Chiar daca oficial spun ca nu au mizat pe acest lucru acest lucru, austriecii de la Erste au beneficiat de neintelegerile dintre SIF-uri, care ajung sa primeasca pentru pachetul BCR mai putin decat salariatii bancii. Cum explica reprezentantii bancii diferentele de pret?
“Nu am urmarit niciodata sa despartim SIF-urile atunci cand am negociat cumpararea pachetului BCR. Dimpotriva, am vrut sa le tinem impreuna. Totusi, nu putem sa tratam egal pe toata lumea daca una dintre parti (n.red. SIF Moldova) nu a dorit sa participe la intelegere”, a declarat Manfred Wimmer (foto), directorul financiar al Erste.

Cele cinci SIF-uri ar fi putut sa forteze listarea BCR, in detrimentul unei deal separat cu Erste, daca ar fi avut un punct de vedere comun. Erste are insa nevoie de un singur SIF care sa semneze intelegerea propusa, pentru a face listarea imposibila.

Erste a semnat cu doua zile in urma un acord de principiu cu patru SIF-uri pentru preluarea unui pachet de circa 24% din actiunile BCR pentru 435 milioane de euro. Un total de 330 milioane de euro reprezinta valoarea actiunilor Erste pe care societatile ar urma sa le primeasca, restul fiind componenta de cash.

Erste a cumparat insa de-a lungul anilor trecuti actiuni BCR de la angajatii bancii oferindu-le un pret superior. In 2010, de exemplu, austriecii au platit 2,6 milioane de euro pentru doar 0,1% din BCR.

„Intr-adevar am oferit mai mult salariatilor, dar asta doar pentru ca ei practic nu au avut niciun cuvant de spus in stabilirea pretului. La fel vom proceda si anul acesta. Trebuia sa protejam cumva micii actionari care altfel ar fi ramas captivi. Cu SIF-urile s-a negociat direct, iar patru dintre ele au fost de acord cu suma oferita acum”, spune Wimmer.

In prezent, societatile de investitii financiare mai trebuie sa obtina acordul actionarilor pentru a da curs ofertei facute de Erste.

Wimmer considera ca oferta pusa pe masa este cea mai buna alternativa si pentru SIF-uri.

„SIF-urile elimina astfel dependenta de dividendele de la BCR, si obtin in schimb o sursa de cash importanta avand in vedere ca lichiditatea a fost o problema in ultima perioada. In acelasi timp, societatile vor primi actiuni Erste, un activ foarte lichid, in schimbul unui activ blocat din portofoliul acestora”, mentioneaza Manfred Wimmer.

Sanse mari pentru o majorare de capital la BCR

Directorul financiar al Erste a vorbit si despre o posibila majorare a capitalului BCR, determinata de costurile de risc ridicate ale bancii.

„Sunt sanse mari pentru o majorare a capitalului, insa nu pot sa spun vorbesc despre momentul cand aceasta va avea loc. Sa nu fiu inteles gresit, n-am spus ca avem nevoie acum de o majorare. Poate ca unele SIF-uri n-ar fi putut participa la majorarea capitalului social. De aceea am decis sa le oferim o solutie care sa-i protejeze de o diluare a participatiilor”, a declarat Manfred Wimmer.

BCR a realizat in prima parte a anului o majorare a capitalului cu 55,4 milioane lei, pana la 1,085 miliarde lei, prin incorporarea profitului net realizat in 2010. Masura a nemultumit SIF-urile, care pentru al doilea an consecutiv nu au incasat dividende de la BCR.

Sursa imagine: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri