Pentru Prima TV, cifra cinci tinde sa capete conotatii paranormale. La jumatate de deceniu dupa preluarea ei de catre SBS Broadcasting de la Amerom Television - timp in care a revenit, pe parcursul guvernarii trecute, in mainile vechilor patroni -, postul isi schimba din nou proprietarul, pentru o perioada care, potrivit expertilor, nu ar urma sa depaseasca cinci ani.
SBS Broadcasting SA, a doua mare retea de televiziune din Europa dupa RTL si proprietara postului romanesc de televiziune Prima TV, a anuntat, la inceputul saptamanii trecute, un acord prin care aceasta este preluata de catre doua companii de achizitii - una britanica, Permira Advisers Ltd., si una americana, Kohlberg Kravis Roberts&Co. (KKR). Tranzactia a fost stabilita la 2,1 miliarde dolari, cele doua companii urmand sa preia si datoriile societatii SBS, cu sediul in Luxemburg.
Potrivit analistilor Bloomberg, achizitia SBS face parte dintr-un val de investitii pe care le urmaresc firme precum Permira si KKR si pentru care cauta in prezent sa obtina fonduri de pana la 200 de miliarde dolari. Cele doua companii opereaza de obicei pe baza banilor obtinuti de la terti investitori. Obiectivul lor este sa extinda si sa imbunatateasca performantele societatilor pe care le achizitioneaza pentru a le vinde mai departe cu profit, dupa o perioada ce dureaza de obicei cinci ani, potrivit Bloomberg.

Mostenirea anilor 2000-2004

Pentru postul romanesc de televiziune aflat in proprietatea SBS, cifra cinci inseamna, inainte de toate, intervalul care s-a scurs de la preluarea sa din mainile Amerom, in 2000. O perioada extrem de tensionata, in care, dupa numai un an de la investitia initiala, SBS ceda pozitia de actionar majoritar firmei Romanian Investment and Development, detinuta, conform rapoartelor SBS, de fostul proprietar al Prima TV, Cristian Burci.

Potrivit Euractiv.ro, contractul de atunci prevedea ca schimbarea raportului de putere avea sa dureze trei ani - ceea ce a permis, la inceputul lui 2005, companiei SBS sa achizitioneze 86% din Prima TV, alaturi de posturile romanesti de radio Kiss FM si Radio Star, pentru suma de 30,3 milioane euro. La momentul respectiv, contractul a ridicat intrebari privind respectarea legislatiei romanesti legate de concurenta. Acestea au ramas insa fara raspuns chiar si dupa ce, in iunie, SBS a achizitionat, pentru 2,2 milioane de euro, restul de 14% din Prima TV.

Viziuni contradictorii pentru SBS

Achizitionarea posturilor romanesti de radio si televiziune a contribuit, de altfel, la sporirea valorii si profitului SBS in prima jumatate a acestui an, conform ultimelor rapoarte ale companiei. Recent, SBS anunta o crestere de 30% a profitului in trimestrul al doilea din 2005, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Daca in urma cu un an profitul pe trimestrul al doilea se ridica la 187,2 milioane de euro, el a atins acum 243,5 milioane. In 2003, veniturile totale ale companiei ajungeau la 583 de milioane de euro.

Chiar si inarmat cu asemenea cifre, magnatul media Harry Evans Sloan, fondator si presedinte al companiei luxemburgheze, a considerat oferta Permira-KKR remarcabil de buna si o veritabila surpriza, intr-o asa masura incat actionarii SBS au exclus imediat ideea unei licitatii pentru vanzarea retelei media.
]
Parerea nu a fost impartasita insa de experti, agentia de rating Standard&Poors avertizand imediat in legatura cu implicatiile negative ale tranzactiei pentru SBS, in timp ce analistii de la Fortis au apreciat ca achizitia are potential sinergistic redus, date fiind activitatea si profilul actionariatului de pana acum al SBS, pe de o parte, si natura patronala a Permira-KKR, pe de alta.

Sperante de crestere

Totusi, Permira si KKR au afirmat ca s-au simtit atrase de SBS datorita potentialului companiei din perioada urmatoare, avand in vedere ca, in ultimul an, reteaua a crescut intr-un ritm superior celui dovedit de RTL, liderul de piata european. Si aceasta deoarece SBS a cautat sa se extinda in doua regiuni europene cu posibilitati sporite de dezvoltare. Este vorba despre Scandinavia si Europa Centrala si de Est, unde compania detine 16 posturi de televiziune si 11 de radio, cu o audienta potentiala de 100 de milioane de oameni in Belgia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Olanda, Grecia Romania si Ungaria.

Acordul a primit deja unda verde de la un comitet special al directorilor si actionarilor principali ai SBS, actionarii urmand sa aprobe tranzactia in octombrie a.c., cand vor primi 46 de euro/actiune, pret considerabil superior cotatiei de raportare, din data de 12 august.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri