Conducatorii SIF apreciaza ca majorarea de capital la BCR face parte din masurile de consolidare a sistemului bancar avute in vedere de BNR pana la finalul anului si spun ca nu pot comenta decizia atat timp cat recapitalizarea bancilor este ceruta de Trichet, Merkel si Sarkozy.
"In principiu suntem de acord, sa vedem materialele care vor fi prezentate pentru AGA. Atat timp cat Trichet spune ca este nevoie de capitalizarea bancilor, noi ce putem spune? Propunerea a fost facuta de conducerea bancii. S-a vazut inca din sustinerile trecute, cand s-a discutat despre negocierile pentru preluarea pachetelor de la SIF-uri, ca se preconiza o majorare de capital", a declarat presedinte CA si director general al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, informeaza Mediafax.

Presedintele CA si directorul general al SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea, considera ca suplimentarea capitalului a fost propusa in urma unor consultari intre conducerea BCR si cea a Erste.

"Comitetul executiv al BCR a convocat aceasta AGA, insa in mod cert au discutat anterior si cu Erste, nimic nu este intamplator. Este o situatie precedata de toate pozitiile publice, ale Erste, a BNR care spune ca pana la finalul anului se vor lua masuri pentru consolidarea sistemului bancar din Romania. Aceasta majorare, dupa cum reiese din convocator, este determinata de situatia macroeconomica, perspectivele sistemului financiar-bancar si se incadreaza in viziunea BNR. Am vazut si pozitiile cancelarului german si a presedintelui francez, plus comunicatul de luni al Erste. Din toate acestea reiese ca era nevoie de o majorare de capital, insa inca nu stiu cum vom vota", a spus Ceocea.

Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, liderii celor mai mari economii din zona euro, s-au angajat duminica sa faca tot ce va fi necesar pentru consolidarea sectorului bancar european.

La doua zile distanta, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut o decizie clara privind recapitalizarea bancilor, subliniind ca "nu este timp de pierdut".

BCR a publicat, miercuri, un convocator AGA in care Comitetul Executiv propune majorarea capitalului social al Bancii Comerciale Romane cu 644 milioane de lei (aproape 150 milioane de euro), pana la 1,7 miliarde de lei. Propunerea va fi dicutata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor programata pentru 14 noiembrie.

SIF Oltenia (SIF5) este de acord, in principiu, cu majorarea de capital cu 644 milioane lei propusa de conducerea BCR, intrucat aportul in numerar ar fi necesar pentru consolidarea bancii in eventualitatea unei cresteri economice lente sau a unei stagnari.

Potrivit detinerilor actuale, Erste Bank, cu o participatie de aproape 70% din BCR, trebuie sa subscrie la majorare aproximativ 450 milioane lei (circa 105 milioane euro), in timp ce cele cinci SIF-uri ar urma sa contribuie cu 193 milioane lei (45 milioane euro), respectiv cu 38,6 milioane lei (9 milioane euro) fiecare.

Ciurezu nu exclude posibilitatea ca in cazul in care SIF-urile nu vor participa exact cu suma necesara la majorarea capitalului, Erste si-ar putea majora detinerea la peste 75% si atunci va lua singura deciziile majore.

"Fiecare SIF ar trebui sa vina din lichiditatile lor cu bani sa isi pastreze participatiile. Pana pe 15 - 16 decembrie, cand se incheie perioada de subscriere la majorare, vom vedea cu cat vom participa. Poate pana atunci vom vinde deja o parte din actiunile de la BCR si atunci vom participa cu mai putini bani. Majorarea este necesara din cauza conditiilor in care evolueaza economia Romaniei. Daca se stagneaza, daca ai crestere economica foarte usoara, societatile comerciale si clientii ar putea sa nu aiba bani cu care sa isi plateasca creditele si atunci sa solicite reesalonari sau alte amanari. In aceasta situatie banca ar avea nevoie de disponibilitati banesti", a afirmat seful SIF Oltenia.

Pozitia sefului SIF Oltenia este urmata de Ceocea, care spune ca membrii Consiliului de Administratie al SIF Moldova vor analiza propunerea Erste doar dupa ce BCR va publica materialele informative pentru AGA.

"In raport cu alte majorari de capital, cea de anul trecut, cea din acest an, ne-am opus, avem si litigii pe aceasta tema. Acum ramane sa vedem, motivatia o putem accepta doar in contextul prezentat. Noi ne asteptam la o majorare de capital, dar nu excludeam una si la Erste. Daca aveam pragul de detinere la 5%, poate reuseam sa convocam actionarii pentru o majorare de capital la SIF Moldova si cu banii respectivi sa participam la majorarea de la BCR sau daca era cazul la Erste", a adaugat el.

Petre Szel, presedintele CA si directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), nu a vrut sa comenteze propunerea de majorare a capitalului BCR.

Intrebat daca aceasta operatiune afecteaza negocierile privind lichidizarea participatiei de 6% din capitalul BCR, Szel a raspuns: "vom vedea in ce masura influenteaza situatia. Momentan n-am ce sa spun".

Sefii SIF Banat-Crisana (SIF1), Ioan Cuzman, si SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercala, nu au putut fi contactati pana la transmiterea acestei stiri.


Dupa anuntul de luni, cotatia titlurilor Erste la Bursa din Viena si la Bursa de Valori Bucuresti a coborat cu aproape 14%, cel mai recent pret de tranzactionare de miercuri fiind de 78,3 lei/actiune, pe piata locala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri