Fie ca este vorba despre asiguratii care lucreaza in sectorul bugetar ale caror venituri au scazut cu 25% sau despre o scadere a veniturilor prin avansul cheltuielilor pe fondul cresterii TVA-ului, plata primei de asigurare va fi resimtita tot mai greu de multi romani in cadrul bugetului lunar, ceea ce ar putea determina rezilierea contractului. Wall-Street a vorbit cu specialistii in asigurari pentru a gasi solutii in vederea mentinerii contractului de asigurare.
Primul sfat pe care specialistii il dau in cazul in care veniturile asiguratului s-au diminuat considerabil, iar plata primei de asigurare este tot mai greu de suportat de nivelul veniturilor, este ca reactia sa nu fie una emotionala.

“Criza economica si financiara este o stare temporara care va disparea, insa nevoia de protectie a celor dragi este o constanta! De asemenea, odata cu fiecare noua etapa pe care o parcurgem in viata, nevoia de protectie creste. Prin urmare, daca exista persoane dragi care trebuie protejate, atunci asiguratii vor sti ca decizia logica este aceea de a pastra asigurarea de viata si, mai mult decat atat, cei care nu au deja o asigurare de viata trebuie sa se gandeasca foarte serios ca este momentul sa incheie una”, explica Florina Viziteanu (foto sus), presedinte directorat in cadrul BCR Asigurari de Viata.

Pentru potentialii clienti, care au persoane in intretinere, este recomandat ca, in functie de veniturile lunare pe care le au, sa aiba cel putin o asigurare simpla de viata care sa acopere riscul de deces, caz in care cei care depind de el ar putea sa beneficieze de o anumita suma pe o perioada de cinci ani, timp in care familia isi ajusteaza nivelul de trai la nivelul de venituri pe care le are.

"Pentru clientii care deja au o asigurare de viata ii sfatuim sa se gandeasca care a fost decizia care a stat la baza achizitionarii acestui produs si daca factorii decizionali au fost in stransa corelatie cu stabilitatea financiara la pensie, sanatatea sau protectia familiei atunci ar fi bine sa ia in considerare ca aceste prioritati nu se schimba datorita cresterii TVA si vor fi la fel de importante mereu, iar pentru cei care inca nu au achizitionat o asigurare de viata consideram ca este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa faca ceva si sa alegem lucurile care sa aduca stabilitate financiara in momentele dificile", a spus la randul sau Mihai Popescu (foto stanga), director general al Aviva Romania.

El a adaugat ca este important pentru client sa stie ca poate conta doar pe lucrurile pe care le alege cu buna stiinta, iar in acest sens asigurarea de viata ii va permite asiguratului sa fie sigur si protejati in viitor, fara ca acest lucru sa depinda de decizia altora.

Daca pentru potentialii clienti, asiguratorii reocmanda un minim de protectie, pentru clientii cu o polita in derulare acestia propun diferite solutii pentru pastrarea contractului de asigurare in cazul in care cheltuielile cu prima de asigurare pun tot mai multa presiune pe bugetul disponibil. Astfel, asiguratul nu trebuie sa reactioneze emotional, trebuie sa-si faca o evaluare corecta, pragmatica a veniturilor si a cheltuielilor recurente pe care le are familia si sa vada in ce masura prima de asigurare pe care o are se incadreaza in bugetul de cheltuieli.

In ce masura se incadreaza suma de asigurare in bugetul lunar disponibil pentru cheltuieli? Dupa ce asiguratul si-a facut aceasta evaluare si reiese ca prima de asigurare este prea mare si nu si-o mai permite, rezilierea contractului de asigurare ar trebui sa fie ultima solutie. Pana la aceasta, specialistii in asigurari spun ca mai exista anumite masuri, pe care daca asiguratul le adopta ar putea sa pastreze asigurarea pentru a beneficia in continuare de protectie.

De exemplu, exista mai multe modalitati de plata a primei de asigurare esalonate: anuala, semestriala, lunara. “De aceea, in cazul in care frecventa de plata este anuala, semisemestriala sau semestriala inseamna clar ca in luna in care trebuie sa platesti prima de asigurare cheltuielile tale vor creste, odata cu presiunea pe bugetul familiei. In acest caz, o prima masura posibila ar fi ca asiguratul sa-si schimbe frecventa de plata si sa faca plata asigurarii lunar. O frecventa lunara presupune si o suma mai mica, fiind mai usor de suportat in bugetul lunar pe care-l ai la dispozitie comparativ cu suma pe care trebuie sa o dai intr-o anumita luna daca frecventa de plata este lunara sau anuala”, detaliaza Cornelia Aurelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata.

Apoi, daca polita contractata are un nivel de prima destul de ridicat si clientul nu si-l mai permite in actualele conditii economice, acesta poate opta pentru schimbarea nivelului primei de asigurare, insa in mod evident si beneficiile vor fi mult diminuate. “Clinetul poate opta pentru scaderea sumei de asigurare pana la nivelul pe care si-l poate permite, pe bugetul recalculat, astfel incat sa nu renunte de tot la asigurare si la protectia pe care aceasta o ofera ”, a mai spus Cornelia Coman (foto jos).

A treia posibilitate, daca clinetul are o asigurare de viata tratitionala, este sa opteze pentru clauza de stopare a platii politei pentru maxim un an. “Trebuie specificat ca aceasta masura sa fie luata doar daca clientul nu-si poate rezolva problemele cu niciuna din primele doua solutii”, comenteaza Coman, care detine si functia de presedinte a consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

O alta masura vizeaza politele de asigurare de viata cu componenta investitionala (unit-linked). “O masura care poate functiona in cazul politelor de tip unit-linked consta in sistarea primelor de asigurare, caz in care contractul se transforma in contract liber de plata primelor, desi el ramane in vigoare, ca un cont de economisire prin component de investitie, insa dispare componenta de protectie. Dar pentru a nu ramane descoperit, clientul poate incheia o asigurare care acopera riscul de deces, care este foarte ieftina”, a mai spus Coman.

Astfel, asiguratul isi poate pastra si nivelul de protectie prin asigurarea simpla a riscului de deces in timp ce nevoia de economisire este pastrata prin componenta de investitie ramasa de la asigurarea de tip unit-linked. Totodata, clientul ramane cu o prima mica de asigurare de platit lunar (cativa zeci de lei de plata lunar n.r.) la asigurarea de viata simpla care acopera riscul de deces.

Evident, ultimul resort, spune Coman, daca niciuna dintre variante nu este valabila, este ca asiguratul sa renunte direct la contract, dar acesta ar trebui sa fie ultima masura la care asiguratul ar trebui sa apeleze pentru ca pentru orice polita incetata inainte ca aceasta sa ajunga la maturitate exista penalizari, iar pierderile sunt mai mari decat ce se poate rascumpara in cazul incetarii politei inainte de termenul initial prevazut de contract.

Ultimele evolutii demografice, economice si legislative au demonstrat ca sistemele publice de pensii si sanatate sunt incapabile sa asigure servicii decente beneficiarilor, aminteste Viziteanu. “Asadar, devine pe zi ce trece tot mai clar ca asigurarile in vederea acumularii de fonduri pentru pensie si asigurarile de sanatate private sunt singura solutie a unui trai decent pentru o persoana responsabila”, explica presedintele BCR Asigurari de Viata.

De cele mai multe ori, spune Viziteanu la randul sau, renuntarea la un contract de asigurare inseamna pentru asigurat ca pierde mai mult decat castiga prin suma de rascumparare. “Cel mai important lucru pe care il pierde este evident protectia sa si a celor dragi, iar acesta este greu de pretuit. De aceea ii sfatuim pe clientii nostri sa analizeze temeinic decizia de a renunta la o asigurare de viata. Daca sunt probleme temporare de plata a primelor, sfatul nostru este de a contacta consilierul de asigurare pentru a discuta aceasta situatie. Acesta va putea sa-i furnizeze o serie de solutii care sa-i permita clientului pastrarea in vigoare a contractului: reducerea contractului, suspendare temporara, reducerea primei, avans asupra politei etc”, conchide Viziteanu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri