PayPal ia in calcul implementarea monedei nationale in sistemul de plati pentru ca magazinele online locale sa poata tranzactiona si in lei insa, pentru inceput, testeaza piata si incearca sa descopere oportunitati locale. Circa *9.000 de conturi din Romania folosesc PayPal pentru a vinde, din totalul de 450.000 de conturi romanesti, conform lui Mikołaj Zakrzewski, business development manager CEE la PayPal.
Zakrzewski a venit pentru prima oara in Romania la Ecomtim, in Timisoara, unde a acordat un scurt interviu in exclusivitate pentru wall-street.ro. Directorul de dezvoltare pe regiune are 27 de ani si lucreaza de 3 ani pentru PayPal, pornind de la departamentul de vanzari, apoi marketing, business development manager in Polonia (tara de unde provine – n.r.) si, in final, director de dezvoltare pe regiune.

Wall-Street.ro: Esti pentru prima oara in Romania. Ce impresii ti-ai facut pana acum?
Mikołaj Zakrzewski: Sincer, sunt foarte placut surprins. Ma asteptam ca reminiscentele comunismului sa se vada, mai ales in stilul arhitecturii. Insa din ce am vazut pana acum cladirile sunt foarte frumoase, Timisoara este superba. Este foarte frig – dar asa este si in Polonia deci sunt obisnuit.

W-S.ro: Cand aveti in plan sa introduceti plata in lei romanesti pentru PayPal, lucru care va permite si romanilor sa faca plati in tara?
MZ: Avem planuri in acest sens dar nu suntem inca 100% siguri cand se vor materializa. Anul acesta, nu. Romania este insa una dintre pietele cele mai strategice din Europa Centrala si de Est.

W-S.ro: Strategica, strategica, dar cu toate acestea nu va grabiti sa introduceti moneda romaneasca in sistemul PayPal.
MZ: Totul la vremea potrivita. Romania este o tara mare ca numar al populatiei insa este inca in dezvoltare. Lucram sa imbunatatim functionalitatile PayPal inainte de a implementa inca o moneda in sistem. Inainte de asta vom aduce noi metode de plata mai dezvoltate.

W-S.ro: Ati realizat studii pe piata locala, cate magazine online din tara ar fi dispuse sa implementeze sistemul PayPal dupa ce veti introduce si moneda nationala in sistem?
MZ: (evitand raspunsul direct) Ne bazam in special pe tranzactii intre tari.

W-S.ro: Anterior ati sustinut ca a cumpara de peste hotare este mai ieftin decat a cumpara din Romania. Aceasta afirmatie a starnit ceva indignare printre jucatorii locali care v-au si contrazis. Nu vi se pare ca ati inceput cu stangul intrarea in tara? Inca sustineti afirmatia de atunci?
MZ: As ramane la parerea ca sunt unele produse pe care le poti cumpara mai ieftin din afara, mai ales cele de nisa, care nu sunt disponibile la scara larga in Romania.

W-S.ro: Ati pus in calcul si taxele de transport, TVA-ul?
MZ: Chiar si cu transport este mai ieftin deseori. Mesajul ar trebui sa fie ca cu PayPal poti avea acces la produse care nu sunt disponibile pe piata locala. De exemplu, acum cateva luni am fost la un meci de paintball cu colegii si baiatul care se ocupa de aranjamente acolo, cand a aflat ca sunt de la PayPal mi-a spus ca foloseste pentru ca achizitioneaza echipamentele de pe eBay.

W-S.ro: Ce ati dori sa transmiteti managerilor magazinelor online din Romania?
MZ: Daca vreti sa vindeti peste hotare, luati foarte serios in considerare includerea PayPal ca platforma de plati. Este o modalitate usoara de a iti deschide magazinul catre intreaga lume.

Cat te costa sa implementezi si sa folosesti PayPal

W-S.ro:
Cat m-ar costa, ca magazin online, sa implementez si sa folosesc PayPal?
MZ: O sa ai un cost de implementare intern, modificarea platformei – cost care nu are insa legatura cu PayPal. Nu taxam nimic pentru simpla implementare. Apoi, la fiecare tranzactie, esti taxat un anumit procentaj, de la 1,9% la 3,4%/tranzactie in functie de volum si de marimea business-ului + o taxa fixa de 35 eurocenti.

W-S.ro: Cum crezi ca va arata mediul magazinelor online din Romania in urmatorii 3-4 ani?
MZ: Dupa ce am vorbit cu mai multi oameni din aceasta industrie din tara, am putut sa imi fac o idee mai clara. Industria merge bine, in directia potrivita. Comparat cu Polonia, Romania este insa cu doi ani in spate. Oamenii incep sa devina din ce in ce mai interesati sa cumpere online, mai ales cei tineri, cei ce cauta inovatii. Pe de alta parte, romanii sunt mult mai deschisi catre a folosi servicii online fata de cei din Italia sau Spania, de exemplu. Tinerii romanii sunt mai putin traditionalisti decat cei din tarile mentionate sau chiar Germania. Romania o sa recupereze in timp rapid.

W-S.ro:
Daca ar fi sa incepi un business de comert online, ce magazin ai lansa acum?
MZ: As vrea sa fie ceva nisat, neaparat. Nu vinde de toate, sunt deja platforme mari pentru asa ceva. Vinde de exemplu mici produse pentru pescari sau vanatori, in Polonia este un magazin de succes care vinde haine pentru preoti si pe care le vinde la nivel global. Un altul vinde stative pentru volane ce tin de consolele de jocuri.

450.000 de conturi PayPal in Romania, circa 2.000 folosite pentru a VINDE

W-S.ro: Cum ati compara business-ul din Romania cu alte tari din regiune?
MZ: Sunt diferente de evolutie. In Polonia am inceput mai puternic, mai din timp. Romania este comparabila cu Macedonia sau Slovenia, de exemplu. Din pacate nu pot face public business-ul financiar generat de romani, dar pot spune ca sunt 450.000 de conturi inregistrate.

W-S.ro: Si cati dintre acestia folosesc PayPal pentru a vinde? Presupun ca majoritatea cumpara.
MZ: Sunt cateva mii, cam 9.000* de conturi care sunt folosite pentru a vinde.

W-S.ro: Care ar fi minusurile PayPal in fata platii prin card precum Visa, American Express etc.?
MZ: Eu vad doar avantaje.

W-S.ro: Bineinteles, doar lucrezi pentru PayPal. Dar orice sistem trebuie sa aiba si minusuri.
MZ: Cred ca o problema este acoperirea PayPal. Platile prin card sunt inca mai populare decat PayPal pentru ca multi comercianti din pacate inca nu au implementat acest sistem. Lucram insa activ cu multi comercianti majori din lume pentru implementarea platilor si astfel.

* Oficialii PayPal au revenit ulterior cu noua cifra, dupa ce au analizat in detaliu tranzactiile din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri