Campania prin care ciocolata Rom si-a pus pe ambalaj steagul american a fost o cascadorie de PR, menita sa trezeasca “patriotismul reactiv” al romanilor, spune Adrian Botan, Creative Partner al McCann Erickson.
Ideea schimbarii ambalajului a aparut in urma unui studiu prin care McCann Erickson urmarea sa afle ce e “autentic romanesc” pentru tinerii din Romania, a explicat Botan intr-o conferinta de presa sustinuta dupa revealingul campaniei Rom. Rezultatele studiului, format din sase focus grupuri si doua chestionare online, au aratat ca, atunci cand vine vorba despre Romania, oamenii au tendinta sa vorbeasca doar despre partile negative. Singurele aspecte pozitive mentionate in research au fost istetimea romanilor, simtul umorului si capacitatea lor de a “se descurca”.

Studii independente (realizate de Ministerul Muncii si Mercury Research) arata ca 80% din tineri vor sa plece macar temporar din tara si mai mult de o treime (1 milion) isi doresc sa plece defintiv. Romanii tind sa se refere la aspectele negative atunci cand vorbesc despre ei insisi si au un tip de patriotism reactiv – are nevoie de un stimul ca sa se manifeste.

“Conceptul a fost sa cream un soc care sa trezeasca acest patriotism. Sa incepem o dezbatere patriotica in jurul Rom”, spune Botan.

Prima etapa a campaniei a fost cea de teasing – o saptamana in care Rom aparuse pe rafturi si in comunicare (TV, print, Internet, OOH) invelit in steagul american. In aceasta saptamana s-au strans 3.700 de comentarii pe site (dintre care circa 90% negative), au fost create cauze pe Facebook (cea mai populara a avut 11.300 de aderenti), precum si o petitie online.

“Acum cinci ani daca am fi facut aceasta campanie n-am fi avut aceleasi reactii pentru ca oamenii n-aveau un mediu unde sa se manifeste”, spune Botan, referindu-se la Internet.

Reprezentantii companiei Kandia Dulce spun ca nu au inca date concrete legate de vanzarile batonului in ultima saptamana, dar sustin ca “vanzarile de Rom sunt in crestere, pe o piata in scadere”. Fata de alte marci din categorie, Rom are bugete foarte mici de promovare, a adaugat Botan.

Campania de revealing se desfasoara zilele acestea pe toate mediile de promovare si include si un imn pe YouTube. “Credem ca prin imn o sa fim iertati”, conchide Botan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri