De aproape o luna, iarna si-a intrat in drepturi in Romania, zapada si temperaturile de -10 grade incepand sa devina o normalitate. Pe langa obisnuitele neplaceri, frigul poate sa genereze si pagube materiale. Pentru a se asigura complet impotriva inghetului, un roman ar trebui sa plateasca intre 2.900 lei/an si 5.000 de lei/an.

Asigurarea CASCO pentru automobil

Traficul auto este primul lucru afectat de fenomenele meteo specifice iernii. Ca urmare, autoturismele sunt adesea implicate in accidente cauzate de vizibilitatea redusa sau de drumurilor inzapezite. De asemenea, nu trebuie uitate nici daunele ce pot fi cauzate de caderile abundente de precipitatii sau de substantele chimice folosite pentru deszapezirea carosabilului. In orice caz, o polita CASCO este practic singura solutie pentru cei care vor sa isi asigure complet masina.

Presupunand ca soferul are 10 de ani de experienta si un autoturism Dacia Logan, produs in 2015, cu motor de 1,2l pe benzina, pretul unei polite CASCO este de 1.510 lei anual, potrivit datelor Allianz, unul dintre cei mai mari asiguratori din piata romaneasca.

Suma este in buna parte confirmata si de un broker de asigurari local, care, pentru situatia prezentata mai sus, estimeaza un cost de 150 euro/6 luni (678 lei/6 luni – 1.350 lei/an).

Asigurarea locuintei

Aproape orice problema cauzata de iarna porneste de la inghetatul apei. Conductele de alimentare cu apa din case sunt asadar cele mai expuse acestui risc, inghetul putand sa cauzeze spargerea acestora si costuri semnificative pentru proprietar. Deoarece blocurile beneficiaza in general de sistemul centralizat de incalzire, am luat ca exemplu doar casele.

Asigurarile obisnuite de locuinte nu acopera decat daunele majore cauzate de accidente precum incendiile sau cutremurele. Adaugarea unor clauze suplimentare reprezinta solutia pentru proprietarii de case care nu vor sa se trezeasca peste noapte cu facturi neasteptate provocate de o teava sparta.

Astfel, pentru o casa de 100 mp, situata in cartierul Tineretului din Bucuresti (semi-central), construita in 1950, fara risc seismic si evaluata la 92.100 euro (potrivit valorii medii de 921 euro/mp stabilita de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania pentru o casa cu teren din Bucuresti, sector 4), costul unei asigurari de locuinta pe un an de zile este de 204 euro (923 lei), potrivit datelor Allianz. Asigurarea ar include si o clauza care sa acopere avariile accidentale la instalatii (despagubirea maxima 1.000 euro) si o clauza care ar acoperi inundarea provocata de conducte (despagubirea maxima 1.000 euro). Aceeasi polita ar costa 153 euro (692 lei) anual pentru o casa similara celei de mai sus, dar care a fost constuita in 2010.

Daca locuinta ar fi insa mai ieftina, evaluarea acesteia ajungand la 50.000 de euro, polita anuala pe care proprietarul ar trebui sa o plateasca ar fi de 70 euro (316 lei), potrivit cifrelor furnizae de un broker de asigurari local.

Asigurarile de sanatate

Sanatatea este cea mai importanta, mai ales in perioada iernii, cand accidentele cauzate de gheata ne pandesc la tot pasul. Asiguratorii stiu acest lucru, iar ca urmare acest tip de polita are cel mai mare cost.

Astfel, pentru o persoana de 30-35 de ani, fara antecedente medicale majore, pretul anual al unei polite “full option” pot ajunge sa depaseasca 1.000 euro (4.526 lei) pentru cei care vor ca asigurarea sa fie valabila si in timpul concediilor la ski in strainatate, potrivit datelor furnizate de un broker din piata. O polita ceva mai “normala”, care nu acopera eventualele costuri de spitalizare in afara tarii, costa circa 500 – 600 euro (2.260 – 2710 lei) anual.

Pentru cei interesati insa doar de o asigurare de santatate cat mai ieftina, care sa acopere inclusiv accidentele specifice iernii, precum fracturile cauzate de alunecari pe gheata, costul este de 1.200 lei/an la o suma asigurata de cel mult 15.000 lei, potrivit unui alt broker de asigurari.

Sursa foto: Shutterstock / Olaf Naami

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri