Actionarii SIF Oltenia (SIF5) au mandatat conducerea companiei sa negocieze cu Erste modalitatea de lichidizare a pachetului de 6,12% din titlurile BCR, varianta listarii avand sanse de numai 1%, potrivit presedintelui societatii, Tudor Ciurezu.
"Actionarii au aprobat cu 71,1% din voturi punctul patru de pe ordinea de zi, care prevede negocierea cu Erste a modalitatilor de lichidizare a plasamentului la BCR. In aceste conditii, probabilitatea ca BCR sa fie listata este redusa, de 1%", a spus Ciurezu, potrivit Mediafax.

Aceleasi sanse reduse pentru listarea BCR au fost acordate si de presedintele SAI Muntenia, Petre Szel.

La AGOA au participat actionari care detin 16,4% din titluri.

"Cel mai probabil vanzarea pachetului se va face pe parcursul urmatorilor doi ani", a mai declarat Ciurezu.

Potrivit materialelor AGA, administratorii SIF Oltenia considera oportuna lichidizarea participatiei detinute la BCR, luand in calcul conditiile de pe piata de capital interna si externa, conditiile macroeconomice si perspectivele economice mondiale influentate de criza datoriilor suverane, precum si pericolul ca Erste, in urma negocierilor cu SIF-urile si concretizarii unor tranzactii, sa depaseasca pragul de detinere de 75% din actiunile Bancii Comerciale Romane.

Punctul patru de pe ordinea de zi prevede mandatarea conducerii SIF Oltenia pentru negocierea cu grupul Erste Bank si a altor modalitati de lichidizare a plasamentului detinut de SIF Oltenia la BCR, respectiv vanzarea partiala a actiunilor BCR catre Erste, participarea SIF Oltenia cu aport in natura constituit din actiuni BCR la majorarea capitalului social al bancii austriece, precum si schimb de actiuni BCR contra actiuni Erste.

Astfel, conditiile de vanzare, aport sau schimb vor fi aprobate de Consiliul de Administratie al SIF Oltenia.

SIF Oltenia a anuntat, vineri, ca a limitat la 1% dreptul de vot in AGA pentru sapte actionari, printre care si omul de afaceri Catalin Chelu, care detin cumulat 1,27% din titlurile societatii de investitii financiare. Alaturi de Chelu vor avea limitat dreptul la vot patru firme pe care acesta le controleaza si doi apropiati ai sai, Maricel-Ioan Stan si Luminita Tiru.

Potrivit intelegerii facute de conducerea cu grupul Erste, societatea de investitii financiare Oltenia ar urma sa primeasca 28,6 milioane euro si actiuni Erste de aproximativ 82 milioane euro, in schimbul pachetului de 6,12% din titlurile BCR.

Erste a anuntat saptamana trecuta ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde actiuni BCR, reprezentand 24,12% din capital, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de grupul austriac. Valoarea tranzactiilor de preluare a celor patru pachete de actiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

Actionarii SIF Muntenia (SIF4) au hotarat joi sa "dea mana libera" Consiliului de Administratie pentru a decide ce va face cu actiunile detinute la BCR.

Sambata se va derula si AGA la SIF Moldova, la a doua convocare, tot pentru a se decide soarta actiunilor detinute la BCR. SIF Transilvania a convocat actionarii la 31 octombrie, iar conducerea SIF Banat-Crisana nu a facut un anunt in acest sens.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri