CNVM mizeaza pe venituri din ofertele publice de vanzare care ar putea fi obtinute doar din vanzarea celor 10% din actiunile OMV Petrom .
CNVM considera ca din ofertele publice de vanzare care se vor derula pe bursa va incasa doar 500.000 de lei, nivel egal cu cel previzionat pentru anul trecut, potrivit Mediafax.

Comisia va practica si in acest an un comision de 0,1% din valoarea ofertelor publice de vanzare, desi nivelul maxim este de 0,5%. Comisionul a fost redus la 0,1% inca din 2009, in incercarea de stimulare a unor noi listari.

Autoritatea ar putea incasa aproximativ 500.000 de euro numai din oferta publica pe care statul o va derula pentru vanzarea unui pachet de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), daca valoarea operatiunii va fi de 500 milioane euro.

Din comisonul aplicat la ofertele publice de preluare sau cumparare, de 2% din valoarea operatiunii, Comisia estimeaza ca va obtine 5,5 milioane lei, suma cu 38% mai redusa decat cea inregistrata anul trecut, de 8,9 milioane lei, potrivit bugetului pentru acest an.

Anul trecut pe Bursa de Valori Bucuresti au fost trei IPO-uri. Primele doua au fost ale fondurilor inchise administrate de Intercapital Investment Management, iFond Financial Romania (IFR) si iFond Gold (IFG), ambele inregistand suprasubscrieri.

Ultimul IPO al anului a fost cel al Hidraulica Plopeni (HPR) care a atras doar 1.000 euro in cadrul ofertei, insa prospectul i-a permis sa se listeze la BVB indiferent de valoarea atrasa.

CNVM a obligat anul trecut 32 de actionari majoritari sa deruleze oferte la companiile pe care le controleaza, iar 22 de operatiuni au fost realizate, astfel ca suma estimata pentru anul trecut din aceste tranzactii a fost depasita cu 37%.

O alta sursa de venit pe care Comisia se bazeaza este reluarea extinderii retelei de agentii si sucursale din tara ale caselor de brokeraj. Din tariful pentru autorizarea noilor unitati autoritatea ar incasa 3,3 milioane lei. Inca 3,3 milioane lei ar putea fi obtinuti din cota de 1% aplicata veniturilor din exploatare inregistrate de entitatile supravegheate.

Cea mai mare pondere in cheltuieli vor continua sa o aiba salariile, care ar urma sa cumuleze aproape 45,8 milioane lei, cu 74% mai mult decat nivelul programat pentru 2010, de 26,2 milioane lei.

Comisia intentioneaza sa angajeze in acest an 86 de persoane, pentru asigurarea unui control mai strict si pregatirea profesionala a salariatilor. Astfel, numarul de angajati va crestere de la 221 la 307.

"Se are in vedere adoptarea unei politici de personal bazata pe competenta
, cunostiinte economice avansate necesare supravegherii sporite in acord cu cerintele de identificare si acoperire a riscului sistemic, asa cum se impune in noul context european prin reglementarile ESMA (Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete -n.r.) si ale Comitetului European privind Riscul Sistemic. Astfel, au aparut activitati suplimentare ceea ce genereaza cresterea numarului de salariati, precum si sarcini noi de adaptare la risc a fiecarei entitati supravegheate, ceea ce presupune angajarea si mentinerea unor specialisti cu inalta calificare ce nu pot fi atrasi daca pachetul salarial se situeaza sub nivelul oferit de piata a carei activitate este supusa supravegherii", se mentioneaza in fundamentarea bugetului.

Totodata, CNVM ar urma sa plateasca 9,7 milioane lei pentru asigurarile salariatilor, 7,5 milioane lei pentru bunuri si servicii, iar 3,8 milioane lei vor fi platiti pentru imbunatatirea sistemului IT.

Comisia va contribui in acest an cu 1,8 milioane lei la bugetele institutiilor internationale si europene in cadrul carora este membru, respectiv catre ESMA, Organizatia Internationala a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) si Institutul International de Guvernanta Corporativa (ICGN).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri