Actionarii SIF 2 Moldova au decis, in AGA de astazi, excluderea administratorului Alexandru Matei din Consiliu si listarea BCR, au declarat pentru wall-street.ro surse prezente la intalnire.
Toate punctele de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor desfasurate astazi, la Bacau, au fost aprobate de actionarii prezenti, reprezentand circa 31% din total.

Astfel, consiliul de administratie a fost mandatat pentru a solicita BCR initierea procedurilor de listare a bancii la Bursa de Valori Bucuresti si pentru a convoca AGA in vederea listarii.

SIF Moldova este singura din cele cinci societati de investitii financiare care nu a fost inclusa in deal-ul propus de Erste si aprobat de companii.

Celelalte patru SIF-uri au ajuns la o intelegere cu Erste, care prevede vanzarea actiunilor BCR detinute de societati pentru 105 milioane de milioane de euro cash si actiuni ale bancii austriece in valoare de 330 milioane de euro. Prin acest acord, cele patru SIF-uri renunta la dreptul de a solicita listarea BCR si de a incasa dividende speciale.

Citeste si Deal-ul dintre Erste si SIF-uri: Este sau nu cea mai buna solutie?

Societatile de investitii financiare care nu parafeaza intelegerea cu Erste, pentru pachetul BCR, pana la sfarsitul lunii octombrie, au toate sansele sa ramana blocate in actionariatul bancii romanesti. Oficialii Erste au exclus orice posibilitate de imbunatatire a ofertei sau de intrare intr-o noua runda de negocieri cu SIF-urile care nu accepta acum oferta.

“In aceasta oferta nu este nimic mai mult de oferit si nici nu va fi mai mult. Probabil pana la sfarsitul lunii octombrie intreaga situatie va fi clarificata, avand in vedere ca adunarile generale ale SIF-urilor sunt programate in aceasta perioada. Oferta pica dupa acest interval”, a declarat Manfred Wimmer, chief financial officer Erste Group.

Chiar daca oficial spun ca nu au mizat pe acest lucru acest lucru, austriecii de la Erste au beneficiat de neintelegerile dintre SIF-uri, care ajung sa primeasca pentru pachetul BCR mai putin decat salariatii bancii. Cum explica reprezentantii bancii diferentele de pret?

Alexandru Matei a fost exclus din Consiliul de Administratie

76,8% dintre actionarii prezenti au votat pentru excluderea administratorului Alexandru Matei din CA, ca urmare a unor suspiciuni de conflict de interese. Ceilalti administrator au prezentat concluziile raportului de expertiza privind prejudiciosul produs SIF2.

Dupa ce Consiliul de Administratie al SIF Moldova a comunicat public ca suspecteaza unul din membri de posibila prejudiciere a companiei, acesta reactioneaza, acuzand “un complot concertat”. Citeste aici declaratiile administratorului implicat, Alexandru Matei, presedintelui si vicepresedintelui companiei.

La sfarsitul lunii august, administratorul SIF Moldova acuzat de o posibila prejudiciere a companiei, Alexandru Matei, a actionat in instanta administratorii SIF2, pentru afectarea imaginii si reputatiei.

Actionarii SIF Oltenia (SIF5) au mandatat conducerea companiei sa negocieze cu Erste modalitatea de lichidizare a pachetului de 6,12% din titlurile BCR, varianta listarii avand sanse de numai 1%, potrivit presedintelui societatii, Tudor Ciurezu.

Si actionarii SIF Muntenia au fost de acord cu vanzarea pachetului de 6% pe care SIF4 il detine in cadrul BCR, potrivit unor surse apropiate societatii. Avand in vedere acest lucru, Erste Group nu va mai putea fi obligata sa listeze BCR pe Bursa de la Bucurest

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri