Casa de brokeraj Tradeville vede un potential de crestere pentru actiunile Erste Bank (EBS) de 4% pana la finalul anului, oferind un pret-tinta de 143,6 lei/actiune, se arata intr-un raport de analiza.
“Pretul titlurilor EBS la Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 4,8% in ultimul an, miscandu- se mai putin decat indicele BET care a crescut cu 13,1%. La Bursa de Valori din Viena pretul titlurilor EBS a crescut cu 5,5%, in timp ce indicele ATX (din componenta caruia face parte) a scazut in ultimul an cu 1,9%” explica analistii Tradeville.

Ca si in cazul celorlalte banci listate la BVB, in primul semestru din 2010, rezultatul financiar al Erste Group Bank a fost influentat de cresterea cheltuielilor cu provizioanele specifice de risc de credit.

Costului net al riscului de credit s-a majorat cu 21,5%, intr-un ritm mai scazut decat in anul precedent, insa costurile de risc aferente imprumuturilor catre clienti au crescut la 167 puncte de baza (comparativ cu 161 puncte de baza la sfarsitul lui 2009, 141 puncte de baza in S1 2009 si 88 puncte de baza la sfarsitul lui 2008).

De asemenea, gestionarea atenta a cheltuielilor a contribuit la imbunatatirea substantiala a raportului cost/venit, la 48,8%, fata de 52,5% in S1 2009.

“Prin evaluarea facuta pe baza metodei comparatiilor de piata cu utilizarea P/B drept multiplu, am obtinut un pret-tinta de 33,64 euro/actiune, iar aplicand un curs de schimb de 4,27 lei/euro obtinem un pret-tinta de 143,6 lei/actiune pentru sfarsitul anului 2010”, se arata in raportul de analiza.

Pornind de la premisele de fundamentare a bugetului de venituri si cheltuieli al bancii pentru 2010 si tinand cont de rezultatele raportate de aceasta la jumatatea anului 2010, analistii Tradeville considera urmatoarele asumptii in evaluarea titlurilor EBS: cresterea venitului net bancar cu pana la 5%, controlul strict al cheltuielilor generale si administrative si diminuarea acestora cu 1-2%, majorarea costului net al riscului de credit cu 20- 25%, acordarea de dividende in cuantum de 0,65 euro/actiune si 8% din valoarea nominala pentru titlurile de participatie.

Metoda de evaluare folosita este metoda comparatiilor de piata, fiind selectat un grup de banci din Europa care detin, din punct de vedere valoric, active comparabile cu Erste Group Bank. In aplicarea acestei metode s-a considerat multiplul P/B, fiind cel mai putin volatil si reflectand cel mai bine capacitatea bancii de a-si sutine activitatea.

Pentru sectorul financiar valoarea contabila a activelor poate aproxima valoarea de piata a acestora.

“Evolutiile economice si politice din ECE sau un trend descendent al economiei austriece ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra activitatii grupului. Fluctuatiile monedelor in care grupul genereaza venituri si suporta cheltuieli ar putea afecta in mod negativ castigurile si fluxul sau de numerar. Modificarea legislatiei privind protectia consumatorului poate limita comisioanele pe care grupul le percepe pentru anumite tranzactii bancare”, se mai prezinta in raportul de analiza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri