Presa scrisa cotidiana din Romania a intrat din nou in fierbere, la un an de la tulburarile care au marcat domeniul anul trecut, in campania electorala. Principalele redactii unde bate vantul schimbarii toamna aceasta sunt aceleasi unde s-au petrecut cutremure si in 2004 - Cotidianul, Romania libera si Evenimentul zilei.
Miercurea trecuta, Robert Turcescu i-a predat oficial cheile biroului sau de redactor-sef la Cotidianul lui Carol Sebastian, inlocuitorul sau de peste vara de la Realitatea TV si reprezentant de marca si din umbra, pe parcursul ultimelor opt luni, al Romaniei libere. Cu o zi inainte, in conducerea de la Evenimentul zilei fusesera inclusi doi noi editori coordonatori din interiorul redactiei - Ioana Lupea si Andrei Velea -, in timp ce in redactia RL, din Casa Presei, culoarele erau asediate de zvonuri legate de restructurarile pregatite de patronat.

Miscarile de trupe sunt rezultatul direct al evenimentelor din septembrie anul trecut si puteau fi simtite inca de la sfarsitul iernii, cand situatia la cele trei ziare parea ca incepe sa se calmeze. In septembrie 2004, Carol Sebastian se afla la Evenimentul zilei si se lupta cu patronatul elvetian, doar spre a demisiona cateva luni mai tarziu si spre a nimeri in tabara Romaniei libere. Inca de pe atunci, noul presedinte al acestui ziar, Dan Adamescu, promitea o schimbare organizationala profunda, dupa conflictul dintre vechea conducere si actionarii germani de la WAZ. Iar numele lui Carol Sebastian fusese vehiculat inca din ultimele luni ale lui 2004 drept potential sef al echipei RL, daca in batalia de atunci dintre Petre Mihai Bacanu si WAZ trustul strain ar fi avut castig de cauza.
Pe cand Romania libera si Evenimentul zilei se luptau cu patronii, fostul redactor-sef de la Cotidianul, Ioana Lupea, pregatea relansarea ziarului in noua formula adusa de Academia Catavencu. Dupa o perioada tulbure de cateva luni, dupa relansare, cand tirajul ziarului a avut parte de numeroase suisuri si coborasuri, Ioana Lupea a ales calea Evenimentului, pentru a pune umarul la rezolvarea impasului redactional iscat de plecarea masiva a jurnalistilor protestatari, in cursul iernii.

Vantul schimbarii la Cotidianul

Venirea la Cotidianul a lui Carol Sebastian si a colegului sau de la BBC/ Evenimentul zilei/Romania libera, Gelu Trandafir - numit redactor-sef adjunct -, este doar un pas dintr-o serie de schimbari redactionale programate la acest ziar, a declarat, pentru Saptamana Financiara, catavencul Doru Buscu, directorul editorial al publicatiei.

Carol Sebastian se va alatura, de asemenea, si echipei Radio Guerrilla, lasand in urma emisiunile realizate la Radio Mix.

Buscu a spus ca discutiile pentru aducerea lui Sebastian au durat cateva luni, dar a refuzat sa dezvaluie, pentru moment, despre ce schimbari suplimentare este vorba. A spus doar ca vor fi anuntate la timpul lor.

Tot acum cateva luni au aparut si primele zvonuri privind plecarea lui Turcescu de la Cotidianul. Plecare pe care acesta si-o rezervase inca de la angajare (prin contractul cu o durata de numai un an semnat in 2004). Despartirea de Cotidianul a fost confirmata in iulie a.c. si a fost motivata prin supraaglomerarea profesionala a realizatorului de radio si televiziune.

Despre perioada scursa de la relansarea Cotidianului, in octombrie-noiembrie anul trecut, Doru Buscu afirma ca aceasta a fost un succes, din punctul de vedere al impactului pe piata, deoarece ziarul a picat exact pe profilul dorit al cititorului - oameni cu educatie si cu stare materiala buna. El accepta insa ca tirajul a scazut dramatic intre timp, de la 30.000 de exemplare vandute zilnic la relansare, pana la 16.000-17.000 in prezent. Directorul da insa vina pe distributia defectuoasa asigurata in prima parte a anului de o alta companie, problema pe care incearca sa o rezolve acum prin internalizarea acestor operatiuni.
La randul sau, Carol Sebastian a declarat pentru Saptamana Financiara ca vine la Cotidianul sa faca un ziar tare, atras de functie si deci de miza noii sale misiuni. Si el spune ca are planuri de schimbare, fara a da amanunte. Se rezuma sa afirme ca mai intai va trebui sa constate cum merg lucrurile la acest ziar.

Mai putin la unii, mai mult la altii

Plecarea lui Carol Sebastian si a lui Gelu Trandafir de la Romania libera survine pe fondul a ceea ce pare a fi o criza de proportii in interiorul redactiei, provocata de angajamentele de schimbare pe care si le-a luat de la bun inceput Dan Adamescu, noul presedinte al Consiliului de Administratie. Apropiata mutare intr-un sediu nou, unde este imposibila acomodarea tuturor celor peste 150 de membri ai redactiei, precum si posibila renegociere a contractului colectiv de munca in termenii doriti de patronat, nu de sindicat, reprezinta principala sursa de ingrijorare in cadrul redactiei. Aceasta cu atat mai mult cu cat, pentru conducerea ziarului, este exclus acum sa invoce presiuni patronale sau politice asupra partii editoriale, insusi Adamescu fiind un soi de deus ex machina in disputa cu WAZ, de acum un an. Ceea ce nu a impiedicat totusi o serie de lovituri la adresa sa in alte media, pe parcursul saptamanii trecute, cand oameni din redactia Romaniei libere au sugerat, in discutii cu colegii de breasla, ca s-ar putea recurge la atacuri sustinute de presa impotriva presedintelui CA.
Aceeasi nevoie de reorganizare - dar mai degraba in sensul imbogatirii redactiei - se face simtita si la Evenimentul zilei, unde redactorii privesc destul de linistiti schimbarile de la varf si eforturile de completare a redactiei, la cateva luni de la relansare si pe fondul fluctuatiilor de tiraj din cursul acestui an.
Potrivit BRAT, in perioada ianuarie-iunie 2005, numarul mediu de copii difuzate zilnic ale Evenimentului zilei a scazut de la circa 86.000 la aproximativ 77.000, surse din redactie afirmand ca a inceput din nou sa creasca in ultima vreme. Romania libera se mandreste, in aceeasi perioada, cu o medie constanta de 63.000 de exemplare difuzate. Cotidianul nu are parte de cifre BRAT, dar tirajul de 16.000-17.000 invocat de directorul Doru Buscu este contestat de surse neoficiale, care il plaseaza undeva in jurul a 12.000 de exemplare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri