La finalul unei zile de curs in Romania, dr. Mircea Dologa afiseaza o energie debordanta si pozitiva. Ardeleanul stabilit in Franta de la varsta de 19 ani, investitor si trader din 1987, vine anual la Bucuresti pentru a ii invata si pe altii ceea ce lui i-a adus succesul in trading. Pe de alta parte, cursantii soptesc ca „este extraordinar, fascinant”, dupa ce au invatat lucruri pe care nici macar in carti nu le citisera. Cine este profesorul de trading?
Oficial si pe scurt, conform biografiei publicate pe site-ul sau, dr. Mircea Dologa si-a inceput activitatea de investitor si trader in 1987, in industria farmaceutica si cea imobiliara. A obtinut examenele aferente si licentele indispensabile tranzactionarii, a urmat o serie de cursuri si seminarii si dupa ce a devenit analist tehnic certificat de National Futures Association din S.U.A, a fondat un nou concept de predare, bazat pe aspectele practice ale activitatii imediat profitabile.

Povestea sa este insa mult mai interesanta. In prezent, dr. Mircea Dologa spune ca este doar trader, desi a inceput ca investitor. „Pe masura ce esti intr-o experienta, iti dai seama de toate aspectele acesteia. Investitorul trebuie sa astepte saptamani, chiar luni pentru a vedea rodul muncii sale. Un trader il are la finalul zilei. Este o motivatie extraordinara sa mergi acasa seara cu un castig bun”, explica Dologa intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Desi tradingul este mult mai greu decat investitia, are multe avantaje. In prezent, toate bursele lumii au pierderi intre 35% si 46%. „Daca ai ramas cu banii blocati, ai pierdut pana la jumatate din capital. De aceea, trebuie sa ai o supapa de siguranta pe care noi o numim stop loss”, spune traderul.

Desi discutia se vrea a fi despre povestea sa, dr. Mircea Dologa impleteste povestirile cu exemple din viata de trading, modelele de tranzactionare cu analogii din medicina, teoria despre cicluri cu amintirea celor patru caini rasa boxer pe care i-a avut de-a lungul vietii.

Aproape inevitabil, fiecare raspuns la intrebare devine un sfat, o lectie, o invatatura din cele multe pe care le are de transmis.

Dologa nu a fost afectat de criza din ultimii ani. Si raspunsul la intrebarea „cum s-a schimbat lumea financiara ca urmare a crizei” include cel mai bun exemplu pentru care tradingul este diferit si independent.

„Un trader face tranzactii intraday, cumpara la deschiderea pietei si iese inainte de inchidere. Nu are riscul a ce se poate intampla peste noapte si doarme linistit. Un investitor totdeauna se gandeste, mai ales dupa weekend. Un trader nu este dependent de piata, el castiga si cand piata scade si cand creste. Criza este benefica pentru cei care mizeaza pe scadere. De fapt, un trader profesionist castiga in orice tip de piata”, explica Mircea Dologa.

Revenind la povestea sa, aflam ca profesorul are o diploma in fizica nucleara si una in medicina nucleara. Daca legatura intre cele doua este logica, cum a ajuns la piete financiare?

„Am trecut prin 3 etape diferite in viata si fiecare mi-a crescut calitatea vietii, curiozitatea intelectuala si gradul de satisfactie. Avantajul acestei vieti trepidente este ca am ajuns in finante cu multa experienta: fizica atomica m-a invatat logica, medicina m-a invatat psihologia umana si finantele au fost un fel de sinteza a acestor elemente, traduse prin luari de decizii corecte si rentabile”.

„Aproape toate lucrurile bune se intampla din pura intamplare”

Trecerea doctorului Dologa de la medicina nucleara la finante a fost intamplatoare. „Aproape toate lucrurile bune se intampla din pura intamplare”.

Primul contact a fost cu piata imobiliara. „Aveam o pacienta director de banca, pe care o tratam de hipertensiune. Ea s-a oferit sa ma ajute sa imi cumpar un apartament, mi-a facilitat obtinerea unui imprumut de la banca si asa m-am trezit proprietar”, povesteste dr. Dologa.

Dupa un an de la acest moment, aceeasi femeie i-a propus sa devina investitor in imobiliare. Asa ca a inceput sa cumpere la intervale de 6 luni – un an cate un apartament sau o casa pe care le inchiria si cu banii din chirie platea o parte din rata. In circa 18 ani, portofoliul sau imobiliar a ajuns la 34 de locuinte.

„Asa a intervenit si parametrul gestiunii apartamentului: am inceput sa pun totul pe excel, faceam viramentul direct chirias - banca, era un fel de computer de cont. Si am ajuns la investitie”, explica dr. Dologa.

De aceeasi persoana si de aceeasi perioada a vietii il leaga si o alta poveste: mai melancolica. Pret de cateva secunda, ochii entuziasti au fost acoperiti de un strop de tristete.

„Directoarea de banca mi-a facut cadou si un caine rasa boxer – asa m-am indragostit de aceste animale si am avut 4 caini pe parcursul a 30 de ani. Ma durea sufletul cand stiam ca ciclul lor de viata este de 12,5 ani si cand se apropia momentul. Asa ajungi sa iti masori viata in ciclurile acelor patru labute adorabile”.

In continuare, trecerea la piata de capital are o legatura foarte stransa cu medicina. In profesarea acestei meserii, a constatat anumite medicamente pe care le prescria frecvent si constant. De exemplu, in reumatologie era o intrebuintare extraordinara a antiinflamatoarelor.

„Asa am inceput sa cumpar actiuni la anumite firme farmaceutice producatoare de medicamente utilizate frecvent si reumatologie, diabet sau cardiologie. Am ajuns sa am un portofoliu de companii farmaceutice si sa fiu investitor”, povesteste dr. Mircea Dologa.

Tradingul a fost urmatorul pas. Folosind atitudinea serioasa si autodidacta specifica unui medic de a fi tot timpul la curent cu noutatile, s-a abonat la ziare sau reviste de investitii si trading, unde a descoperit nivelul urmator.

Insa pentru a deveni un profesionit in acest domeniu, a cheltuit 80.000 de euro timp de 3 ani pentru educatie: seminarii in SUA, Canada sau Rusia, carti, cursuri.

Trading versus medicina: Calitatea vietii conteaza intotdeauna


„In medicina lucram 70 de ore pe saptamana, in loc de 35. Faceam multe garzi de 24 ore in zile consecutive, dar nu simteam oboseala pentru ca eram pasionat. Medicina este fantastica. La un moment dat, insa, iti pui intrebarea daca merita. Imbatranim si cu un asemenea ritm de viata nu profiti de nimic, nu iti vezi copii crescand”.

Asa ca a luat o decizie pentru care acum se felicita: a dat halatul alb si stetoscopul pe cateva ecrane de tranzactionare. „Costumul meu de lucru era pijamaua, in etajul 2 al casei. Seara, cand bursa se inchidea, faceam lectii cu fetitele mele”, isi aminteste traderul.

Cele doua fiice ale lui Mircea Dologa au acum 22, respectiv 19 ani, si ambele lucreaza in finante. Nu au ales medicina, iar tatal lor spune ca vor fi cele mai bune si cele mai dragi studente ale sale.

Traderul Mircea Dologa este membru al societatilor de trading din SUA, Marea Britanie si Australia. „Ca profesor, trebuie sa ai legitimitatea de a preda”.

A scris peste 200 de articole in aproximativ 10 reviste de finante. A publicat trei carti, in total 1200 de pagini, in limba engleza dar si traduse in limba romana si chineza.

Intre 15 si 21 octombrie sustine seria de seminarii de investitii bursiere profesioniste, nivelul mediu si incepator, in Bucuresti. Cursul dureaza fie 2 zile (in weekend), fie 7 zile, costurile fiind diferite in functie de perioada.

Intre 29 octombrie si 4 noiembrie va sustine al doilea modul al cursului – pentru nivelul intermediar si avansat . Ambele cursuri se desfasoara la sediul Institutului de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti.

Dr Mircea Dologa a studiat la New York University si Cooper Union School of Engineering and Science din New York si a absolvit cea din urma institutie cu titlul de Licentiat in Fizica Teoretica. A obtinut titlul de Doctor in Stiinte Medicale la Facultatea de Medicina din Paris. De asemenea a urmat cursurile de Master in Finante si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii South Carolina din Columbia si ale Universitatii Franceze de Afaceri si Finante (HEC Paris, Frante).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri