Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 0,25%, urmand linia burselor vest-europene, intr-o piata cu lichiditate redusa si unde investitorii nu au reactionat vizibil la anuntarea pretului minim decis de Guvern pentru vanzarea a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP).
Majoritatea actiunilor au fost tranzactioante inca de la deschidere la preturi usor peste ultimele cotatii de luni, piata urmand in continuare evolutia burselor vest-europene. Totusi, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca in piata au fost realizate tranzactii cu volume reduse de titluri, conform Mediafax.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au fost suspendate de la tranzactionare inaintea deschiderii sedintei bursiere de marti, in asteptarea anuntului privind pretul minim din oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din titluri. Tranzactiile au fost reluate la ora 12:58.

Revenirea actiunilor OMV Petrom la tranzactionare a influentat indicii bursieri in care sunt analizate, insa pentru scurt timp. Tranzactiile cu titlurile companiei petroliere au fost reluate la ora 12:58, iar in doar un minute pretul acestora a urcat cu 2,23%, amplificand si ascensiunea indicilor bursieri.

Astfel, la ora 12:59, indicele general al pietei, BET-C, a atins punctul maxim de crestere, plasandu-se cu 1% peste nivelul de la inchiderea de luni.

Ulterior, la fel de repede actiunile OMV Petrom au trecut pe scadere usoara, pentru cateva minute, iar pana la finalul sedintei au fost tranzactionate la preturi cu aproape 1% mai mari decat luni. Oscilatiile au venit pe un rulaj foarte redus, de 137.000 de lei. La finalul sedintei, titlurile companiei erau cotate la 0,3821 lei, pret in crestere cu 0,24%.

Cotatia este cu 3% peste pretul minim aprobat de Guvern in oferta, de 0,3708 lei/actiune, si, totodata, cu 17% sub nivelul maxim cerut, de 0,46 lei/titlu.

"Oferta de la Petrom nu a mobilizat segmentul de retail autohton, care asa subtire cum este el are cea mai mare greutate in tranzactiile de la BVB. Pe de o parte eforturile de marketing in aceasta directie ale Guvernului si consortiului de intermediere nu au fost substantiale, iar pe de alta parte in conditiile dificile de piata pretul de referinta stabilit de Executiv este cu numai 3% sub pretul curent de pe bursa. Ceea nu constituie un stimulent puternic in special pentru segmentul de retail", a declarat pentru Mediafax seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Totusi, el crede ca sunt sanse mari ca oferta sa se incheie cu succes, deoarece pretul de oferta este indeajuns de atractiv pentru investitorii institutionali straini.

"Avand in vedere free-float-ul redus al Petrom, oferta publica este singura ocazie pentru ca un mare investitor financiar sa acumuleze o pozitie importanta pe Petrom fara sa urce pretul in piata. Intre elementele cele mai concrete de atractivitate ale Petrom sunt resursele substantiale de titei si gaze in conditiile unui pret al petrolului asteptat sa se situeze la niveluri ridicate si o imbunatatire substantiala a profitabilitatii liniei de business de productie gaze ce va creste substantial in conditiile liberalizarii pietei de gaze si electricitate pentru consumatorii non-casnici pana la sfarsitul lui 2013", a explicat analistul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,31%, fiind influentat de corectiile de peste 1% inregistrate de titlurile BRD (BRD) si Banca Transilvania (TLV).

Pe de alta parte, indicele BET-NG, care sintetizeaza evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,92%.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu numai 0,29%.

Corectiile inregistrate de actiunile celor doua banci au influentat si linia indicelui extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP. La inchidere, indicele era in scadere cu doar 0,13%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,2 milioane lei (5,2 milioane euro), suma cu 43% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 38,9 milioane lei (9,1 milioane euro).

Analistul BCR spune ca piata locala este mai sensibila decat in trecut in principal la cum reactioneaza bursele mai mature din Europa la criza datoriilor suverane din zona euro.

"Potrivit unui scenariu de baza este, insa, doar o chestiune de timp, de cateva luni, pana cand o revigorare a bioritmului pietelor va activa ordine de cumparare importante pe BVB, avand in vedere ca preturile actuale ale actiunilor si perspectivele principalelelor companii listate sunt bune. Nu cred in propagarea unei viziune pesimiste generalizate pe pietele de actiuni pe termen mediu", a afirmat Caruntu.

Cea mai mare parte a lichiditatii a continuat sa fie asigurata de actiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate operatiuni de 14,2 milioane lei. Aceste titluri au asigurat 64% din rulajul pietei. Cel mai recent transfer cu actiunile Fondului a fost realizat la 0,5125 lei, pret cu 0,2% peste nivelul de luni.

"Scenariul unei crize de incredere precum cea din 2008 este foarte greu de crezut si atunci ajustari suplimentare, de eventual pana la 5-10%, ale cotatiilor trebuie sa fie in mod clar privite ca oportunitati de cumparare. Cred ca volatilitatea va continua sa fie la fel de ridicata, lucru valabil de altfel si pentru lichiditate care probabil se va mentine la nivelul de referinta de 10 milioane euro pe sedinta in acest an", a conchis analistul BCR.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,1%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu maximum 1,1%. Bursa din Slovenia era singura in scadere, cu 0,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri