In primul raport de analiza de dupa intelegerea pe care SIF-urile au facut-o cu Erste, pentru vanzarea actiunilor BCR, analistii Raiffeisen Capital&Investment (RCI) si-au mentinut recomandarea de “cumparare” (“buy”), in vreme ce preturile tinta pentru acestea sunt cu peste 100% mai mari decat cele din piata.
Cea mai mare diferenta intre cotatia din piata si pretul tinta dat de RCI este in cazul titlurilor SIF Muntenia (SIF4). Acestea sunt evaluate de analistii bancii la 1,16 lei, cu 141,1% mai mult comparativ cu nivelul de 0,481 lei la care actiunile SIF4 au inchis sedinta de joi.

Celelalte societati au urmatoarele tinte de pret:

SIF Banat Crisana 1,65 lei (cu 118,6% mai mare decat cotatia de pe bursa)

SIF Moldova 1,61 lei (122%)

SIF Transilvania 0,87 lei (108,5%)

SIF Oltenia 1,83 lei (119,1%)

Alexandru Combei, autorul raportului, spune ca recomandarea de “cumparare” este data pe un interval de 12 luni in vreme ce preturile tinta reprezinta mai degraba un “fair value” pentru titlurile SIF.

"Tranzactia cu Erste Group evalueaza BCR la 1,7 mld. EUR, avand in vedere pretul actiunilor bancii austriece din 10 octombrie si implica un multiplu P/BV de 1,0 la 2011. Pe baza unei regresii intre multiplii P/BV si rentabilitatea capitalului (ROE) in cazul unui esantion de banci din regiune, BCR ar fi fost evaluata, in eventualitatea listarii la bursa, la un multiplu P/BV de circa 0,65. Aceasta sugereaza ca Erste Group plateste de fapt o prima de circa 40%", spun analistii Raiffeisen.

Cele cinci societati de investitii financiare au ajuns in septembrie la un acord cu Erste, care prevede vanzarea actiunilor BCR detinute de societati pentru 105 milioane de milioane de euro cash si actiuni ale bancii austriece care la acea data erau evaluate la 330 milioane de euro.

In opinia noastra, piata ignora un aspect important si anume faptul ca SIF-urile inlocuiesc un activ nelistat cu actiuni listate si numerar. In prezent discountul pe care piata il aplica VAN-urilor calculate excluzand participatiile nelistate atinge 52%-56%, valori care se apropie de nivelurile din martie 2009 cand pietele atinsesera minime multi anuale”, se mentioneaza in raportul Raiffeisen.

Metodologia de evaluare folosita de analistii bancii este suma partilor (SOTP). Participatiile in BCR au fosty evaluate pe baza parametrilor tranzactiei cu Erste Group.

„Actiunile listate sunt marcate la piata, inclusiv actiunile Erste Group ce urmeaza sa fie primite, iar pentru celelalte categorii de active si pasive ne bazam in mare pe cifrele raportate de SIF-uri. Potentialul mare de crestere a preturilor fata de preturile noaste tinta ne determina sa ne pastream recomandarea <cumpara>”, au explicat analistii RCI.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri