Investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti pot tranzactiona de la inceputul acestui an actiunile primelor companii din sectorul IT si al curieratului listate in piata de capital romaneasca. Cum sunt vazute Bittnet Systems (BNET) si Sameday Courier (SDAY) de analistii casei de brokeraj Intercapital Invest.

Bittnet Systems a fost listata pe AeRO in aprilie, iar pana in prezent actiunile furnizorului de solutii si servicii de training IT au crescut cu 7,5%. De cealalta parte, compania de curierat Sameday Courier a intrat pe piata in februarie, iar in cele aproape 8 luni de tranzactionare titlurile SDAY au castigat 4,6%. Pentru comparatie, BET-XT, indicele care urmareste evolutia celor mai lichide 25 de actiuni din piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, inregistreaza o crestere minora, de 0,1%, la nivelul intregului an.

Analistii Intercapital nu au dat un pret tinta pentru actiunile celor doua companii, din cauza lichiditatii scazute pe care acestea o inregistreaza in general.

“Per ansamblu cred ca Sameday arata mai bine, in primul rand datorita faptului ca are sanse mai mari sa isi indeplineasca bugetul. Bittnet, in schimb, depinde mai mult de contextul de piata si de evolutia generala a economiei: daca mediul economic devine brusc unul dificil, training-urile sunt printre primele lucruri la care companiile vor renunta”, a declarat Ronnie Khreis, autorul raportului.

Sameday Courier – Cresterea eCommerce-ului va impulsiona afacerile companiei

Plusuri/Avantaje

  • Compania isi poate restrange costurile sau mari puterea de livrare atunci cand este nevoie, Sameday folosind subcontractori pentru o parte din operatiuni;
  • Marje operationale peste mediana comparabililor; Investitii in echipamente si tehnologie noua
  • Piata de curierat este in continua expansiune datorita dezvoltarii comertului electronic;
  • Servicii de livrari personalizate (livrari medicale, de mancare, ultra-rapide);

Minusuri/Dezavantaje

  • Concurenta puternica pe piata de curierat;
  • Primii 10 clienti reprezinta 76% din afacerile companiei;
  • Lichiditate scazuta a titlurilor companiei;
  • Raportarile financiare mai sumare pe piata ATS fata de cele aferente pietei principale;
  • Investitiile in acest sector sunt foarte mari (infrastructura, echipamente, aplicatii software).

Sameday se axeaza pe servicii de curierat rapid atat pe plan intern cat si international, fiind prima companie romaneasca specializata pe acest segment. Cifra de afaceri a Sameday Courier se imparte in trei segmente: Servicii Sameday - livrare in aceeasi zi, Servicii Nextday - livrare a doua zi si Servicii Postale. Societatea opereaza livrari pe plan local, national si international iar cea mai mare pondere in venituri o au serviciile cu livrare a doua zi.

Invata cum sa iti investesti mai usor banii la Banking 2.0. Inscrierea este GRATUITA.

Compania a inregistrat la sfarsitul anului 2014 o cifra de afaceri mai mare cu 58,93% fata de 2013 si un castig net de peste 11 ori mai mare. Marja neta a companiei s-a imbunatatit de la valoarea de 0,94% in 2013 pana la valoarea de 6,62% in 2014, iar indicatorul ROE a crescut de la 9,25% la valoarea de 81,92% in aceeasi perioada.

Primii trei clienti Sameday Courier cumuleaza aproximativ 38% din cifra de afaceri, printre cei mai mari aflandu-se companii precum Roche Romania, Unicredit, PC Garage sau Piraeus Bank.

Profitul din primul semestru al anului curent, de 487,50 mii lei, l-a depasit pe cel obtinut pe tot parcursul anului 2014, fiind cel mai mare din istoria companiei, pe fondul unei cifre de afaceri de 4,4 milioane lei, cu 28% mai mare fata de cea obtinuta in S1 2014. Evolutia se datoreaza, insa, in mare parte rezultatelor din primul trimestru, vanzarile din primele 3 luni reprezentand aproape 60% din totalul obtinut la 30 iunie 2015. Sameday este in curs pentru a-si atinge bugetul propus pentru 2015 dupa ce in primul semestru gradul de realizare a cifrei de afaceri a fost de 44,8% din buget.

“Industria de curierat se afla in expansiune in ultimii ani, cresterea comertului online fiind unul din pilonii principali ai acestei evolutii. La nivelul intregii populatii, doar 6% au folosit internetul pentru cumparaturi in 2014 in timp ce media pentru Uniunea Europeana este de 41%. Acest lucru poate fi insa o oportunitate pentru curieri, pe masura ce progresul tehnologic se extinde in Romania, iar populatia va avea mai multa incredere sa foloseasca magazinele online”, mentioneaza Ronnie Khreis.

O actiune Sameday era evaluata marti pe bursa la 7,9 lei, capitalizarea societatii de curierat ajungand astfel la 7,9 mil. lei.

Bittnet Systems

Plusuri/Avantaje

  • Portofoliu diversificat al serviciilor oferite;
  • Parteneri de renume precum Global Knowledge, Cisco, Microsoft, Oracle;
  • Deschiderea unui birou in Cluj; perspective de continuare a extinderii in tara in urmatorii doi ani;
  • Romania este printre cele mai atractive piete din Europa pentru externalizarea serviciilor IT, acest lucru putand crea in viitor oportunitati pentru Bittnet precum clienti noi si parteneriate cu companii din acelasi sector care doresc sa intre pe piata din Romania;
  • Posibilitatea de a extinde numarul de training-uri sustinute si de a intra pe piete externe prin intermediul trainingurilor remote (la distanta);
  • Trendul companiilor de a utiliza servicii de virtualizare si cloud computing este in crestere.

Minusuri/Dezavantaje

  • Compania plateste un procent din cifra de afaceri anuala pentru a utiliza marca „Bittnet Systems” care este detinuta de o terta parte. Compania a semnat un acord pe 10 ani in 2010 pentru a utiliza marca inregistrata insa contractul nu specifica un termen de notificare in caz ca detinatorul marcii doreste rezilarea acestuia. In prezent se lucreaza la o versiune actualizata a contractului care sa includa un termen de notificare in caz de reziliere;
  • Cei mai mari cinci clienti ai companiei cumuleaza un nivel ridicat din totalul veniturilor, de 52,10% la sfarsitul anului 2014;
  • Veniturile companiei sunt realizate in cea mai mare parte in al patrulea trimestru al anului, Bittnet fiind obligata astfel mentina costurile din primele trei trimestre la un nivel fix in cazul in care veniturile din T4 sunt sub asteptari;
  • Bugetul si estimarile companiei din memorandumul de la listare sunt greu de atins in contextul actual de piata.
  • Lichiditate scazuta a titlurilor companiei;
  • Raportarile financiare mai sumare pe piata ATS fata de cele aferente pietei principale.

Infiintata in 2007, activitatea principala a Bittnet Systems consta in desfasurarea de training-uri IT si furnizarea de solutii integrate de retea, serviciile fiind adresate pietei Business to Business. Tehnologiile folosite in serviciile oferite de Bittnet Systems apartin unor companii importante de pe piata IT, precum Microsoft, Cisco, Dell, HP sau Amazon.

Datorita diversificarii portofoliului de traininguri, Bittnet nu se afla in competitie cu aceleasi companii pe mai mult de 3 produse, iar pe training-urile Amazon Web Services compania nu are concurenta, fiind singura din Romania care ofera cursuri pentru acest produs.

Anterior listarii, Bittnet a vandut un pachet de 10% din actiunile de trezorerie (detinute in nume propriu) catre Carpathia Capital, un fond de investitii din Polonia de asemenea listat pe AeRO.

Anul trecut, compania a inregistrat cel mai bun rezultat din istorie, un profit net de 212,64 mii RON, cu 25,62% mai mare ca cel din 2013, pe fondul unor venituri operationale in crestere cu 22,23%. Bittnet estimeaza ca pana in 2017 cifra de afaceri va creste in medie (CAGR) cu 54.86% pe an iar profitul net va ajunge la sfarsitul anului 2017 la o valoare de 6 ori mai mare ca cel inregistrat in 2014.

2014 a fost un an de tranzitie pentru Bittnet, compania marindu-si forta de lucru prin recrutarea de noi angajati si colaboratori, inregistandu-se ca urmare o crestere a capacitatii de livrare de traininguri.

Unul dintre principalele semne de intrebare care planeaza asupra companiei este reprezentat de faptul ca societatea plateste in ifecare an un procent din cifra de afaceri pentru a utiliza marca “Bittnet Systems”. In raportul pe anul 2014 se mentioneaza ca marca este detinuta “de o terta parte care are o legatura personala cu managementul companie”. In raport nu se mentioneaza numele persoanei care detine marca si nici procentul din afaceri pe care firma trebuie sa il plateasca, insa analistul Intercapital Invest nu considera ca acesta este atat de mare incat sa afecteze puternic rezultatele financiare ale Bittnet.

Actiunile Bittnet se tranzactionau marti la un pret de 1,86 lei, compania fiind astfel evaluata la 8,3 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri