Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut in primele sase luni de functionare un randament mediu ponderat de 5,1% (la nivelul intregii piete), peste nivelul inflatiei din aceeasi perioada, care a fost de circa 3%-4%, potrivit unei analize a portalului www.pensiileprivate.ro.
Dintre cele 14 fonduri de pensii private obligatorii, 11 au reusit sa inregistreze rezultate pozitive si trei erau inca pe minus dupa sase luni de functionare.

Comparatiile de performanta intre fonduri nu sunt insa relevante in acest moment, la doar sase luni de la lansarea sistemului, primele comparatii cat de cat relevante urmand sa se faca peste un an si jumatate, la prima ierarhizare oficiala a randamentelor obtinute, ce va fi facuta chiar de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondurile de pensii private au un orizont investitional foarte lung, urmand sa faca primele plati abia peste 20 de ani, motiv pentru care compararea randamentelor fondurilor pe perioade scurte nu prezinta o imagine reala a performantei ce va fi obtinuta pe termen lung.

Fondurile de pensii private au reusit sa performeze peste asteptari, in contextul celei mai dure crize financiare mondiale din ultimele decenii. Cum au reusit? Performanta este explicata pe de-o parte de atitudinea prudenta a directorilor de investitii, care au plasat cu grija banii clientilor, si de legislatia eficienta pe de alta parte - CSSPP permitand fondurilor de pensii doua derogari succesive de la politica standard de investitii.

Fondurile de pensii private obligatorii au putut investi in depozite bancare peste 20% din active (fara limita superioara) in primele sase luni si in titluri de stat peste 70% din active (fara limita superioara) in urmatorul an.

La finele lunii octombrie (cele mai recente date disponibile), fondurile de pensii private obligatorii aveau urmatoarea structura de portofoliu: 67,8% in titluri de stat si obligatiuni municipale (fata de 42,1% la finele lunii mai), 16,5% in obligatiuni corporative (2,8% in mai), 13,3% in depozite bancare (45,2% in mai), 2,1% in actiuni listate (9,5% in mai) si 0,3% in fonduri mutuale (0,3% in mai).

Datorita conditiilor de pe pietele financiare, instrumentele cu venit fix au oferit in aceasta perioada randamente atractive pentru fondurile de pensii, spre deosebire de actiuni, care au adus pierderi masive tuturor investitorilor care le-au cumparat.

Astfel, randamente de 12%-15% pe an pe piata monetara (depozite si certificate de depozit) si la titlurile de stat (certificate de trezorerie si obligatiuni de stat) au fost obisnuite in aceasta perioada.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri