La topul inregistrat in vara anului 2006, preturile caselor din Statele Unite erau cu aproape 60% mai mari decat media istorica. Chiar si acum, dupa o corectie negativa remarcabila, diferenta ramane pozitiva, de aproape 15%.
George Soros aprecia recent ca prabusirea preturilor din Statele Unite a realizat doar jumatate din distanta, in timp ce declinul pietei imobiliare din Regatul Unit este de-abia la inceput.

Conform unor date recent anuntate de catre Nationwide Building Society – unul dintre cei mai importanti operatori din piata britanica a ipotecilor – pretul mediu al caselor din Regatul Unit a scazut in luna august cu 10.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, marcand astfel cel mai dramatic declin al ultimelor aproape 2 decade.

Intre timp, colapsul pietei imobiliare americane continua.
Vanzarile caselor noi din Statele Unite au inregistrat in luna iulie un avans de 2.4% pana la o rata anuala de 515 mii, de la 503 mii in iunie (de altfel minimul ultimilor 17 ani). Totusi, pretul median al unei case noi a scazut in luna iulie cu 6.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vanzarile caselor existente in Statele Unite
au crescut in luna iulie cu 3.1% pana la o rata anuala de 5 milioane, de la 4.85 milioane in luna iunie (minimul ultimilor 10 ani). Pretul median aferent a scazut insa in luna iulie cu 7.1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul caselor noi in constructie in Statele Unite a scazut in luna iulie cu 11% pana la un nou minim al ultimilor 17 ani – in timp ce numarul autorizatiilor de construire a scazut totodata in aceeasi perioada cu aproape 18%.

Conform datelor ‘S&P/Case-Shiller’, la nivel national preturile caselor din Statele Unite au inregistrat in trimestrul al 2-lea un declin record de 15.4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In luna iunie, preturile caselor in 10 si respectiv 20 de arii metropolitane importante au notat scaderi anualizate de 17% si respectiv 15.9%. De la maximele stabilite in iunie 2006, scaderile sunt de 20.3% si respectiv 18.8% - Las Vegas reprezentand cel mai spectaculos exemplu al prabusirii pietei imobiliare americane, afisand un declin anualizat al preturilor de 28.6%.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.



Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri