Acordarea dividendelor de catre companiile listate la bursa catre actionarii sai a fost intotdeauna o sursa de profit, nu foarte ridicata, mai ales pentru investitorii pe termen lung, care pastreaza actiunile in portofoliu. Multi dintre emitenti prefera ca o parte din profitul pe un an sa fie acordat sub forma de dividende actionarilor inregistrati la o anumita data.

Tabel divindende 2007

“In general, randamentul obtinut din acordarea de dividende nu este unul foarte ridicat, acest lucru depinzand in mare parte si de pretul titlurilor respective pe bursa. Spre exemplu, daca un investitor a cumparat actiuni la o anumita companie la pretul de 1 leu/actiune, daca el detine acele actiuni si la data de inregistrare, iar compania respectiva acorda un dividend/actiune de 0,1 lei, atunci randamentul anual din dividend al investitiei facute este de 10%”, a explicat, pentru Wall-Street, Alexandra Suciu (foto), analist la compania de brokeraj Intercapital Invest.

Chiar daca in ultimul an cotatiile companiilor listate au scazut foarte mult, o buna parte dintre ele si-au pastrat un ritm constant (sau chiar ridicat in anumite cazuri) de dezvoltare a activitatii, majoritatea inregistrand rezultate in crestere de la un an la altul.
<artfile>52338_1.pdf#52338_2.pdf</artfile>
In tabelul realizat de Intercapital Invest este prezentat potentialul randament al dividendelor pentru anul in curs, in cazul in care rata de alocare va fi similara cu cea din 2007. De asemenea, analiza evidentiaza si companiile care au acordat dividend in 2007, evolutia veniturilor si a profitului net in S1 2008 fata de perioada similara din 2007, precum si gradul de indeplinire al valorilor prevazute in BVC 2008.

Efectele crizei asupra emitentilor se vor resimti mai tarziu


Desi incepand cu a doua jumatate a anului 2007 economiile globale au fost afectate puternic de criza financiara, exista companii care au inregistrat o apreciere destul de buna a veniturilor totale si a profitului net in aceasta perioada si care au un grad ridicat de indeplinire al BVC 2008.

Conform datelor furnizate de departamentul de analiza al Intercapital, printre ele se numara Alro Slatina, Alumil Rom Industry, Oil Terminal, Santierul Naval Orsova, Petrom, Socep, Transelectrica sau Transgaz.

“In pofida crizei financiare, exista domenii de activitate care au fost avantajate in aceasta perioada, datorita cresterii preturilor la petrol si energie. In aceasta situatie se afla sectorul petrolier (reprezentat aici de Petrom) sau sectorul utilitatilor (Transgaz si Transelectrica). Ma astept ca in continuare aceste companii sa raporteze rezultate bune ale activitatii pentru intreg anul 2008, cu atat mai mult cu cat in Romania efectele acestei crize se vor face mai acut simtite abia in anul 2009, datorita decalajului de 6-7 luni intre Romania si Uniunea Europeana”, a mai explicat analista Intercapital.

Criza ar putea determina emitentii sa nu mai acorde dividende

Alexandra Suciu sustine ca exista si posibilitatea ca anumite companii sa nu mai practice aceeasi politica de dividend ca si pana acum, preferand ca profitul obtinut sa fie utilizat ca sursa de investitii pentru sustinerea activitatii in aceasta perioada de criza financiara la nivel global.

“Cele mai afectate companii se presupune ca vor fi in primul rand cele din domeniul financiar-bancar, insa trebuie sa tinem cont si de faptul ca in Romania, in prezent, acest sector nu este inca foarte dezvoltat, acest lucru putand fi un real avantaj pentru a depasi cu succes aceasta perioada mai critica”, a explicat aceasta.

Presupunand ca aceste companii isi vor pastra politica cu privire la repartizarea profitului net, acordand in continuare dividende la un nivel cel putin egal cu cel din 2007, randamentul din dividend obtinut este unul destul de bun, raportandu-ne la preturile actuale din piata.

“Trebuie insa studiate cu atentie rezultatele financiare viitoare ale acestor companii (in aceasta luna vor fi publicate rezultatele aferente trimestrului III pentru toate companiile listate la BVB) si analizata situatia economica prezenta ca intreg, inainte de a lua decizia de a achizitiona aceste titluri pentru un randament din dividend care momentan este incert”, a conchis Suciu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri