Grupul Bittnet (BNET) a înregistrat în 2019 o creştere de 100% a veniturilor faţă de 2018, ajungând la o cifră de afaceri consolidată de 99,8 milioane de lei. Ca urmare, acţionarii Bittnet au înregistrat o majorare a valorii investiţiei de peste 57 de milioane de lei, deoarece capitalizarea de piaţă a companiei a crescut cu 90%.

La nivel consolidat, profitul operaţional a urcat în 2019 cu 25% faţă de 2018, până la 1,64 milioane de lei, iar fluxul de numerar operaţional a depăşit 5 milioane de lei. 2019 a fost un an de creştere mare la nivelul veniturilor, dar cu un rezultat mixt atunci când vine vorba de rentabilitate la nivel individual, scrie Agerpres.

Compania menţionează că linia de afaceri Tehnologie, care include Dendrio şi Elian, a fost cel mai mare contribuitor la creşterea cifrei de afaceri, deoarece veniturile liniei au crescut de la 40,4 milioane de lei la 87,1 milioane de lei.

Din această sumă, în 2019, venituri de 4,7 milioane de lei au provenit de la Elian, alături de profitul net de 261.000 de lei, ceea ce a dus la o creştere cu 20% a veniturilor şi cu 31% a profitului net faţă de rezultatul din 2018 pentru furnizorul de soluţii ERP. Restul de venituri au fost generate de Dendrio, care, datorită unui prim semestru slab, a încheiat 2019 cu o pierdere de 3,6 milioane de lei.

Retail jobs

Pierderea a fost cauzată de faptul că, în urma preluării diviziei de integrare IT&C a Crescendo International la 1 ianuarie 2019, Dendrio a înregistrat 12 luni de costuri, dar numai 9 luni de venituri, deoarece echipele nu au fost concentrate pe generarea de vânzări în primul trimestru al anului 2019, ci pe integrarea echipelor respective. Această ipoteză este susţinută şi de faptul că, în a doua jumătate a anului, Dendrio a generat un profit net de 1,2 milioane de lei.

Din componenţa liniei de afaceri Educaţie, Bittnet Training a înregistrat venituri de 12,68 milioane de lei, în timp ce profitul operaţional al companiei a fost de 2 milioane de lei (faţă de o pierdere de 71.000 lei în 2018), iar profitul brut a fost de 792.000 lei, cu o creştere de 1,7 milioane lei comparativ cu 2018. Veniturile Equatorial au depăşit 3 milioane de lei în 2019, în timp ce profitul net a crescut cu 13%, de la 217.000 lei la 247.000 lei. Aceasta înseamnă că investiţia Bittnet în Equatorial a adus în 2019 un randament al capitalului de peste 20%.

Citeste si:
Acțiunile BNET, roller-coaster pe bursă: ce va urma în acest an...
Acțiunile Bittnet, un...

După un semestru 2 puternic, în care toate cele patru companii au fost profitabile, la nivel consolidat, grupul a reuşit să recupereze o parte din pierderile generate în prima jumătate a anului. Pierderea consolidată de 3 milioane de lei la sfârşitul anului a inclus în principal ajustări non-numerar impuse de standardele de raportare IFRS de aproape 2 milioane de lei. Cu o performanţă bună a companiei-mamă, conducerea va propune acţionarilor alocarea profitului individual brut al Bittnet SA împreună cu profiturile reţinute din anii trecuţi sub formă de acţiuni gratuite. Rata de alocare propusă va fi de 7 sau 8 acţiuni gratuite pentru fiecare 10 acţiuni deţinute.

"În 2019 au fost construite fundaţii solide pentru o performanţă puternică în 2020. Alinierea organizaţională a avut o importanţă fundamentală în prima jumătate a anului 2019, în timp ce în a doua jumătate a anului ne-am concentrat pe dezvoltarea de noi produse. Divizia educaţională a grupului Bittnet a lansat în al patrulea trimestru al anului 2019 patru produse care urmează să aducă primele venituri în 2020 şi care au potenţialul de a revoluţiona cifra de afaceri totală la nivel de grup", a declarat Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group.

Citeste si:
Chimcomplex, cea mai mare companie de pe AeRO, transferată în ”liga...
Chimcomplex, cea mai mare...

În 2019, acţiunile Bittnet au fost pe locul 17 în topul celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni BNET fiind de 180.000 de lei, ceea ce reprezintă peste 20% din lichiditatea totală a pieţei AeRO în 2019. Grupul Bittnet este în prezent în procesul de transfer de pe piaţa AeRO către Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti.

Pe 21 februarie, o nouă emisiune de drepturi de preferinţă Bittnet a debutat pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, deoarece 55.233.205 milioane drepturi de preferinţă cu simbol bursier BNETR06 vor putea fi tranzacţionate în perioada 21 februarie şi 2 martie 2020.

Drepturile de preferinţă au fost emise în cadrul unei majorări a capitalului social prin emiterea unui număr de 11.046.641 acţiuni ordinare, oferite pentru subscriere la un preţ de 0,83 lei per acţiune, oferind astfel în prezent un randament de 35%. Ulterior perioadei de tranzacţionare, deţinătorii de drepturi BNETR06 vor putea subscrie acţiuni noi în cadrul primei etape a majorării, care va avea loc între 5 martie şi 3 aprilie 2020. Pentru subscrierea unei acţiuni noi în cadrul majorării sunt necesare 5 drepturi de preferinţă BNETR06.

Citeste si:
FP pune pe masă acțiuni Petrom de 800 mil. lei pentru vânzare rapidă
Fondul Proprietatea pune pe...
Sursa foto: Monster Ztudio / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri