Se vorbeste foarte mult in aceste zile de initiativa Guvernului de a scadea contributia virata catre pilonul 2 de pensii, catre pensia privata obligatorie, de la 2.5% din salariul brut (actualul nivel) la 0.5%.
Dincolo de legitimitatea unei astfel de masuri si incertitudinea aplicarii ei, astfel de masuri au mai fost aplicate de catre Guvern.

Astfel, desi pilonul 2 a fost institutionalizat la sfarsitul anului 2007, iar primele contributii au fost incasate in mai 2008, acestea fiind in valoare de 2% din venitul brut al angajatului, in 2009, Guvernul a hotarat sa limiteze contributia la 2% pentru respectivul an, in ciuda legii care preciza ca, incepand cu acel an, contribuia ar fi trebuit majorata la 2.5%.

Astfel, posibilitatea instituirii masurii vehiculata acum este sustinuta de un precendent, insa aplicarea acesteia ar duce la reducerea dramatica a veniturilor la pensie a actualei generatii de pana in 35 de ani, arata analistii Aviva Investors.

Aviva Investors a analizat activul acumulat de catre un angajat cu un venit brut de 2.500 de lei, in patru variante:

1. Varianta 1 – cat ar fi acumulat angajatul daca legea s-ar fi aplicat asa cum a fost prevazut in textul initial, adica daca ar fi crescut contributia cu 0.5% in fiecare an, incepand cu 2009, pana aceasta ar fi ajuns la 6%.

2. Varianta 2 – cat ar cumula angajatul daca s-ar pastra calendarul de crestere a contributiei cu 0.5% pe an, tinand cont de faptul ca in 2009, contributia a fost numai 2% in loc de 2.5%. Astfel, varianta aceasta analizeaza cat ar cumula angajatul daca in 2010 s-ar mentine contributia la 2.5%, in 2011, ar creste la 3%, in 2012, la 3.5% si tot asa, pana la 6%.

3. Varianta 3 – cat ar cumula angajatul daca s-ar scadea contributia la 0.5% doar pentru 2 ani, in 2011 si 2012, si incepand cu anul 2013 ar creste cu 0.5% pe an – adica in 2013 ar fi 1%, in 2014, 1.5% si tot asa pana atinge cota de 6%.

4. Varianta 4 – cat ar cumula angajatul daca s-ar scadea contributia la 0.5% incepand cu anul 2011, pentru totdeauna.

Cititi aici mai multe despre analiza Aviva Investors.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri