Presa si literatura financiara se bazeaza, in majoritate, pe articolele despre cand sa cumperi actiuni in piata de capital. Pentru ca si vanzarea este la fel de importanta, Investopedia.com prezinta aspectele esentiale de care orice investitor trebuie sa tina seama.
Motive pentru a vinde o actiune

Cel mai comun motiv de vanzare este pentru ajustarea portofoliului. Sunt multe motive care il pot face sa devina neadecvat pentru un anumit moment al vietii, dupa schimbari de stil, precum casatoria, divortul, pensionarea sau concentrarea unui capital mare pe un anume sector.

Plasarea actiunilor intr-un singur segment este un joc periculos, pentru ca diversificarea reduce riscurile de a pierde toti banii in acelasi timp.

Un alt motiv des intalnit pentru care sunt vandute actiunile este nevoia de bani cash, pentru a plati o casa, a finanta o afacere, o vacanta sau cazuri de urgente majore. Este recomandat ca vanzarea sa implice marcare de profituri si nu de pierderi.

Daca aveti doua investitii, una foarte profitabila si una care a suferit si pierderi, este recomandat sa le vindeti in acelasi timp, pentru a evita acumularea unui profit foarte mare, pentru care se va plati un impozit important.

In plus, actiunile vandute ar trebui sa fie in portofoliu de mai mult de un an, fiindca investitiile pe termen lung sunt impozitate mai putin.

Motive pentru a nu vinde o actiune

A vinde o actiune din cauza unui trimestru sau a unui an in scadere este cel mai prost motiv. Daca ai facut analiza investitiei si exista potential pe termen lung, un trimestru in scadere nu trebuie sa te sperie, ci sa te faca sa mai cumperi.

Scaderile unei companii solide pot fi cauzate de motive de conjunctura, fara sa aiba legatura cu business-ul respectiv.

O alta motivatie dubioasa invocata la vanzarea de actiuni este ca titlurile sunt investitii mostenite. De obicei, investitorii se simt mai putin favorizati in fata acestor actiuni, pe care nu le-au ales singuri si reactioneaza mai dur la fluctuatiile dramatice de pret.

In concluzie, a vinde o actiune este un proces la fel de important precum cel de cumparare – trebuie sa te asiguri ca se incadreaza nevoilor tale si analizelor anterioare.

Odata ce decizia de vanzare a fost luata, fie pentru a balansa portofoliul, fie din nevoia de cash, trebuie luate in calcul si comisioanele si taxele. Investitia nu inseamna numai sa stii cand sa vinzi, ci si cum si de ce sa o faci.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri