Pe timp de criza financiara romanii au realizat ca economiile sunt binevenite, chiar foarte importante, dupa ce timp de cativa ani ei au sporit excesiv consumul de bunuri si servicii. Desi romanii ar vrea sa economiseasca mai mult, ei estimeaza ca in urmatorii ani vor ajunge sa puna deoparte mai putini bani.
Economiile sunt foarte importante pentru 42% din romani, in timp ce alti 41% le considera doar importante, iar 4% nu le acorda atentie, potrivit unui sondaj realizat de IMAS International si publicat de Banca Comerciala Romana. Astfel, cei mai preocupati de economisire sunt oamenii care au peste 50 de ani, peste jumatate dintre acestia sustinand ca economiile sunt foarte importante.

Totusi, acelasi studiu arata ca vecinii din Ungaria sunt mult mai preocupati de economisire, 60% din ei considerand economiile ca fiind foarte importante si 4% decizand sa nu le acorde importanta.

In functie de metoda in care romanii aleg sa economiseasca, cei mai multi decid sa isi plaseze banii in depozite, fiind urmati de cei care isi deschid conturi de economii sau contracteaza asigurari de viata. Pensiile facultative si certificatele de depozite se afla pe urmatoarele pozitii in preferintele romanilor in materie de economisire, in timp ce fondurile de investitii se claseaza pe ultimul loc, conform sondajului prezentat de BCR.

Suma medie pe care romanii o economisesc lunar este de 183 de lei, studiul reliefand faptul ca barbatii economisesc in fiecare luna mai mult decat femeile, mai exact 207 lei, comparativ cu 147 lei. In aceste conditii, 30% din persoanele care au participat la realizarea sondajului sustin ca nu sunt multumite de suma de bani pe care o economisesc in prezent, in timp ce in Ungaria procentul se ridica la 36%.

Totusi, 43% dintre romanii care au participat la sondaj considera ca in urmatorii 5 ani vor ajunge sa economiseasca mai putin, principalele motive pentru acest lucru fiind preturile mai mari, instabilitatea economica, venituri mai reduse si costuri mai ridicate.

Potrivit unui studiu publicat de Aviva, doar 29% dintre romani au economisit in 2008, pentru a-si asigura un sprijin financiar sigur pentru viitor, in timp ce doar 4% au economisit peste 1.500 de euro pe an.

Contextul economic international i-a pus pe ganduri pe majoritatea romanilor, insa putini sunt cei care au si actionat in concordanta.

Studiul arata ca cei mai prevazatori sunt bucurestenii si dobrogenii, 38% si respectiv 35% declarand ca au facut economii pentru situatiile neprevazute, iar pe primul loc in topul regiunilor care nu economisesc se afla locuitorii Moldovei - 75% nu au economisit si nici nu planuiesc sa isi schimbe comportamentul in viitorul apropiat.

Motivele principale care ii impiedica pe romani sa economiseasca se refera la faptul ca nu isi pot permite (64%), creditele pe care le au in prezent sunt prea mari (18%), lipsa increderii in produsele financiare (13%), riscul de a-si pierde banii investiti (12%) sau faptul ca prefera mai mult sa cheltuiasca banii decat sa-i economiseasca util (7%).

Produsele de investitii si asigurarile de viata castiga teren

Romanii incep sa se orienteze mai mult spre produsele de investitii si asigurarile de viata decat spre depozitele la termen, care au fost favorite in perioada anterioara, a declarat directorul executiv responsabil de retail din Banca Comerciala Romana (BCR), Sorin Mititelu.

"Se observa o tendinta de trecere de la depozitele la termen catre fondurile de investitii si asigurarile de viata. La noi (BCR - n.r.) este vorba de o crestere de doua cifre. Totusi, depozitele la termen raman in continuare un produs de baza", a precizat Mititelu.

El a mai spus ca se asteapta ca, dupa trecerea crizei, romanii sa fie mult mai ponderati in ce priveste consumul, iar intre credit si economii sa se instaleze un echilibru, dupa ce in aceasta perioada are loc o inclinatie a populatiei catre economisire.

"Sumele atrase de la populatie vor continua sa creasca si in urmatorii ani", a mai spus Mititelu, care a adaugat ca 10% dintre clienti urmaresc cu multa atentie randamentele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri