Calatoresti mult prin lume, cauti sa ajungi in tari exotice si indepartate dar realizezi ca daca aduni costurile transportului cu cazarea, nu (prea) iti ajung banii. Reteaua sociala americana CouchSurfing.org about incearca sa rezolve aceasta problema, propunand turistilor sa se cazeze “pe canapeaua” din casele membrilor din tarile vizitate.
Practic, Couchsurfing.org gazduieste peste 5 milioane de membri din toata lumea care isi pun la dispozitie parte din timp si din case pentru a primi turisti straini care nu au unde sa doarma, sunt in tranzit sau pur si simplu nu isi permit costurile unui hotel. Sistemul se bazeaza pe rating-uri ale membrilor care, dupa interactiunea fata in fata, ofera o perspectiva negativa sau pozitiva, avand si posibilitatea de a scrie cateva randuri despre respectivele persoane.

Astfel, cei care au (preponderent) ratinguri pozitive tind sa fie alesi mai des de catre turisti intrucat prezinta o incredere mult mai mare decat cei ce au si ratinguri negative, asa-zisii “neseriosi”. Pe langa posibilitatea de a trimite cerere pentru a fi gazduit, CouchSurfing.org permite utilizatorilor posibiltiatea de a cauta turisti ce se afla in prezent in zona si sunt, eventual, in cautare de cazare.

Astfel, spre deosebire de alte retele majore precum Facebook sau Twitter, CouchSurfing.org se bazeaza mult mai mult pe interactiune fata in fata.

In Romania, reteaua a crescut rapid, de la doar 6.000 de membri in august 2009 la 14.200 de membri in august 2011 si la 24.000 de membri in august anul acesta, conform datelor oferite wall-street.ro de Heather O’Brien, media projects manager, CouchSurfing (CS) International.

“Au fost create 24.636 de prietenii si au fost raportate, de catre romani, 35.568 de experiente pozitive. Probabil au fost mult mai multe, dar unii turisti/calatori nu au uneori timpul necesar pentru a inregistra pe site aceste experiente”, spune managerul CS.

Si totusi, este o experienta sigura?


A explora inseamna a-ti parasi zona de confort si a te aventura in necunoscut. Se poate intampla oriunde – la jumatate din Glob sau chiar la tine in cartier. “Cu cat exploram mai mult, cu atat avem mai multe oportunitati de a afla mai multe culturi si oameni. Deoarece CouchSurfing este gratuit, poate ridica parte din greutatile financiare. Membri nostri impartasesc aceeasi cultura si apreciaza conexiunea culturala, apreciaza diferentele si sunt, in general, deschisi”, spune O’Brien.

Intrebata daca si cat de sigur este sa te aventurezi pe canapeaua, pana la urma, a unui necunoscut, managerul media al companiei raspunde tot printr-o intrebare – “Este a calatori sigur?”.

“Ca in orice situatie unde te integrezi pentru un timp intr-o cultura noua, oras nou, intre oameni noi, exista si elementul de risc, dar nu este periculos atunci cand esti precaut. Incurajam membri nostri sa aleaga cu grija. CouchSurfing.org ofera trei elemente de siguranta”.

Acestea sunt referintele (scurte povestiri ale experientelor avute cu un anumit membru), garantia (membri pot garanta ca anumite persoane sunt de incredere) si verificarea (CS are un sistem care verifica identitatea si adresa membrilor, contra cost).

“Atunci cand te cazezi la un hotel, hostel sau apelezi la un ghid, deseori nu ai posibilitatea sa citesti prea multe review-uri, bazandu-te practic pe ce aleg managerii acelei locuinte sa impartaseasca cu publicul. Pe CS.org ai ocazia sa citesti referinte, sa vezi lista prietenilor si experiente anterioare”.

Practic, comunitatea de 5 milioane de oameni este echivalentul unui oras destul de mare, rata criminalitatii fiind mica pentru un “oras” atat de mare.

Forum de discutii pentru romani


Pe CS.org exista si un forum de discutii populat de romani sau de oameni interesati sa calatoreasca in Romania (peste 2.500 de membri inscrisi) si cu peste 10.000 de membri in subgrupuri, inclusiv unul mixt, bulgar-roman.

In cazul in care doresti, poti utiliza CS.org si similar cu Facebook. Te poti conecta cu oameni de pe retea, poti trimite mesaje si “incheia prietenii” cu, practic, orice cultura de pe Terra. “Oamenii incep din ce in ce mai mult sa petreaca timp in fata computerului mai degraba decat «in viata reala». Noi incercam din rasputeri sa convingem oamenii sa calatoreasca mai mult, si nu doar in mediu virtual”.

“Chiar daca nu cunosti, personal, vreun artist din Rio de Janeiro sau schior din Lebanon, CS iti ofera oportunitatea sa ii afli in viata reala. Am calatorit recent in Kenya si nu stiam pe nimeni acolo. Prin intermediul CS.org am intalnit insa oameni care m-au plimbat in restaurantele lor preferate, mi-au oferit sfaturi despre transportul public si m-au ajutat sa ma targuiesc in pietele lor. Daca nu exista CS, probabil as fi stat in hotel si nu m-as fi abatut de la traditionalele drumuri turistice”, povesteste Heather O’Brien.

In prezent reteaua sociala americana are o singura sursa de venit. Aceea este posibiltiatea de a verifica identitatea membrilor si adresele acestora, crescandu-le astfel credibilitatea. Pretul este echivalentul in moneda nationala a 25 de dolari. “Pe langa aceasta, exploram si alte metode alternative de atragere a veniturilor”.

In prezent CS.org se afla in plin proces de redesign al site-ului. “A fost o provocare majora schimbarea codului din spatele platformei”.

Reteaua are circa 30 de angajati si un numar mare de voluntari. Intrebata daca printre angajati se afla si romani, Heather O’Brien a spus “Nu inca, dar trimiteti-ne, va rog, cativa ingineri romani talentati!”.

Sfaturi catre tineri antreprenori


Fa ceva de care esti cu adevarat pasionat. Pentru inceput probabil aceasta-ti va fi si singurul venit – satisfactia personala. Apoi, gandeste-ti proiectul punandu-ti intrebarile in ordinea “de ce/cum/ce” si nu “ce/cum/de ce”. Acest videoclip este foarte interesant.


Nu in ultimul rand, inconjoara-te de oameni inteligenti si pasionati, carora nu le este frica de schimbare. “O idee buna are nevoie de o echipa cel putin la fel de buna”.

Sursa foto

Cum ti se pare proiectul CouchSurfing.org? L-ai folosi(t)? Esti inscris(a)? wall-street.ro te incurajeaza sa iti spui opinia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri