Bursa a scazut joi cu 0,85%, intr-o piata cu volatilitate foarte ridicata pe actiunile Oltchim (OLT) si Rompetrol Rafinare (RRC), care cu aproape o ora inainte de inchidere au trecut de la un castig de 15% la o corectie de peste 10%, informeaza Mediafax.
Actiunile Oltchim au urcat puternic cu 15% inca din primele minute si au inregistrat, astfel, cotatia maxima istorica atinsa de la listare, de 2,325 lei. Ritmul ascendent s-a mentinut pana in jurul orei 15:20, cand actiunile au trecut brusc pe scadere semnificativa. Astfel, ultimele operatiuni cu aceste titluri au fost realizate la 1,8 lei, pret cu 10,98% sub ultima cotatie de miercuri. Aceste titluri au consemnat al treilea rulaj din piata, de 3,1 milioane lei.

Cotatia actiunilor Oltchim este de peste patru ori mai mare decat la inceputul lunii mai, cand unul dintre principalii actionari minoritari ai combinatului, compania PCC, inregistrata in Germania, a inceput sa cumpere aproape zilnic titluri Oltchim. Totodata, cotatia de joi este de aproape noua ori mai mare decat nivelul de la finalul anului trecut.

In urma achizitiilor incepute in luna mai, compania PCC si-a majorat participatia de la 12,16% la aproximativ 17%, in urma discutiilor privind privatizarea combinatului chimic. Oltchim este inclusa in lista companiilor pe care Guvernul s-a angajat fata de FMI ca le va privatiza in acest an.

"Este clar ca cineva vrea sa cumpere cu orice pret la Oltchim, poate chiar in afara de PCC, care in ultimul timp a raportat achizitii zilnice. Asta i-a antrenat si pe speculatori, iar dupa cresterile puternice din acest an riscul este extrem de ridicat", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistra un recul de 0,27%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,37% sub nivelul de miercuri. Totdata, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,92%.

Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,23%, ca urmare a corectiilor dure inregistrate de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR).

La fel ca in cazul actiunilor Oltchim, titlurile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services au fost pe crestere cu 15% pana in jurul orei 15:20, cand au revenit brusc la nivelurile de miercuri. Ulterior, pretul actiunilor Rompetrol Rafinare a cazut cu 10,11% chiar la inchidere, iar titlurile Rompetrol Well Services au consemnat un recul de 5,87%.

In precedentele patru sedinte actiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu 74% si au depasit pretul pretul din oferta de preluare derulata anul trecut de actionarul majoritar, The Rompetrol Group, de 0,0751 lei/actiune. Pretul din oferta de preluare ar putea fi propus si la delistarea companiei, care, insa, a fost suspendata anul trecut de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Totusi, dupa corectia de joi, pretul de la bursa a ajuns la 0,0755 lei/titlu.
Miscarile bruste de preturi din ultimele cinci sedinte au venit in cadrul unor tranzactii cu volume mai mari de titluri decat in ultimele luni. Operatiunile de joi au insumat 892.000 de lei.

Murgoci crede ca evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare poate fi influentata de unii speculatori care se asteapta ca The Rompetrol Group sa rascumpere de la statul roman la un pret mai mare actiunile rezultate din conversia obligatiunilor, iar aceasta tranzactie sa duca si la cresterea cotatiei pe bursa.

"Cred ca asitam la «un foc de paie». Este posibil ca unul sau mai multi investitori sa se astepte ca rascumpararea actiunilor de la stat la finalul negocierilor sa se realizeze direct pe bursa, iar o asemenea tranzactie ar putea duce la posibilitatea lansarii unei noi oferte de preluare, mai ales daca statul se va intelege cu Rompetrol la un pret mai mare decat cel de la bursa. Astfel, cred ca acum asistam numai la interesul catorva investitori, care i-a inflamat si pe unii speculatori", a afirmat brokerul.

Totodata, potrivit unor supozitii vehiculate in piata de capital, unii investitori au ridicat pretul actiunilor Rompetrol Rafinare in ultimele zile considerand ca The Rompetrol Group ar putea majora pretul de delistare daca unii actionari au subscris la valoarea nominala de 0,1 lei titluri emise intr-o majorare de capital la Rompetrol Rafinare, decisa in luna septembrie a anului trecut, cand a fost aprobata conversia obligatiunilor detinute de stat la companie in actiuni.

Dupa reculul de 5,87% inregistrat joi, titlurile Rompetrol Well Services au coborat la pretul de 0,42 lei, pe un rulaj de un milion de lei.
Murgoci considera ca evolutia actiunilor Rompetrol Well Services a fost determinata de speculatori, care au incercat sa profite de cresterea accelerata a titlurilor Rompetrol Rafinare.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 43,5 milioane lei (10,4 milioane euro), suma cu 9% mai mare decat rulajul de miercuri, de 40 milioane lei (9,6 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu transferuri de 16,4 milioane lei, iar pretul a stagnat la 0,502 lei.
A doua lichiditate din piata, de 6,4 milioane lei, a fost inregistrata de actiunile Oil Terminal (OIL), care au incheiat ziua in crestere cu 4,52%. Ascensiunea acestor titluri s-a temperat vizibil in ultima ora, de la 15%.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cele mai vizibile corectii de la sectorul societatilor de investitii financiare, de 2,23%, si, respectiv, de 2,15%.

Murgoci crede ca unii investitori au inceput in ultimele zile sa vanda mai vizibil actiuni care de regula sunt printre cele mai lichide, precum SIF-urile, bancile sau OMV Petrom, pentru a cumpara titluri care au crescut puternic. "Este posibil sa asistam la migrarea lichiditatilor de pe o actiune pe alta", a afirmat brokerul.

Totodata, corectii dure, de peste 5%, au consemnat si actiunile Azomures (AZO) si Compa (CMP), titluri care in sedintele anterioare au crescut si ele mai accelerat decat media pietei. Declinul titlurilor Azomures a venit pe a cincea lichiditate din piata, de 2 milioane lei, iar actiunile Compa au avut un rulaj de 694.000 de lei.

Un recul de 5% au inregistrat si titlurile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care au ajuns la 38 de lei, pe un rulaj de 580.000 de lei.
Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de un milion de lei, suma de aproape trei ori mai redusa decat valoarea de miercuri, de 2,9 milioane lei.

Titlurile Electromagnetica (ELMA) si Prospectiuni (PRSN) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 291.000 de lei si, respectiv, de 257.000 de lei. Actiunile Electromagnetica au scazut cu 2,73%, la 0,321 lei, iar titlurile Prospectiuni au coborat cu 5,04%, la 0,245 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,5%, insa majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de cel mult 0,9%. Bursele din Rusia si Slovenia avansau cu 0,6% si, respectiv, 1,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri