impus noul publisher al grupului, Liviu Dumitrascu.

Managerul fara chip

Internet Corp a fost reprezentat pana acum, la interviuri si evenimente, de CEO-ul sau, Mihai Seceleanu. Ceilalti doi actionari s-au pastrat departe de ochiul presei. Liviu Dumitrascu a dat ultimul sau interviu in urma cu 18 luni, refuzand sa dea declaratii chiar si cu ocazia vanzarii pachetului de actiuni din eJobs.

Lucrurile ar fi stat si acum la fel, daca managerul nu ar fi crezut ca noua functie il obliga sa transmita ca el poarta responsabilitatea demersurilor editoriale ale trustului si el va trebui sa-si asume toate insuccesele, greselile si criticile care vor aparea.

De ce nu apare Dumitrascu in presa? “Pentru ca nu am nici intelepciunea, nici maturitatea necesare ca sa pot incepe sa fiu o voce a mea. Sa fiu mandru de ce spun acum si peste cinci sau zece ani, cand se vor uita copiii mei si vor da search pe net numele tatalui lor”, spune simplu Dumitrascu, promitand un urmator interviu in presa peste 12 luni.

Disclaimer: Wall-Street este o publicatie online editata de catre InternetCorp.