Bursa de la Bucuresti a crescut si miercuri, cu 0,88%, pentru a treia zi consecutiv, in linie cu bursele externe, insa intr-o piata in care prudenta investitorilor a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultima luna, transmite Mediafax.
Piata locala a avansat in aceasta saptamana cu 2,7%, dupa ce doar in ultimele doua sedinte de saptamana trecuta a coborat cu 5,8%.

Raportat la nivelul de la inceputul lunii august, inaintea perioadei de volatilitate ridicata pe burse, dupa retrogradarea ratingului SUA de catre Standard & Poor's, indicele general al BVB, BET-C, este cu 13% mai jos. Totodata, piata locala este inca cu 9,9% sub nivelul de la finalul anului trecut.

In primele minute ale sedintei de miercuri, piata de la Bucuresti a avansat in medie cu aproape 1,2%, mentinandu-se, astfel, pentru a treia zi consecutiv pe linia ascendenta inceputa luni, datorita evolutiei pietelor din SUA.

Totusi, cei mai multi investitori au trecut din nou pe pozitii de asteptare in conditiile in care pietele din Asia au scazut in sedinta precedenta ca urmare a retrogradarii ratingului Japoniei de catre agentia de evaluare Moody's, iar bursele vest-europene au deschis incert, insa ulterior au inceput sa creasca.

Desi in ultima ora a sedintei de la Bucuresti, bursele mature din Europa si-au accelerat ascensiunea, dupa publicarea unor date peste asteptari despre productia din SUA, investitorii de la BVB au ramas pe pozitii de asteptare.

La finalul zilei, doar 3 actiuni aveau rulaje mai mari de 1 milion de lei si inca 6 titluri consemnau operatiuni de peste 100.000 de lei. Pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" sunt listate 78 de actiuni.

"Este normal sa fie aceasta lipsa de lichiditate. Este vizibila pe mai multe piete si la fel s-a intamplat si in 2008. Este foarte logic, pentru ca este prea ieftin sa vinzi si, in acelasi timp, prea riscant sa cumperi", a declarat pentru Mediafax Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

La finalul sedintei, primele zece actiuni, analizate de indicele BET, aveau cotatii in crestere in medie cu 1,07%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,28% peste nivelul de marti.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,76%. Cresterea a fost limitata de actiunile FP, care au scazut cu 0,5%, in timp ce titlurile SIF-urilor au inchis in urcare.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 1,11%.

"Mai ales la banci exista temeri serioase si bine intemeiate, in Romania tot sistemul depinde de bancile mama care in cazul unora aduc 80-90% din imprumuturile intre banci. La noi toata lumea se imprumuta in euro, dar depozitele sunt in lei. De unde iau bancile euro? De la bancile mama. Bancile mama nu mai dau euro, atunci nici cele din Romania nu mai dau credite. Nu ai crestere la credite, nu ai crestere economica. Plus, nu trebuie sa uitam de «schelete» bancilor straine, adica bondurile emise de tari precum Grecia, Spania sau Italia, ale caror dobanzi trebuiesc ajustate", a mai spus analistul.

Fer considera ca un alt motiv pentru scaderile pe piata locala este determinat de retragerile unor fonduri straine.

"Cand un fond are iesiri de bani trebuie sa vanda. Mai intai va vinde actiuni la companii din Romania", a spus el.

Prudenta investitorilor la tranzactionare a limitat lichiditatea pietei la 15,8 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 40% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 26,5 milioane lei (6,2 milioane euro).

Un rulaj mai redus decat cel de miercuri a fost inregistrat la 27 iulie, cand operatiunile au totalizat 13,9 milioane lei (3,3 milioane euro).

"Lumea este in asteptare si problema este ca o noua runda de Quantitative Easing (masuri de stimulare a economiei luate de banci centrale, in special Rezerva federala americana -n.r.) nu ajuta prea mult pe termen lung. Este foarte foarte greu de spus cat va mai dura aceasta situatie, insa cred ca raul inca nu a trecut", a conchis analistul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piata, cu transferuri de aproape 10 milioane lei, si au asigurat 63% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost efectuata la 0,4552 lei, pretul cu 0,5% sub inchiderea de marti.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 2,4%. Pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert. Astfel, majoritatea burselor erau in scadere usoara, de cel mult 0,2%, iar pietele din Croatia, Rusia si Cehia avansau cu pana la 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri